Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Αυγ-2017 14:32

  Η νότια Σινική θάλασσα δεν είναι κινεζική, δηλώνουν Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η νότια Σινική θάλασσα δεν είναι κινεζική, δηλώνουν Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ

  Του Panos Mourdoukoutas

  Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα για την Κίνα: Η νότια Σινική θάλασσα δεν είναι αποκλειστική κινεζική θάλασσα. Είναι μια διεθνής θάλασσα. Και για αυτό τον λόγο η ένωση των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας (η ASEAN) και το Πεκίνο πρέπει να θέσουν κανόνες "που να τους δεσμεύουν νομικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά και να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο".    

  Το μήνυμα, το οποίο ειπώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ αυτών των τριών χωρών στη Μανίλα, είναι παρόμοιο με το μήνυμα που είχαν στείλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της (Γαλλία, Ιαπωνία και Βρετανία) στην Κίνα πριν από έξι μήνες, αναφέροντας ότι η νότια Σινική θάλασσα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα πολεμικά πλοία.   

  Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Chinatopix.com, "η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανησυχούν λόγω των προσπαθειών της Κίνας να αποκτήσει τον καθολικό έλεγχο της νότιας Σινικής θάλασσας, ανησυχία που συμμερίζεται και η Γαλλία, η οποία έχει ελέγχει αρκετά νησιά του Ειρηνικού, τα οποία περιλαμβάνουν τη Νέα Καληδονία και τη γαλλική Πολυνησία.    

  Πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, οι αγορές στην περιοχή δεν δείχνουν σημάδια ανησυχίας, μη δίνοντας σημασία στη γεωπολιτική κατάσταση.  

  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, αποκάλεσε το εαυτό του "ταπεινό" φίλο των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική Ασία, δηλώνοντας έτοιμος να συνεχίσει τις "αψιμαχίες" που λαμβάνουν τόπο στην νότια Σινική θάλασσα.   

  Η Κίνα από τη πλευρά της θεωρεί την περιοχή δική της θάλασσα και δημιουργεί σε αυτή τεχνητά νησιά, αγνοώντας αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, όπως αυτή που κέρδισαν οι Φιλιππίνες οι οποίες προσέφυγαν κατά του Πεκίνου σε διεθνές δικαστήριο.   

  Παρόλα αυτά, η απόφαση πυροδότησε μια σειρά από εκατέρωθεν λεκτικές επιθέσεις, ενώ Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία αύξησαν την παρουσία του πολεμικού τους ναυτικού στην περιοχή. Για παράδειγμα, τον περσινό Αύγουστο, το Πεκίνο διαμήνυσε στο Τόκιο να μείνει μακριά από τη "δική του" νότια Σινική θάλασσα, ενώ παράλληλα τρία πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής προσέγγισαν τα διαφιλονικούμενα νησιά Senkaku στην ανατολική Σινική θάλασσα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ιαπωνικής πλευράς.

  Αλλά και νωρίτερα αυτό τον μήνα, όπως ανέφεραν οι Japan Times, το Πεκίνο διαμήνυσε στην Ιαπωνία "να μην στείλει ναυτικές δυνάμεις προς ενίσχυση των αμερικανικών, που δοκιμάζουν την ελευθερία των πλόων σε αμφισβητούμενες περιοχές της νότιας Σινικής θάλασσας.

  Πάντως την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της προσπαθούν να δαμάσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας για τη νότια Σινική θάλασσα, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ατυχήματα μπορεί να συμβούν και να συμπαρασύρουν τις αγορές σε περιπέτειες.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  142,8 δισ. $

  +867,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  92,6 δισ. $

  -353,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,9 δισ. $

  -253,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,8 δισ. $

  -1.958,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,3 δισ. $

  -307,1 εκ. $