Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Φεβ-2018 14:27

  Οι Φιλιππινέζοι είναι σε καλύτερη θέση υπό την ηγεσία του Duterte

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι Φιλιππινέζοι είναι σε καλύτερη θέση υπό την ηγεσία του Duterte

  Του Panos Mourdoukoutas

  ​Οι σκληρές μέθοδοι που εφαρμόζει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών μπορεί να φαίνονται σε κάποιους τρομακτικές, αλλά οι Φιλιππινέζοι είναι σε καλύτερη θέση απ' ό,τι ήταν δύο χρόνια πριν.

  Και αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα του Gallup, σύμφωνα με την οποία έχει αυξηθεί το ποσοστό των Φιλιππινέζων που δηλώνουν πως ζουν καλύτερα υπό την ηγεσία του Duterte. Συγκεκριμένα, το 28% των Φιλιππινέζων θεωρούν εαυτούς ότι ευημερούν το 2017 σε σύγκριση με το 26% το 2016. 

  Για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η τάση ξεκίνησε δύο χρόνια πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Duterte, και αντανακλά την άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2012.

  Αυτά τα στοιχεία ίσως να ξαφνιάζουν ορισμένους αναλυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς επικεντρώνονται περισσότερο στην πολιτική που εφαρμόζει ο Duterte αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι τόσο στην οικονομική του πολιτική.

  Η οικονομία των Φιλιππίνων επί Duterte τα πηγαίνει πολύ καλά, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως για το 2017. Μάλιστα, αναμένεται για την προηγούμενη χρονιά, η φιλιππινέζικη οικονομία να έχει σημειώσει άνοδο μεταξύ 6,5 και 7,5%. Και αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής της.

  Τμήμα των επιδόσεων της οικονομίας των Φιλιππίνων μπορεί να οφείλεται και στην τύχη. Οι Φιλιππίνες έχουν ωφεληθεί από την ανάπτυξη άλλων γειτονικών χωρών, που συνέβαλε με τη σειρά της στην αύξηση των εξαγωγών (περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ). Μάλιστα, οι εξαγωγές από τις Φιλιππίνες αυξήθηκαν 12,1% από την προηγούμενη χρονιά, στα 4,81 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2017.

  Εκτός όμως από αυτά, ο Duterte κατάφερε να πετύχει και να διατηρήσει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ.

  Προφανώς, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους από τη γεωπολιτική της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στις οικονομικές βασικές αρχές της χώρας. Και τους αρέσει αυτό που βλέπουν: μια ζωντανή οικονομία με πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον προς το παρόν.

  Η άνοδος των Φιλιππινέζων που ευημερούν επί Duterte ίσως να έχει προκαλέσει έκπληξη και στους Ινδούς, των οποίων το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει. Προφανώς ο Ινδός πρωθυπουργός Modi έχει πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις να κάνει για να προσεγγίσει τις επιδόσεις του Duterte.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,9 δισ. $

  -448,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,2 δισ. $

  +136,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  89,6 δισ. $

  +992,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,3 δισ. $

  +1.658,1 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  64,4 δισ. $

  -187,1 εκ. $