Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 00:01

  Γνωρίστε τους πλούσιους της Ουγκάντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γνωρίστε τους πλούσιους της Ουγκάντα

  Του Mfonobong Nsehe

  Δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι της Ουγκάντα που έχτισαν αυτοκρατορίες πολλών εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων σε κλάδους που εκτείνονται από την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα έως την κατασκευή, την ενέργεια και τη διανομή της. Τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά στο αφρικανικό κοινό και πιθανότατα να μην τους έχετε ξανακούσει ποτέ, ωστόσο είναι πολύ επιτυχημένοι –και πολύ πλούσιοι. Γνωρίστε 7 επιχειρηματίες της Ουγκάντα που ίδρυσαν επιχειρήσεις με έσοδα 50 εκατ. δολαρίων και άνω.

  Abid Alam
  Πηγή: Χάλυβας

  Ο μεγιστάνας της Ουγκάντα Abid Alam είναι ο CEO και μέτοχος πειοψηφίας του ομίλου Alam, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της Ουγκάντα. Το 1965 ο πατέρας του Alam, Manzur Alam, ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση στην Καμπάλα, που κατασκεύαζε παράθυρα, μεταλλικές πόρτες, κουφώματα και χαλύβδινους σωλήνες. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η επιχείρηση αυτή εξελίχθηκε στην Alam Group, έναν όμιλο 120 εκατομμυρίων δολαρίων (έσοδα) που ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία στην Ουγκάντα, μια εταιρεία παραγωγής ζάχαρης και μια υποδηματοποιία μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων.

  Emmanuel Katongole
  Πηγή: Φαρμακευτικά προϊόντα

  O Katongole είναι συνιδρυτής της Cipla Quality Chemical Industries, μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας της Ουγκάντα. Το 1997, o Katongole ίδρυσε την Quality Chemicals για την εισαγωγή φαρμάκων γενόσημων φαρμάκων ιατρικής και κτηνιατρικής. Το 2015, η Cipla, που κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων, απέκτησε μερίδιο 51% στην εταιρεία αντί 30 εκατ. δολαρίων, αποτιμώντας την σε περίπου 60 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Cipla Quality Chemical Industries. Ο Katongole υπηρετεί ως πρόεδρος της εταιρείας.

  Habib Kagimu
  Πηγή: Διανομή πετρελαίου

  Ο Kagimu, ένας Ουγγαντέχος με σομαλική καταγωγή, είναι ελέγχει τον κύριο διανομέα πετρελαίου της Ουγκάντα, την Habib Oil. Η δική του εταιρεία συμμετοχών, Habib Investments, διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία στους τομείς ανάπτυξης ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας και γεωργίας.

  Mohammed Hamid
  Πηγή: Τρόφιμα

  Ο Mohammed Hamid, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ουγκάντα, είναι ο Πρόεδρος και ιδρυτής της Aya Group, ενός ομίλου της Ουγκάντας 300 εκατομμυρίων δολαρίων (ετήσια έσοδα), με συμφέροντα στη διαχείριση μύλων, την παραγωγή τροφίμων, τις συναλλαγές εμπορευμάτων, τη μεταφορά και τη φιλοξενία. Η Aya Group άνοιξε πρόσφατα το Pearl Of Africa, ένα ξενοδοχείο ορόσημο στην Καμπάλα, η κατασκευή του οποίου κόστισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια.

  Sikander Lalani
  Πηγή: Φύλλα κατασκευής σκεπής


  Ο Lalani είναι ο ιδρυτής της Roofings Group, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλύβδινων υλικών κατασκευής στην Ουγκάντα με εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα 72.000 μετρικών τόνων ετησίως. Η εταιρεία έχει έσοδα άνω των 80 εκατ. δολαρίων ετησίως και απασχολεί περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

  Mukesh Shukla
  Πηγή: Διάφορα 

  Ο Ινδο-Ουγκαντέζος μεγιστάνας Mukesh Shukla ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1984 με συναλλαγές μαλακών εμπορευμάτων από ένα κατάστημα λιανικής/χονδρικής στην Καμπάλα. Με τα κέρδη του, ο Shukla άρχισε να στήνει την Aluminum Utensils, ένα γραφείο συναλλαγών Forex. Σήμερα, η Shumuk Group την οποία διαχειρίζεται είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ανατολικής Αφρικής με συμφέροντα στην παραγωγή χάλυβα, την παραγωγή γαλακτοκομικών και τα ξενοδοχεία. Η εταιρεία έχει ετήσια έσοδα άνω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Karim Hirji
  Πηγή: Ξενοδοχεία

  Ο πιο γνωστός ξενοδόχος της Ουγκάντα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν άρχισε να εμπορεύεται κλωστοϋφαντουργικά και αλκοολούχα ποτά στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Καμπάλα. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του ομίλου Imperial Group of Hotels, ο οποίος διαχειρίζεται μερικά από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Ουγκάντας, συμπεριλαμβανομένου του ορόσημου Imperial Resort Beach Hotel. Ο 67χρονος πρώην πρωταθλητής αγώνων ράλι διαθέτει επίσης αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Ουγκάντα.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,4 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,3 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,1 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,0 δισ. $