Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Φεβ-2018 15:13

  Το sell-off των Bitcoin και Ripple εξαπλώνεται στις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το sell-off των Bitcoin και Ripple εξαπλώνεται στις μετοχές

  Του Panos Mourdoukoutas

  ​Δεν έχουν πού να κρυφτούν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα. Το sell-off που ξεκίνησε στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ripple ή και το Litecoin προ ημερών, εξαπλώθηκε και στις μετοχές.

  Προφανώς, οι επενδυτές νιώθουν νευρικότητα για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, για διαφορετικούς λόγους.

  Οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων ανησυχούν για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς οι μεγάλες τράπεζες από την Κίνα και τη Νότια Κορέα έως τις ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν στο παιχνίδι τους δικούς τους όρους.

  Μετά είναι η υπερπροσφορά των ψηφιακών νομισμάτων, προκαλώντας "αραίωση" και σύγχυση στην αγορά.

  Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δεν έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις και δικλίδες ασφαλείας, χαρακτηριστικό που επαυξάνει τον κίνδυνο της εξαπάτησης.

  Οι δε επενδυτές των μετοχικών κεφαλαίων ανησυχούν για τους δικούς τους λόγους. Ένας από αυτούς είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς που έχουν γίνει υπερβολικά τεταμένες σε ιστορικό επίπεδο.

  Επίσης υπάρχει και ο φόβος το φθηνό χρήμα να πλησιάζει προς το τέλος του. Ήδη το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο είναι πολύ κοντά στο να κλείσει στο 3%, ενώ ανοδικά κινούνται και τα ομόλογα των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών τραπεζών. Εν τω μεταξύ πρόσφατες αμερικανικές εκθέσεις μισθοδοσίας δείχνουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά στο άμεσο μέλλον.

  "Για άλλη μια φορά, αυτό είναι καλά νέα για τους εργαζομένους, αλλά υπονοεί ότι ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει σταθερός και αυτό μπορεί να είναι κακά νέα για τη χρηματιστηριακή αγορά", λέει ο Ken Berman, αναλυτής της Gorilla Trades.

  "Αυτό δίνει στην Κεντρική Τράπεζα το πράσινο φως για αυξήσεις επιτοκίων φέτος, το οποίο με τη σειρά του κάνει νευρικό το χρηματιστήριο".

  Και υπάρχει, τέλος, το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο θα αναγκάσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει περισσότερα κρατικά ομόλογα για να το καλύψει.

  Κάτι τέτοιο θα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, στις μετοχές και ενδεχομένως στα κρυπτονομίσματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  124,2 δισ. $

  -1.327,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,2 δισ. $

  -1.085,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,7 δισ. $

  -2.913,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,3 δισ. $

  -1.450,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,0 δισ. $

  -550,3 εκ. $