Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Φεβ-2018 12:10

  Πώς η Alphabet ξεπέρασε την Apple τα τελευταία 5 χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ξεπερνά την Apple στη Wall Street το τελευταίο διάστημα. Οι μετοχές της Alphabet έχουν κερδίσει 27,54% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και 171,64% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 18,54% και 137,93% της Apple κατά τις αντίστοιχες περιόδους.

  Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή συγκριτικά με παλιότερα (περισσότερο από πέντε χρόνια), όταν η Apple ήταν πολύ πιο μπροστά από τη Google - βλ. Πίνακα 1.

  Τι συμβαίνει πίσω από αυτή την αλλαγή στις περιουσίες των δύο ηγετικών τεχνολογικών γιγάντων; Η καινοτομία της Google είναι ανώτερη από της Apple. Η Alphabet βαθμολογείται με 95 βαθμούς στη λίστα του Ινστιτούτου Drucker με τις αμερικανικές εταιρείες με την πιο αποτελεσματική διοίκηση του 2017, σχεδόν 5 μονάδες υψηλότερα από την Apple - βλ. Πίνακα 2.

  Καταγραφή

  Για να είμαστε δίκαιοι, η Apple κατατάσσεται ελαφρώς υψηλότερα από τη Google στη συνολική λίστα του Ινστιτούτου Drucker, αλλά αυτό έχει να κάνει με την οικονομική ισχύ της Apple - η οποία μπορεί να μη διαρκέσει αν η εταιρεία δεν καταφέρει να συμβαδίσει σε επίπεδο καινοτομίας.

  Το πλεονέκτημα της Alphabet επί της Apple όσον αφορά στην καινοτομία, μπορεί να αποδοθεί και στην ικανότητα της εταιρείας να ικανοποιεί περισσότερο τους εργαζομένους της. Ο Δείκτης Συμμετοχής και Ανάπτυξης Εργαζομένων της Alphabet είναι στο 82 έναντι 61,8 για την Apple - βλ. Πίνακα 2.

  Η ικανότητα της Alphabet να κάνει τους εργαζόμενους να ενδιαφέρονται για την εταιρεία, αντικατοπτρίζεται επίσης σε λίστες με τους καλύτερους εργοδότες,  με την εταιρεία να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, μπροστά από την Apple.

  Η Alphabet κατατάσσεται στην 1η θέση στη λίστα με τους καλύτερους εργοδότες του Forbes, επίσης στην 1η θέση με τις καλύτερες εταιρείες για να δουλέψει κανείς του Fortune και στην 5η θέση στη λίστα με τον κορυφαίο τόπο εργασίας του Glassdoor - βλ. Πίνακα 3.

  Αυτό ξεπερνά την Apple, η οποία κατατάσσεται στην 4η θέση στη λίστα του Forbes, στην 84η σε αυτή της Glassdoor, και δεν υπάρχει πουθενά στη λίστα του Fortune.

  Καταγραφή

  Όταν μια εταιρεία τεχνολογίας φτάνει στην κορυφή μιας από τις λίστες με τους καλύτερους εργοδότες, θα μπορούσε να είναι απλά κατά λάθος. Όταν το κάνει σε δύο τέτοιες λίστες, αποτελεί ένδειξη ότι αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της σωστά. Όταν κατατάσσεται σε τρεις τέτοιες λίστες, πρέπει να ικανοποιεί απόλυτα τους υπαλλήλους της. 

  Και το να διατηρεί κανείς τους εργαζομένους του ικανοποιημένους είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς βασίζονται στο ταλέντο για να καινοτομούν και να μπορούν να ξεπερνούν τους ανταγωνιστές τους μακροπρόθεσμα στην ευρύτερη οικονομία και στη Wall Street.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  135,9 δισ. $

  +933,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,7 δισ. $

  +49,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,8 δισ. $

  +300,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,5 δισ. $

  +152,4 εκ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,3 δισ. $

  -242,8 εκ. $