Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιαν-2018 17:51

  Στη Βενεζουέλα οι πρόωρες εκλογές θα είναι "ελεγχόμενες" εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Βενεζουέλα οι πρόωρες εκλογές θα είναι "ελεγχόμενες" εκλογές

  Του Kenneth Rapoza

  Η Βενεζουέλα οδεύει προς εκλογές νωρίτερα από τον κανονικό χρόνο διεξαγωγής τους. Αντί για τον Οκτώβριο θα λάβουν τόπο τον ερχόμενο Απρίλιο. Και θα ελέγχονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποβούν προς όφελος του σοσιαλιστικού κόμματος PSUV.

  Κάποτε το PSUV απόλαυσε ημέρες όπου η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου ήταν στα 100 δολάρια, έχοντας τότε στην ηγεσία του έναν χαρισματικό- σχεδόν μυθικό- ηγέτη, τον Hugo Chavez. Αυτές οι ημέρες πέρασαν και φαντάζουν τόσο μακρινές όσο η εποχή των δεινοσαύρων.

  Πλέον η Βενεζουέλα είναι σε ένα απόλυτο χάλι. Ο πληθωρισμός της σύμφωνα με το ΔΝΤ έχει ξεπεράσει το 1.000%. Παράλληλα η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο brain drain, καθώς άτομα της μεσαίας και ανώτερης τάξης αποχωρούν μαζικά για να γλυτώσουν από την οικονομική κρίση, καταφεύγοντας σε χώρες όπως η Ισπανία, η Κολομβία, η Βραζιλία ή και στις ΗΠΑ.  

  Από την πλευρά του ο ηγέτης της Βενεζουέλα, Nicolas Maduro, θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι έτοιμος για τη Δημοκρατία. Τόσο έτοιμος, που θα διεξαγάγει τις εκλογές νωρίτερα από το κανονικό.  

  Όμως σύμφωνα με την Sioban Morden της Nomura Securities, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, είναι σίγουρο ότι οι εκλογές δεν θα είναι ελεύθερες, καθώς αναμένεται κυβερνητικός έλεγχος στη διαδικασία.

  "Η εξαγγελία των πρόωρων εκλογών δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο πρόεδρος Maduro χρειάζεται να στηθούν γρήγορα οι κάλπες λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης", αναφέρει η Morden.

  Οι πρόωρες εκλογές του δίνουν το πλεονέκτημα καθώς έχει απέναντι του μια αδύναμη και διαιρεμένη αντιπολίτευση. Επίσης, η αντιπολίτευση έχει δυσκολία να βρει έναν επικεφαλής που θα την ενώσει, καθώς το PSUV έχει αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές σε ορισμένους από τους ισχυρότερους ηγέτες της.  

  Υπενθυμίζεται, ότι στις δημοτικές- και ελεγχόμενες από το καθεστώς - εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέστησαν συντριπτική ήττα.   

  Από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς, ο Henry Falcon δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τον Maduro στις κάλπες, σε συνεργασία με τον Henry Ramos Allup. Όμως τα κόμματα που αποτελούν την Δημοκρατική Ένωση- την συμμαχία κατά του PSUV που απαρτίζεται από μικρά κόμματα- σύμφωνα με την Morden χρειάζονται έναν άλλο ηγέτη, καθώς οι συγκεκριμένοι δύο δεν αποτελούν καλές λύσεις.   

  Έτσι, ακόμα και αν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, πάλι ο Maduro ωφελείται από την απουσία ικανού διεκδικητή της εξουσίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του στρατού και να θέσει αυτός την προεκλογική ατζέντα, την ώρα βέβαια που η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύει.   

  Η Βενεζουέλα τον περασμένο Νοέμβριο εισήλθε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αποπλήρωσε με καθυστέρηση δόσεις του χρέους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας  PDVSA, καθώς και κρατικού χρέους. Καθώς η χώρα τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις δεν μπορεί να δανειστεί μέσω της έκδοσης ομολόγων. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και κατά του Maduro. Η περίπτωση εκλογικής νοθείας, θα αποτελούσε για την Ουάσινγκτον μια αφορμή για επιβολή περισσότερων μέτρων κατά του Καράκας.

  "Η συζήτηση πλέον εστιάζει στο κατά πόσο οι εκλογές  θα αντικατοπτρίζουν μια μετάβαση προς το εσωτερικό του "Τσαβισμού", η οποία θα βρίσκεται σε αντίθεση με την πλήρη μετάβαση στη Δημοκρατία που ζητά η αντιπολίτευση", αναφέρει η Morden. "Πιθανώς να μην υπάρξει διάλειμμα από τον "Τσαβισμό, όμως η μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή της πολιτικής εξουσίας", συμπληρώνει η Morden.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,9 δισ. $

  -4.812,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  -688,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,0 δισ. $

  -547,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  70,2 δισ. $

  -1.253,1 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,7 δισ. $

  -340,9 εκ. $