Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Αυγ-2017 14:42

  Το Brexit "ψαλιδίζει" για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις καταναλωτικές δαπάνες των Βρετανών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Brexit "ψαλιδίζει" για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις καταναλωτικές δαπάνες των Βρετανών

  Του Tim Worstall

  Δεδομένου του ότι οι μισθοί αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι ο πληθωρισμός αυτήν τη στιγμή στη Βρετανία, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. 

  "Η καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, ήτοι η μεγαλύτερη περίοδος πτώσης από το 2013, όπως έδειξε έκθεση. Η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σε συνέχεια της ετήσιας πτώσης που κατεγράφη επίσης τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Visa για την καταναλωτική δαπάνη στη Βρετανία.

  Εάν συνεκτιμήσουμε και την αύξηση των μισθών, σε ονομαστικούς όρους, και εν συνεχεία την αναπροσαρμόσουμε ανάλογα με τον πληθωρισμό, θα έχουμε την πραγματική αύξηση μισθών. Ή όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, την πραγματική συρρίκνωση των μισθών.

  Εάν κάποιος έχει λιγότερα χρήματα (σε πραγματικούς όρους), ξοδεύει και λιγότερα χρήματα. Τι σας εκπλήσσει; Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, ήταν ακριβώς η ίδια περίπτωση. 

  "Οι Βρετανοί περιορίζουν τα έξοδα σε νέα ρούχα, αυτοκίνητα και διακοπές στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέα στοιχεία που υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους διαβίωσης και της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit στην καταναλωτική εμπιστοσύνη".

  Σημειωτέον πως η καταναλωτική δαπάνη αφορά στις προσωπικές αγορές αγαθών και υπηρεσιών και δεν περιλαμβάνει τους φόρους για παράδειγμα. Και εδώ παρατηρείται πτωτική τάση.

  "Τα στοιχεία της Visa αφορούν στο σύνολο των καταναλωτικών δαπανών και όχι μόνο στις πάγιες, δίδοντας μια καλύτερη εικόνα του πώς οι Βρετανοί καθίστανται ολοένα και πιο προσεχτικοί με τα χρήματά τους".

  Η βαθύτερη αιτία όλου αυτού; Το Brexit. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει, λόγω της αβεβαιότητας και ως εκ τούτου υπάρχει και πληθωρισμός. Για αυτόν τον λόγο ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από την αύξηση των (ονομαστικών) μισθών.

  Η αύξηση των μισθών είναι μικρότερη από ό,τι ο πληθωρισμός, για αυτό και οι πραγματικοί μισθοί ακολουθούν πτωτική πορεία στη Βρετανία. Δεν αποτελεί έκπληξη και αυτός είναι και ο λόγος που η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί.  

  * Ο Tim Worstall είναι συνεργάτης του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  -1.268,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  93,8 δισ. $

  -17,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  -1.108,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,5 δισ. $

  -900,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  79,0 δισ. $

  -428,3 εκ. $