Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Δεκ-2017 13:27

  Το bitcoin νικά τον χρυσό ξανά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το bitcoin νικά τον χρυσό ξανά

  Του Panos Mourdoukoutas

  ​Το bitcoin, ο "νέος χρυσός", έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής σε κέρδη τον συμβατικό χρυσό. Το fund Bitcoin Investment Trust σημείωσε αύξηση κερδών ύψους 1.407,42%, ενώ το SPDR Gold Shares σημείωσε αύξηση 11,93%. Και τα δύο assets ξεπέρασαν τον δείκτη S&P 500 και τα 20ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

  Αυτή είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά που το bitcoin ξεπερνά τον χρυσό και τη Wall Street.

  Πέρυσι, το Bitcoin Investment Trust διπλασίασε την αξία του, ενώ ο χρυσός κατέγραψε αύξηση της τάξης του 8,73%, με τα δύο assets να ξεπερνούν τον S&P 500 και τη Wall Street.

  Αυτό κάνει το bitcoin καλύτερη επένδυση από τον χρυσό για το 2018; Είναι δύσκολο να το πει κανείς, καθώς οι παρελθοντικές επιδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικές αποδόσεις, όπως λέει ένα ρητό στη Wall Street. Επιπλέον, το bitcoin υπάρχει στην αγορά εδώ και μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, το bitcoin έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα που μπορεί να επιταχύνει τη χρήση του στο μέλλον.

  "Το bitcoin έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά νομίσματα, εκ των οποίων το ένα είναι πως η προσφορά του είναι σταθερή", σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, Geoffrey Smith. "Έτσι, η αγοραστική του δύναμη δεν μπορεί να εξαρτηθεί ή να μειωθεί από την 'εκτύπωση νομισμάτων' από τις κυβερνήσεις. Δείτε τη Βενεζουέλα και τον πληθωρισμό της, για παράδειγμα. Η ανωνυμία είναι επίσης ένα πλεονέκτημα. Η τεχνολογία blockchain παρέχει επίσης ακριβή καταγραφή αρχείων, η οποία εξαλείφει τα λάθη και την ευκαιρία για απάτη και κλοπή".

  "Το bitcoin είναι επίσης ένα διεθνές νόμισμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου. Μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο σε χώρες με χαμηλή εμπιστοσύνη, με υψηλά επίπεδα διαφθοράς, όπου το τραπεζικό σύστημα και η προστασία του νομικού συστήματος δεν είναι πολύ ισχυρά. Ωστόσο, παραμένει να δούμε αν είναι χρήσιμο ως νόμισμα λόγω της μεγάλης μεταβλητότητάς του. Ωστόσο, ο αριθμός των συναλλαγών bitcoin φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά", συμπληρώνει.

  Φυσικά και ο χρυσός έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κοσμημάτων ή και άλλων προϊόντων. 

  Εν τω μεταξύ, το bitcoin έχει μειονεκτήματα. Το blockchain, η τεχνολογία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το bitcoin, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή άλλων κρυπτονομισμάτων, που θα είναι ανταγωνιστικά στο bitcoin. Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, δηλαδή, με τα Etherium, Litecoin, και Ripple - για να αναφέρουμε μερικά νέα κρυπτονομίσματα.

  Γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, δεν θα πρέπει οι επενδυτές να αντικαταστήσουν τον χρυσό με τον ψηφιακό νόμισμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν αντιλαμβάνονται τη φύση του κρυπτονομίσματος.

  Σημ.: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά τους είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Όποιος το σκέφτεται να επενδύσει, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ενδέχεται να χάσει ολόκληρη την επένδυσή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  97,7 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,9 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  65,7 δισ. $