Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Φεβ-2018 13:47

  Αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι έχασαν 40 δισ. δολ. μετά τη βύθιση των μετοχών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι έχασαν 40 δισ. δολ. μετά τη βύθιση των μετοχών

  Της Lauren Gensler

  Η αναταραχή που κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά βύθισε τις περιουσίες δέκα δισεκατομμυριούχων. Ο Jeff Bezos της Amazon, για παράδειγμα, έχασε 7 δισ. δολ. αυτήν τη βδομάδα καθώς οι μετοχές πήραν μια στροφή προς το χειρότερο.

  Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μειώθηκε 5% κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας, με τον Dow Jones Industrial Average να χάνει 1.000 μονάδες σε δύο μέρες, προτού ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Από την άλλη, οι δείκτες Dow και S&P 500, που καταγράφουν την πορεία των blue chip, προχώρησαν σε διόρθωση την Πέμπτη. Σημειωτέον πως ως διόρθωση νοείται η πτώση 10% και άνω σε σύγκριση με τα πιο πρόσφατα υψηλά.

  Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Bezos έχουν πολλά να χάσουν από μια αρνητική πορεία της αγοράς. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon στις αρχές της εβδομάδας είχε περιουσία 118,8 δισ. δολ., σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ωστόσο, την Παρασκευή, η περιουσία του μειώθηκε 7 δισ. δολ. και διαμορφώθηκε συνολικά στα 111,8 δισ. δολ.

  Φυσικά, ο Bezos παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Διαθέτει 20 δισ. δολ. περισσότερα από τον (δεύτερο πλουσιότερο) Bill Gates, ο οποίος έχει περιουσία 89,7 δισ. δολ. Μάλιστα, ο Gates, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πουλά μετοχές της Microsoft για να χρηματοδοτήσει το ίδρυμά του, έχασε αυτήν τη βδομάδα 2,3 δισ. δολ.

  Ο Mark Zuckerberg, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, επίσης βγήκε ζημιωμένος. Ο 33χρονος συνιδρυτής και διευθύνων του Facebook έχασε 5,6 δισ. δολ., καθώς οι μετοχές του διαδικτυακού κολοσσού των social media μειώθηκαν 7%. Πλέον η περιουσία του διαμορφώνεται στα 71 δισ. δολ., σε σύγκριση με τα 76,6 δισ. δολ. της προηγούμενης εβδομάδας. Παρ' όλα αυτά, τόσο η μετοχή του Facebook όσο και τα οικονομικά αποτελέσματά του είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

  Η περιουσία του Warren Buffett μειώθηκε κατά 5,4 δισ. δολ. και διαμορφώθηκε πλέον στα 84,5 δισ. δολ. σε λίγες μέρες.  Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του ομίλου Berkshire Hathaway δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα αυτήν τη βδομάδα. Όπως η Wells Fargo, της οποίας η μετοχή μειώθηκε 12%, η Kraft Heinz (-7%), η Coca-Cola (-7%) και η Apple (-2%).

  Εν τω μεταξύ, η αναταραχή δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής των Zara, Amancio Ortega, είδε 5,2 δισ. δολ. να φεύγουν από την περιουσία του, ενώ ο Bernard Arnault, CEO της LVMH (Louis Vitton Moet Hennessy), έχασε 3,9 δισ. δολ. Η δε περιουσία του Μεξικανού επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim έπεσε κατά 2,9 δισ. και διαμορφώθηκε στα 70,1 δισ. δολ.

  Ακόμη, οι περιουσίες των συνιδρυτών της Google, Larry Page και Sergey Brin, μειώθηκαν η καθεμία κατά 3 δισ. δολ., αφού η μετοχή της Alphabet μειώθηκε κατά 7%. Τέλος, ο Larry Ellison της Oracle έχασε 2,2 δισ. δολ. καθώς οι μετοχές της εταιρείας του κατέγραψαν πτώση 5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,4 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,3 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,1 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,0 δισ. $