Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Οκτ-2017 10:30

  Απέρριψαν τον δισεκατομμυριούχο Nelson Peltz οι μέτοχοι της P&G

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Απέρριψαν τον δισεκατομμυριούχο Nelson Peltz οι μέτοχοι της P&G

  του Antoine Gara

  Ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής επενδυτής hedge fund Nelson Peltz, έχασε ακόμη μία μάχη με τους μετόχους μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. To 2015, "παρά τρίχα" δεν κατάφερε να μπει στο διοικητικό συμβούλιο της DuPont και τώρα αππέτυχε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους των μετόχων προκειμένου να κερδίσει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Procter & Gamble, της μεγαλύτερης εταιρείας που έχει βάλει στο "στόχαστρό" του έως τώρα. 

  Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της P&G, οι επενδυτές του κολοσσού καταναλωτικών προϊόντων με κεφαλαιοποίηση 232 δισ. δολ, εξέλεξαν τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, απορρίπτοντας την υποψηφιότητα του Peltz. Τα αρχικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ενώ τις προσεχείς ημέρες η P&G θα αποκαλύψει τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία όπως φαίνεται κρίθηκε με οριακές διαφορές. 

  "Το Δ. Σ. και η διοίκηση της P&G ευχαριστούν τους μετόχους της P&G, για την στήριξη και την συμμετοχή τους στην εκλογή των εκπροσώπων", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. 

  Επί μήνες, η P&G και το hedge fund του Peltz, Trian Partners, βρίσκονται σε διαμάχη αναφορικά με το  μέλλον της εμβληματικής εταιρείας που μετράει 180 χρόνια από την ίδρυσή της και στην οποία ανήκουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα της Αμερικής όπως το Tide, η οδοντόκρεμα Crest, τα ξυράφια ξυρίσματος Gillete, το Vicks και η Bounty. 

  O CEO της P&G, David Taylor πήρε τα ηνία της P&G πριν από δύο χρόνια και έχει αποεπενδύσει μη βασικές δραστηριότητες όπως τα καλλυντικά. Η Trian ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι ο Taylor δεν έχει κάνει αρκετά από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και θα έπρεπε να απλοποιήσει περαιτέρω την P&G σε τρεις ξεχωριστές μονάδες: την περιποίηση (26 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις), την φροντίδα για το σπίτι (21 δισ. δολάρια σε πωλήσεις) και την οικογενειακή φροντίδα (18 δισ. δολάρια σε πωλήσεις).

  Για την ώρα οι μέτοχοι στέκονται στο πλευρό της P&G και του CEO Taylor, ο οποίος στη συνάντηση με τους επενδυτές ευχαρίστησε την τοπική κοινότητα και τη μεγάλη βάση μετόχων λιανικής. "Βρισκόμαστε σε διαδικασία τεράστιου ανασχηματισμού και αποδίδει", είπε ο Taylor στους επενδυτές.

  Κάποιοι μεγάοι μέτοχοι που είχαν ταχθεί στο πλευρό της Trian γρήγορα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο Christofer Ailman, επικεφαλής επενδύσεων του συνταξιοδοτικού ταμείου CalSTRS με πάγια 210 δισ. δολαρίων, κατέφυγε στο Twitter για να παραπονεθεί γράφοντας ότι "είναι λυπηρό που για άλλη μια φορά η διοίκηση κερδίζει και οι μέτοχοι χάνουν".

  Μιλώντας στους επενδυτές, ο Taylor είπε πως η ψηφοφορία θα βοηθήσει την P$G να προχωρήσει μπροστά. Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  154,4 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  95,0 δισ. $

  -79,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,1 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  79,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  68,3 δισ. $