Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 00:16

  Michael Milken: Πετύχαμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας, να παρατείνουμε την ίδια τη ζωή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αλλαγή από τον Michael Milken

  [ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΙ-ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ JUNK (DREXEL BURNHAM LAMBERT), ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ]

  Μπήκα στις επιχειρήσεις ακριβώς στα μέσα του τελευταίου αιώνα. Δύο εκδόσεις του "Forbes" άσκησαν ιδιαίτερη επιρροή επάνω μου: το τεύχος της 50ής επετείου, το 1967, και το τεύχος της 60ής επετείου, δέκα χρόνια αργότερα. Κουβαλούσα το δεύτερο σε έναν χαρτοφύλακα για χρόνια και συχνά το ξαναδιάβαζα.

  Τα δύο τεύχη με έκαναν να σκεφτώ πώς άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου οι οικονομικές δομές και οι κυρίαρχες εταιρείες. Συχνά λέω ότι τα αυτοκίνητα άλλαξαν τον κόσμο, αλλά το 1917, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός αυτοκινήτου αφορούσε τις πρώτες ύλες, η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ ήταν η U.S. Steel. Άλλες κορυφαίες εταιρείες ήταν η International Harvester, η U.S. Rubber και η Phelps Dodge, που καθιστούσαν εμφανή την κυριαρχία των φυσικών πόρων στην κοινωνία. Εκατό χρόνια αργότερα, οι ίδιοι πόροι αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του κόστους του κυρίαρχου προϊόντος, του μικροεπεξεργαστή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αφορά την πνευματική συνεισφορά των μηχανικών. 

  Πριν από έναν αιώνα το αυτοκίνητο άλλαζε ριζικά τις μεταφορές και τον τρόπο που κινούμαστε. Η Ford Motor ήταν η 21η μεγαλύτερη εταιρεία. Έως τη στιγμή που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1956 με τη μεγαλύτερη έως τότε πώληση μετοχών στην ιστορία, είχε εξελιχθεί σε μια από τις πολυτιμότερες επιχειρήσεις. Σήμερα ολόκληρη η κεφαλαιοποίησή της είναι μικρότερη από την ετήσια διακύμανση της τιμής της Amazon, της Facebook, της Apple ή της Google.

  Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συντελούνται οι αλλαγές είναι το "κλειδί". Μέχρι τη δεκαετία του ’70 η Singer, η κατασκευάστρια ραπτομηχανών, ήταν γνωστή για το ακατάρριπτο ρεκόρ της στην πληρωμή μερισμάτων, που μετρούσε περισσότερα από 100 χρόνια. Αλλά αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο η χειραφέτηση των γυναικών, που για χρόνια άλλαζε άρδην την επιχείρηση. Η εταιρεία δεν κατάλαβε ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονταν λιγότερο για το ράψιμο από ό,τι για τη σταδιοδρομία τους.

  Ήμουν στο δημοτικό τη δεκαετία του 1950, όταν εκτοξεύτηκε ο Σπούτνικ. Η επιστήμη κέντρισε το ενδιαφέρον μου και πήγα στο Μπέρκλεϊ επειδή από εκεί είχαν αποφοιτήσει πολλοί βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες. Πριν από τις ταραχές στο Γουάτς το 1965, θεωρούσα ότι το αμερικανικό όνειρο ήταν εφικτό χωρίς να παίζει ρόλο η φυλή. Όταν διαπίστωσα ότι αυτό δεν ίσχυε, στράφηκα από την επιστήμη στις επιχειρήσεις. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα βοήθησα τον Reginald Lewis, τον Jackie Robinson του επιχειρηματικού κόσμου, να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Beatrice International Foods από την Beatrice Cos. αντί $985 εκατ. Η οικονομική υποστήριξη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δίνοντας ευκαιρία σε ανθρώπους με ικανότητες.

  Η πρόκληση του σήμερα: να δοθεί αξία στις ζωές του παγκόσμιου πληθυσμού. Πετύχαμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας, την παράταση της ίδιας της ζωής. Μέσα σε 4 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, το προσδόκιμο ζωής των Ανθρωπιδών και αργότερα του Homo sapiens είχε αυξηθεί μόνο από τα 20 στα 31 έτη. Από το 1900 το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει αυξηθεί από τα 31 έτη σε πάνω από 70. Πώς δίνεις αξία στις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων και των περίπου 1 με 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που θα βρίσκονται σύντομα εν ζωή; Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος την εποχή της ρομποτικής, των αυτοοδηγούμενων οχημάτων και των άλλων νέων τεχνολογιών; Κάποια στιγμή το 90% των Αμερικανών εργαζόταν στον αγροτικό τομέα, έπειτα το 40% και σήμερα λιγότερο από το 2%. Η U.S. Steel ήταν πριν από 100 χρόνια η Νο 1 αμερικανική εταιρεία, αλλά σήμερα η χαλυβουργία δεν απασχολεί πάνω από 140.000 εργαζομένους. Η πρόκληση είναι μεγάλη.

  *Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  147,4 δισ. $

  +1.993,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,8 δισ. $

  -123,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,9 δισ. $

  -1.469,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  70,1 δισ. $

  -1.007,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  61,6 δισ. $

  -403,6 εκ. $