Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Αυγ-2017 12:31

  Το Brexit είναι μια καταστροφή, ένα νέο κόμμα πρέπει να δημιουργηθεί για να το αποτρέψει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Brexit είναι μια καταστροφή, ένα νέο κόμμα πρέπει να δημιουργηθεί για να το αποτρέψει

  Του Tim Worstall

  Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από κάποιον James Chapman (δημοσιογράφο στο επάγγελμα)- ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε συνεργάτης του David Davis του υπουργού που είναι επιφορτισμένος με το Brexit και του πρώην ΥΠΟΙΚ  George Osborne - ότι το Brexit είναι μια καταστροφή και ότι όλοι οι πολιτικοί που του εναντιώθηκαν θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κόμμα για να το αποτρέψουν. Ειλικρινά δεν συμφωνώ με αυτή τη ιδέα και φέρνω ως παράδειγμα το Ukip, το κόμμα που δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει το Brexit. Επίσης, η ίδια η ιδέα παρουσιάζει ένα πρόβλημα: Οι πολιτικοί που τάχθηκαν κατά του Brexit δεν είναι ικανοί να συμπαρασύρουν τη χώρα στην δική τους πλευρά. Όπως είδαμε στην πραγματικότητα το κόμμα των Liberal Democrats, που βροντοφώναξε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν τα πήγε καθόλου καλά. Αλλά ούτε και στο δημοψήφισμα κατάφερε να πείσει τον κόσμο υπέρ της παραμονής.    

  Ο Chapman λοιπόν, μόλις παραιτήθηκε από το επιτελείο του David Davis, χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση "καταστροφικές" και κάλεσε τους "βουλευτές με αίσθηση της λογικής" να το αποτρέψουν.   

  Ο James Chapman που υπήρξε πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα Daily Mail, έχει επίσης δηλώσει ότι το Brexit μπορεί να αντιστραφεί και μάλιστα δημιούργησε ένα hashtag στο Τwitter προωθώντας την ιδέα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα το 2019.  

  Στην πραγματικότητα, πέρα από την συνηθισμένη γκρίνια των υποστηρικτών της παραμονής και τις προβλέψεις ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι καταστροφή και πανωλεθρία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να προμηνύει κάτι από αυτά. Και αυτό το λέμε γιατί διαθέτουμε μια πολύ καλή μηχανή προβλέψεων, τις αγορές, οι οποίες δεν δείχνουν να υπάρχει κάποια ορατή καταστροφή στον ορίζοντα. Οι δείκτες της απασχόλησης πάνε πολύ καλά, η λίρα τους τελευταίους μήνες παραμένει σταθερή, ο πληθωρισμός βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από τον στόχο αλλά θα υποχωρήσει. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να μας προειδοποιεί ότι ο οικονομικός Αρμαγεδδών βρίσκεται προ των πυλών. Οπότε θα επιμένουμε να λέμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάποια καταστροφή αυτού του είδους.       

  Πολύ απλά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Brexit είναι μια καταστροφή που πρέπει να αντιστραφεί. Και για αυτό το λόγο οι πολιτικοί δεν φεύγουν από τα κόμματα τους για να δημιουργήσουν ένα νέο.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  98,3 δισ. $

  +107,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  90,3 δισ. $

  -28,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,4 δισ. $

  +898,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  78,2 δισ. $

  -839,2 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  72,0 δισ. $

  -263,4 εκ. $