Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Νοε-2017 14:12

  Μυστηριώδες ραδιενεργό σύννεφο εντοπίστηκε στη Ρωσία ή στο Καζακστάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μυστηριώδες ραδιενεργό σύννεφο εντοπίστηκε στη Ρωσία ή στο Καζακστάν

  Του Eric Mack

  ​Κάποιου είδους ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν απελευθέρωσε ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα τα οποία μεταφέρθηκαν ως σύννεφο στην Ευρώπη τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με μια γαλλική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

  Το IRSN αναφέρει ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα ενός στοιχείου, του ρουθηνίου 106, ενός ισοτόπου που παράγεται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, χρησιμοποιείται στην πυρηνική ιατρική και δεν εντοπίζεται στη φύση. Η υπηρεσία προσθέτει ότι το εν λόγω στοιχείο δεν προκαλεί παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

  Ωστόσο, η υπηρεσία συμπλήρωσε πως "ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους στη Γαλλία θα απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο για την προστασία του πληθυσμού από κάθε ενδεχόμενο, σε έκταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο που θα είχε γίνει η διαρροή".

  Επίσης, σταθμοί παρατήρησης στη Γαλλία εντόπισαν τα συγκεκριμένα ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δοκιμές και πειραματισμούς, η διαρροή των ισοτόπων πρέπει να έγινε στα σύνορα του δυτικού Καζακστάν με τη Ρωσία.

  Οι αρμόδιες αρχές στη Ρωσία και στο Καζακστάν δεν ήταν διαθέσιμες να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αλλά ο επικεφαλής της IRSN, Jean-Marc Peres, δήλωσε στο Reuters πως "ρωσικές αρχές τού είπαν πως δεν γνωρίζουν για κάποιο ατύχημα στην περιοχή".

  Ο Peres υποστήριξε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας σε πυρηνικό αντιδραστήρα ή η πτώση κάποιου δορυφόρου, εκτιμώντας πως μάλλον ένοχο είναι κάποιο ιατρικό κέντρο που χρησιμοποιεί μεθόδους πυρηνικής ιατρικής.

   

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  143,5 δισ. $

  +2.347,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,9 δισ. $

  +435,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,1 δισ. $

  +746,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,0 δισ. $

  -384,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,1 δισ. $

  +502,3 εκ. $