Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 00:05

  Tim Berners-Lee: Γιατί δεν ζήτησα το copyright για τον Παγκόμιο Ιστό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ​Eλεύθερη πρόσβαση από τον Tim Berners-Lee

  [ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ: ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ]

  Δημοσίευσα την πρότασή μου για το World Wide Web το 1989. Από την αρχή το φαντάστηκα ως έναν ανοιχτό, καθολικό χώρο, όπου ο καθένας, οπουδήποτε, θα μπορούσε να πάρει τις ιδέες του και να τους δώσει ζωή χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει την άδεια από κανέναν ή να πληρώσει δικαιώματα. Πάνω σε αυτές τις έννοιες στήριξα τον σχεδιασμό του Web και πήρα τη συνειδητή απόφαση να μην προσπαθήσω να διασφαλίσω το copyright ή να το κατοχυρώσω ως πατέντα. Το 1993 η CERN, που ήταν εργοδότες μου εκείνη την εποχή, συμφώνησε να κάνει τον κώδικα διαθέσιμο σε όλους, χωρίς δικαιώματα, για πάντα.

  Αυτός ο ανοιχτός χαρακτήρας είναι ο πυρήνας αυτού που κάνει το Web ισχυρό. Έχει γεμίσει τις δεκαετίες με δημιουργικότητα και καινοτομία, ανοίγοντας την πρόσβαση στην πληροφόρηση, επιτρέποντάς μας να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε διασυνοριακά και να δημιουργούμε νέους κλάδους. Αλλά τώρα, καθώς ο ιστός ωριμάζει, αυτός ο ανοιχτός χαρακτήρας απειλείται. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τη λογοκρισία σε πληροφορίες από τις οποίες αισθάνονται ότι απειλούνται, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες μέσω του Διαδικτύου για την παρακολούθηση των πολιτών ή ακόμα και τη διακοπή του Διαδικτύου στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Και ορισμένες εταιρείες προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση για οικονομικό όφελος, αμφισβητώντας την αρχή ότι η διαδικτυακή κυκλοφορία αντιμετωπίζεται το ίδιο – ουδετερότητα του δικτύου. 

  Ο ανοιχτός ιστός ήταν ένα εύφορο έδαφος για επιχειρηματίες ώστε να χτίσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις – χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν άδεια από τους παρόχους Διαδικτύου για να επιτρέψουν στην ιδέα τους να απογειωθεί. Αν σπάσεις αυτόν τον "χωρίς άδεια" χώρο, τότε δημιουργείς σημαντικά εμπόδια για την επόμενη μεγάλη καινοτομία του Web.

  Ο ανοιχτός ιστός, όπως όλες οι ανοιχτές αγορές, απαιτεί κανόνες για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει δίκαιος και ανταγωνιστικός. Για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό όφελος όλων, ο παγκόσμιος ιστός πρέπει να αναγνωρίζεται ως δημόσιο αγαθό και να διασφαλίζεται ότι παραμένει ανοιχτός μέσω κατάλληλης εταιρικής και κυβερνητικής δράσης – συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ουδετερότητας του δικτύου. Κανένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να ελέγξει το μέλλον του ιστού, αλλά από κοινού μπορούμε να τον διατηρήσουμε ανοιχτό και να οικοδομήσουμε τον ιστό που θέλουμε.

  *Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,6 δισ. $

  +234,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,7 δισ. $

  -213,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,8 δισ. $

  -537,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,3 δισ. $

  +184,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,6 δισ. $

  -424,9 εκ. $