Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Δεκ-2017 14:30

  Ο Elon Musk χρειάζεται έναν... κλώνο του Tim Cook

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Elon Musk χρειάζεται έναν... κλώνο του Tim Cook

  Του Chuck Jones

  ​Αυτήν τη στιγμή, ο Elon Musk είναι πρόεδρος, επικεφαλής προϊόντων και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, CEO και συνυπεύθυνος στον σχεδιασμό στη SpaceX, καθώς και συνιδρυτής, πρόεδρος της OpenAI. Επίσης δημιούργησε τα Hyperloop, Neuralink και The Boring Company. Είναι ένας πολύ έξυπνος και δημιουργικός άνθρωπος που μπορεί να εμπλακεί ενεργά με τις εταιρείες του. Η πρόκληση όμως που αντιμετωπίζει είναι πως μπορεί να εμπλακεί τόσο πολύ με όλα αυτά και να μην αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να διοικήσει την Tesla.

  Ο Musk δεν θα πρέπει να κοιμάται στη γραμμή παραγωγής

  Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Tesla τον Μάρτιο του 2016, ο Musk είχε δηλώσει: "Εγώ προσωπικά περνώ αρκετό χρόνο στη γραμμή παραγωγής. Το γραφείο μου είναι στο τέλος της γραμμής παραγωγής. Έχω έναν υπνόσακο στην αίθουσα συσκέψεων, τον οποίο χρησιμοποιώ συχνά". Όσο όμως το κάνει αυτό, ίσως υπάρχουν άλλα προβλήματα με τα οποία δεν ασχολείται.

  Λεπτή η ιεραρχία της Tesla

  Υπάρχουν μόνο άλλα δύο διευθυντικά στελέχη στην Tesla: ο  Deepak Ahuja, CFO, και o JB Straubel, Chief Technology Officer. O Ahuja επέστρεψε στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2017 όταν αποχώρησε ο Jason Wheeler, ενώ ο Straubel υπάρχει στην εταιρεία από την αρχή.

  Ο επικεφαλής στον τομέα της κατασκευής της Tesla είναι ο Gilbert Passin, ο οποίος φαίνεται από το βιογραφικό του να είναι και ο μόνος με την πιο μεγάλη εμπειρία στον τομέα της αυτοκίνησης.

  Η εταιρεία επίσης προσέλαβε τον Doug Field τον Οκτώβριο του 2013 σαν αντιπρόεδρο στον τομέα για την ανάπτυξη νέων οχημάτων. Από όσα γνωρίζουμε από το βιογραφικό του, η κύρια εμπειρία του προέρχεται από τον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, με πολύ μικρή εμπειρία από την αυτοκίνηση.

  Η Tesla θα κατασκευάσει πάνω από 100.000 αυτοκίνητα αυτήν τη χρονιά, αλλά πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να βγάλει κέρδος σε σταθερή βάση. Το κλειδί για την επιτυχή πορεία της μετοχής της εταιρείας είναι η αύξηση της παραγωγής έως τα 500.000 με 1 εκατ. αυτοκίνητα τον χρόνο, αλλά και η δημιουργία κερδών. Αυτόν τον στόχο η εταιρεία προσπαθεί να τον πετύχει με το Model 3 που έχει χαμηλότερη τιμή από το Model S ή το X. Συνήθως τα προϊόντα με χαμηλότερη τιμή έχουν χαμηλότερα κέρδη από τα ακριβότερα προϊόντα - κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερο τον στόχο της Tesla.

  Η έξυπνη πρόσληψη του Steve Jobs

  Ο Tim Cook αποτελεί, αν όχι την καλύτερη, μία από τις καλύτερες επιλογές που έκανε ο Steve Jobs αφότου επέστρεψε στην Apple τον Ιούλιο του 1997. Ο Jobs λοιπόν προσέλαβε τον Cook τον Μάρτιο του 1998, τρία χρόνια πριν από το iPod και εννιά χρόνια πριν από το iPhone. Ο Cook ήταν ο άνθρωπος που είχε υπό την επίβλεψή του τις σχέσεις της εταιρείας με τους προμηθευτές. Ήταν εκείνο το στέλεχος που συνέβαλε καθοριστικά στην εντυπωσιακή αύξηση των ρυθμών παραγωγής των συσκευών της Apple.

  Η Tesla πρέπει να αναβαθμίσει την ομάδα της

  Ο Musk έχει παρελθόν υπερβολικών υποσχέσεων και αργοπορημένων παραδόσεων. Ένας λόγος γι' αυτό θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως, όταν προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα κάποιου συγκεκριμένου τομέα, χάνει ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν σε άλλους τομείς.

  Ίσως στο μέλλον φανεί πως τα άτομα που έχει επιλέξει ο Musk για τις διευθυντικές θέσεις της εταιρείας μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους της Tesla. Ωστόσο, πιστεύω πως πρέπει να έλθει στην εταιρεία ένας Chief Operating Officer. Ο Musk πρέπει να βγει από τη γραμμή παραγωγής και να μην ασχολείται πλέον με τα προβλήματα προμηθειών. Πρέπει να τα αναθέσει όλα αυτά τα καθήκοντα σε έναν... κλώνο του Tim Cook και να επικεντρωθεί σε ό,τι κάνει την Tesla διαφορετική, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία που χαρακτηρίζουν τα αυτοκίνητά της. Κάποια στιγμή ίσως "κάψει" τον εαυτό του και αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Tesla, ή και για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,8 δισ. $

  +955,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,7 δισ. $

  +71,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,9 δισ. $

  -1.605,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,5 δισ. $

  +753,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,8 δισ. $

  +209,7 εκ. $