Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 10:48

  Γιατί αυτή η διόρθωση έκανε τις μετοχές φτηνές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bryan Rich

  Πριν από δύο εβδομάδες υπήρξαν σημάδια ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μία διόρθωση. Αρχικά επέστρεψε σε θετικό έδαφος η απόδοση του γερμανικού πενταετούς ομολόγου. Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημάδι για το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων και το τέλος της παγκόσμιας ποσοτικής χαλάρωσης.

  Κι έπειτα είχαμε τον τέλειο καταλύτη για να ξεκινήσει η διόρθωση: τα αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας. H Google ανακοίνωσε μεγέθη κατώτερα των προσδοκιών. Η Apple απογοήτευσε στο guidance κι έτσι ξεκίνησε ένα ευρύ selloff στις παγκόσμιες αγορές.

  Με τον τρόπο αυτό, όταν οι αμερικανικές μετοχές κατέρρευσαν στις 2 Φεβρουαρίου, θυμηθήκαμε ότι η αγορά υποχωρεί κατά 10% περίπου κατά μέσο όρο, μία φορά το χρόνο, τα τελευταία 70 χρόνια.  Ήταν αναμενόμενο. 

  Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, το selloff διευρύνθηκε και για να θέσουμε ένα στόχο για τον S&P 500 εξετάσαμε αυτό το διάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ένα λογικό επίπεδο που θα μπορούσε να είναι το κατώτατο της διόρθωσης - περίπου στις 2.560 μονάδες. Φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο την Παρασκευή και ο δείκτης διαπραγματεύτηκε στα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (2.539 μονάδες) - κι έπειτα σημειώθηκε μια απότομη ανάκαμψη.

  Τώρα, έχω ξαναπεί ότι μια τέτοια βουτιά θα καθιστούσε τις μετοχές φθηνές - "ίσως κάπου πιο κοντά σε 15 φορές τα αναμενόμενα κέρδη". Αυτό ακουγόταν τρελό πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά μάντεψε: Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο. Στα χαμηλά της Παρασκευής, ο λόγος της τιμής προς τα κέρδη (P/E) στις προβλέψεις για τα αποτελέσματα των τεσσάρων επόμενων τριμήνων ήταν στο 16,2!

  Αλλά είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι μετοχές είναι ακόμη φθηνότερες, επειδή ο παρονομαστής αυτής της αναλογίας (P/E) κατευθύνεται ανοδικά. Όπως γνωρίζουμε, η Wall Street έχει μια μακρά ιστορία υποτίμησης των αποτελεσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 70% περίπου των εταιρειών ξεπερνούν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κάθε τρίμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση, ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στις φορολογικές περικοπές. Και η Wall Street έχει μόλις μετά βίας ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη.

  Όταν η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν ακόμη σε στάδιο πρότασης, η Citigroup εκτιμούσε ότι ο S&P θα προσθέσει 2 δολάρια στα κέρδη του για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα μείωσης του φορολογικού συντελεστή. Έχουμε πάει από το 35% στο 21%. Έτσι, η πρόβλεψη για τα κέρδη του S&P 500, πριν από τις φορολογικές περικοπές (στα τέλη Νοεμβρίου) ήταν περίπου στα 142 δολάρια.

  Εάν προσθέσουμε 28 δολάρια από την εξοικονόμηση από φόρους, έχουμε 170 δολάρια. Με βάση τα χαμηλά της Παρασκευής στον S& P 500, αυτό τοποθετεί τον λόγο P/E του S&P 500 στο 14,8!

  Αυτό το επίπεδο είναι χαμηλό συγκριτικά με τη συνήθη αναλογία P/E ιστορικά. Και είναι εξαιρετικά φτηνό σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων. Και τα επιτόκια είναι ακόμη πολύ χαμηλά συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία έχουν υπάρξει στην ιστορία. Και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους επενδυτές να ψάχνουν υψηλότερες αποδόσεις στις μετοχές - και να πληρώνουν υψηλότερες αποτιμήσεις όσο οι μετοχές ανακάμπτουν.

  Με τα βελτιωμένα αποτελέσματα και την επέκτασή τους από σήμερα, θα ήταν λογικό να δούμε μία ανάκαμψη 20%-30% στις μετοχές μέχρι το τέλος του έτους.

  Θυμηθείτε, η ψυχολογία πάντα αλλάζει όταν οι μετοχές υποχωρούν. Οι άνθρωποι ψάχνουν για ιστορίες, που να ταιριάζουν στις τιμές. Αντί για μια από αυτές τις ιστορίες που οδηγούν σε μια άλλη μεγάλη πτώση, είναι πολύ πιο πιθανό να βρισκόμαστε στην αρχή μίας οικονομικής "έκρηξης" και οι μετοχές να ενισχυθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο. Ήρθε η ώρα να γίνετε "άπληστοι", όταν οι άλλοι θα φοβούνται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $