Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 18:27

  Είναι το Bitcoin η διέξοδος της Βόρειας Κορέας απέναντι στο πλήγμα των οικονομικών κυρώσεων;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Είναι το Bitcoin η διέξοδος της Βόρειας Κορέας απέναντι στο πλήγμα των οικονομικών κυρώσεων;

  Του Ralph Jennings 

  Οι διεθνείς κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι της Βόρειας Κορέας δεν εμπόδισαν τη χώρα να προχωρήσει σε εκτοξεύσεις πυραύλων, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της οικονομικής τιμωρίας. Οι δοκιμές πυραύλων ανησυχούν τους γείτονές της στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξοργίζονται κάθε φορά που εκτοξεύεται ένας πύραυλος. Το απολυταρχικό ολοκληρωτικό κράτος, αν και απομονώνεται οικονομικά από τις κυρώσεις, μπορεί σύντομα να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να λάβει υπόψη τις κυρώσεις.

  Ένας πιθανός λόγος: θα ήταν λογικό να συγκεντρώσει μία "στοίβα" από bitcoins, το κρυπτονόμισμα χωρίς σύνορα. Η Βόρεια Κορέα άρχισε να εξορύσσει bitcoin στα μέσα Μαΐου, λέει η εταιρεία Recorded Future. Μπορεί επίσης να προχωρά σε πρακτικές hacking, όπως φοβούνται ορισμένοι αναλυτές ασφαλείας και νοτιοκορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  "Το κρυπτονόμισμα είναι η ιδανική μορφή χρήματος για τη Βόρεια Κορέα επειδή μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα και ανώνυμα πέρα από τα σύνορα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες στο διαδίκτυο ή να μετατραπεί σε σκληρό νόμισμα", λέει ο Steven Kim, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jeju Peace στη Νότια Κορέα.

  Η ανακούφιση του Kim Jong-un από τις κυρώσεις

  Οι οικονομικές κυρώσεις που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο περιορίζουν τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, ενισχύουν τις επιθεωρήσεις φορτηγών πλοίων από τη Βόρεια Κορέα και απαγορεύουν τις εισαγωγές από τη βασική βιομηχανία της Βόρειας Κορέας, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα Τα μέτρα αυτά ήρθαν ως αντίποινα στην πιθανολογούμενη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Βόρειας Κορέας στις 2 Σεπτεμβρίου. Περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στο κοινό ξένο νόμισμα που χρησιμοποιείται στο κανονικό παγκόσμιο εμπόριο.

  Η τεχνολογία blockchain πίσω από την απόκτηση του bitcoin είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, με ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Μπορείτε επίσης να κάνετε συναλλαγές όπως με μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά assets, πάλι χωρίς να παίζει ρόλο η τοποθεσία. Η απόκτηση bitcoin θα ικανοποιούσε την "απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Kim Jong-un να αποφύγει τις κυρώσεις και να κερδίσει τελικά σκληρό νόμισμα", γράφουν οι Korea Times επικαλούμενοι ειδικούς.

  "Η φύση του Bitcoin ως asset χωρίς τοποθεσία, το καθιστά πολύ ελκυστικό για τη Βόρεια Κορέα, καθώς το κρυπτονόμισμα δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις", λέει ο Sean King, αντιπρόεδρος του συμβουλευτικού γραφείου Park Strategies στη Νέα Υόρκη. "Αντιθέτως, το αμερικανικό δολάριο ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το οποίο προφανώς είναι προτιμότερο ακόμη και για αδίστακτα καθεστώτα όπως αυτό της Βόρειας Κορέας, δίνει στην Αμερική μια μοναδική εξουσία εκτός του εδάφους της όταν επιβάλλει τις κυρώσεις της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αρνηθούμε σε όσες χώρες έχουν υποστεί κυρώσεις τη χρήση του δολαρίου, με την αποκοπή τους από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ".

  Νόμιμοι τρόποι για να αγοράσει κανείς bitcoin;

  Η χρησιμότητα ή η ματαιότητα των κυρώσεων είναι ένα μόνο ζήτημα. Κάποιοι ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα θα αποκτήσει παράνομα bitcoins. Ο Οργανισμός Διαδικτύου και Ασφάλειας της Νότιας Κορέας προβλέπει ότι περισσότερες "κυβερνο-επιθέσεις" από τη Βόρεια Κορέα θα "στοχεύσουν σε συναλλαγές αποκεντρωμένων εικονικών νομισμάτων", σύμφωνα με μια έκθεση της Korea Herald. Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε απάτες και κακόβουλα προγράμματα στα μέσα του 2017 σε μία προσπάθειά της να παραβιάσει τέσσερα ανταλλακτήρια bitcoin στη Νότια Κορέα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap τον Σεπτέμβριο.

  Οι hackers της Βόρειας Κορέας έκλεψαν bitcoins αξίας 6,99 εκατ. δολαρίων από μία επίθεση σε έναν υπολογιστή στο νότο, ανέφεραν μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι αρχές της Νότιας Κορέας εξακολουθούν να διερευνούν το περιστατικό που συνέβη τον Φεβρουάριο, ενώ δεσμεύονται να ενισχύσουν τη ρύθμιση του bitcoin.

  Η εταιρεία ασφαλείας διαδικτύου FireEye κατέγραψε έξι διαφορετικές πράξεις πειρατείας από τη Βόρεια Κορέα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Οι δράστες έπειτα έβαλαν στόχο τρεις εταιρείες bitcoin της Νότιας Κορέας, λέει. Η FireEye συνδέει αυτές τις κινήσεις στο "διαδικτυακό έγκλημα" της Βόρειας Κορέας με κινήσεις κατά των ξένων τραπεζών και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  "Εάν υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτεί κανείς τα κρυπτογραφικά νομίσματα για οικονομικό όφελος, η Βόρεια Κορέα θα τον βρει και θα κινηθεί επιθετικά για να το κάνει", λέει ο Kim. "Δεδομένης της προηγμένης ικανότητάς της στον κυβερνοχώρο και της ανάγκης της για νέα πηγή εσόδων ενάντια στις αυξανόμενες κυρώσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση κρυπτογραφικών νομισμάτων θα εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα στο μέλλον".

  Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  137,0 δισ. $

  -407,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,5 δισ. $

  +204,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,4 δισ. $

  +38,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  68,2 δισ. $

  +413,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  62,7 δισ. $

  -126,0 εκ. $