Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Σεπ-2017 12:17

  Ο κυκλώνας Irma άλλαξε κυριολεκτικά το χρώμα νησιών της Καραϊβικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Eric Mack

  Προτού προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Φλόριντας, από το Jacksonville έως το Key West, ο "Irma" χτύπησε ανελέητα μια σειρά από νησιά της Καραϊβικής όταν ακόμη βρισκόταν σε φουλ ισχύ ως τυφώνας κατηγορίας πέντε.

  Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του μικρού νησιού Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς στέγη. Στις Βρετανικές αλλά και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ο "Irma" έκανε επιδρομή στην ξηρά, ξηλώνοντας σκεπές και βλάστηση.

  Μέχρι  την Κυριακή που οι ουρανοί πάνω από τα νησιά καθάρισαν, ο δορυφόρος Landsat 8 απαθανάτισε το φυσικό χρώμα των Παρθένων νήσων αποκαλύπτοντας την έκταση της καταστροφής.

  Εάν συγκρίνει κανείς τις εικόνες αυτές με τις φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος πριν την καταιγίδα θα παρατηρήσει μια ξεκάθαρη αλλαγή χρώματος, με τα νησιά Άγιος Θωμάς, Άγιος Ιωάννης, Τορτόλα και Βέρτζιν Γκόρντα να έχουν μεταμορφωθεί, από μια κατάφυτη σκούρα πράσινη περιοχή σε μια μουντή καφετιά έκταση.

  "Υπάρχει ένας αριθμός από πιθανές εξηγήσεις", επισημαίνει η Kathryn Hansen της NASA. "Η πλούσια πράσινη τροπική βλάστηση μπορεί να ξεριζωθεί από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα, αφήνοντας στο δορυφόρο τη θέα άγονου εδάφους. Επίσης, το αλάτι της θάλασσας που ανακάτεψε ο τυφώνας μπορεί να καλύψει και να αποξηράνει τα φύλλα ενώ βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα".

  Η αντίθεση είναι εμφανής και στις φωτογραφίες "πριν και μετά" της νησιωτικής χώρας Αντίγουα και Μπαρμπούντα.

  Η λαβωμένη Μπαρμπούντα έγινε καφέ ενώ η Αντίγουα που γλίτωσε τη μεγαλύτερη ορμή του τυφώνα, παραμένει σχετικά πράσινη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List