Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Δεκ-2017 10:04

  Πώς θα πηγαίνουμε από το Α στο Β σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς θα πηγαίνουμε από το Α στο Β σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο

  Φανταστείτε ότι ζείτε στη Νέα Υόρκη. Το πρωί, πίνετε τον καφέ σας και βάζετε παπούτσια. Περπατάτε μερικά τετράγωνα έως το σταθμό του τρένου, επιβιβάζεστε λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες και βρίσκετε μια θέση. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μισή ώρα και το τρένο σταματά. Οι πόρτες ανοίγουν, κατεβαίνετε και κοιτάτε γύρω σας. Περιμένετε να δείτε τους δρόμους της Νέας Υόρκης, από όπου ξεκινήσατε τη διαδρομή σας, αλλά αντ’αυτού  βρίσκεστε στην Ουάσινγκτον. Είναι δυνατόν να πάτε τόσο μακριά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Το κλειδί: μειώνεις την τριβή και την αντίσταση.

  Αναλαμβάνει για εσάς το Hyperloop, το τρίτο (και μάλλον όχι τελευταίο) μεταφορικό μέσο από τον Elon Musk. Αν και πρόκειται για μια σχετικά παλιά έννοια, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, το "vactrain" (τρένο που αντί για ράγες χρησιμοποιεί σωλήνες με κενό αέρος) έχει επανέλθει στο προσκήνιο με μια σύγχρονη πινελιά. Η ιδέα είναι ότι δημιουργώντας έναν κενό θάλαμο, με την εφαρμογή μαγνητικής αιώρησης και πρόωσης, είναι δυνατόν να μειωθεί η τριβή και η αντίσταση του αέρα, επιτρέποντας μας να ταξιδεύουμε σε ταχύτητες που θα ξεπερνούν αυτές των επιβατικών αεροπλάνων. Θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον σε 29 λεπτά.

  Αυτή είναι μια σημαντική θεωρία. Όχι μόνο σε σχέση με τις μεταφορές, αλλά και με την καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις τριβές και να μεταβαίνουμε από το Α στο Β καλύτερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα; Όλοι γνωρίζουμε το ρητό, "ακολούθησε το δρόμο με τα λιγότερα εμπόδια" αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία εταιρεία που να είναι πρόθυμη να μεταμορφωθεί μαζί με το τοπίο της αγοράς; Προσκολλημένες σε αυτά που ξέρουν, αντιστέκονται και τελικά αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν την εποχή τους. Η Nokia, η Blockbuster και η Xerox είναι μερικά παραδείγματα.

  Είναι γνωστό ότι ο Musk μπορεί να γίνει πολύ αυστηρός εργοδότης. Απαιτεί το καλύτερο και δεν ανέχεται να ακούει "αδύνατο" ή "δεν μπορώ να το κάνω". Αλλά κοιτάξτε πέρα από την εξωτερική όψη. Βγάζοντας από τη μέση όσους έχουν αρνητισμό και γεμίζοντας το χώρο εργασίας με εκείνους που πιστεύουν στην επίτευξη ενός υψηλού στόχου, τελικά ο στόχος επιτυγχάνεται. Με τη βελτιστοποίηση της παραγωγής των Tesla και SpaceX, εξαλείφεται η ανάγκη για συνεργαζόμενες εταιρείες, η ανάπτυξη του προϊόντος μεταφέρεται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και ο αριθμός των εμποδίων συρρικνώνεται. Και μέσα από αυτές τις επιτυχίες, βελτιώνεται με τη σειρά της και η κοινή γνώμη. Δεν ήταν πολύς καιρός πριν που ο κόσμος σχολίαζε ότι ο Musk δεν είναι ρεαλιστικός. Τώρα φαίνεται, πως αργά αλλά σταθερά, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κι άλλοι στο "τρένο". Άνθρωποι που κάποτε δεν το δέχονταν, πλέον συμφωνούν.

  Προτείνω να το επεκτείνουμε αυτό και εκτός του χώρου εργασίας. Ας μειώσουμε την ένταση στις σχέσεις μας. Ας συνεργαστούμε. Ας βάλουμε τις διαφορές μας στην άκρη και την πολιτική στράτευση. Το τέλος του έτους πλησιάζει και είναι ώρα να βάλουμε στόχους για το 2018. Προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Hyperloop και να βρούμε τρόπο να διευκολύνουμε την τριβή και την αντίσταση στις ζωές μας. Ποιος είναι μαζί μου;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  134,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,6 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  66,6 δισ. $

  +0,0 εκ. $