Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Αυγ-2017 13:04

  Sprint και T-Mobile αντίπαλες στον αγώνα για το 5G

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Sprint και T-Mobile αντίπαλες στον αγώνα για το 5G

  Της Halah Touryalai

  Εάν ρωτήσουμε τον οποιοδήποτε συνδρομητή δικτύων κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων, τι θεωρεί ως το πιο απαραίτητο χαρακτηριστικό στην υπηρεσία που πληρώνει, θα απαντήσει: ταχύτητα και αξιοπιστία.  

  Και ενώ τα υφιστάμενα δίκτυα 4G παρέχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες στους χρήστες, για downloads, χρήση εφαρμογών, μουσική και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν σύνδεση στο internet, η ταχεία αύξηση του αριθμού των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο, θα απαιτήσει ισχυρότερα και πιο σταθερά δίκτυα.   

  Απαιτείται πλέον μια νέα γενιά ασυρμάτων δικτύων, γεγονός που τοποθετεί σε μια αβέβαια θέση τους δύο μεγάλους πάροχους, την Sprint και την T-Mobile, ενόψει των επόμενων κινήσεών τους, ασχέτως αν θα γίνουν μεμονωμένα ή σαν μια οντότητα.

  Οπότε, ποια είναι η νέα γενιά της τεχνολογίας των κινητών; Το μέλλον είναι ένα υπερταχύτατο δίκτυο 5G, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το σχήμα του. Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί μεγάλο ασύρματο φάσμα-το οποίο η Sprint διαθέτει σε αφθονία, αλλά όχι η T-Mobile- το οποίο να υποστηρίζεται από γρήγορες και αξιόπιστες υποδομές. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα ήταν ο συνδυασμός ενός μεγάλου ασύρματου φάσματος συχνοτήτων διασυνδεδεμένου με ένα δίκτυο οπτικών ινών. Η Sprint διαθέτει το ευρύτερο ασύρματο φάσμα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πάροχο και η Charter Communications, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ στις ενσύρματες επικοινωνίες, έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις. Η Sprint και η Charter μαζί, είναι σε θέση αν δημιουργήσουν το ταχύτερο και πιο αξιόπιστο δίκτυο 5G και μάλιστα με χαμηλό κόστος δημιουργίας των υποδομών του.

  Όμως αυτό που σε τι θέση θα άφηνε την T-Mobile; Το τελευταίο εξάμηνο υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που ανέφεραν την πιθανότητα μιας συγχώνευσης ανάμεσα στις T-Mobile και Sprint. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κίνησης ανάμεσα στον τρίτο και τον τέταρτο σε μέγεθος πάροχο, θα ήταν τεράστια και εκτιμάται ότι θα άξιζε γύρω στα 30 δισ. δολάρια. Αλλά το μέλλον του 5G ακόμα και στην περίπτωση αυτής της συγχώνευσης, πάλι θα χρειαζόταν την εμπλοκή μιας εταιρείας ενσύρματων επικοινωνιών, όπως η Charter, τόσο για χρήση του δικτύου της, όσο και για να γίνουν ανταγωνιστικά τα κόστη του 5G.   

  Η διοίκηση της T-Mobile ανέφερε ότι αυτή η "διπλή ενοποίηση", θα πρέπει αναγκαστικά να συμβεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στον τομέα των επικοινωνιών σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Σε γενικές γραμμές και οι τρεις εταιρείες αντιλαμβάνονται τα οφέλη μιας ενοποιημένης παρουσίας. Στην πραγματικότητα, η Charter δεν θα κερδίσει μόνο οικονομικά, αλλά και από το ότι θα περάσει με ενεργό ρόλο στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πιο δρόμο θα ακολουθήσουν για την συγχώνευση των εταιρειών, ποιος θα ηγηθεί και ποιος θα ωφεληθεί από αυτή.  

  Η εταιρεία που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση των T-Mobile/Sprint, το πιθανότερο είναι να ελέγχεται από τη Deutsche Telecom, η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της T-Mobile. Εξάλλου, ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός έχει αποσαφηνίσει ότι δεν θέλει να παραιτηθεί από τον έλεγχο της εταιρείας, το οποίο θα ανάγκαζε τον Masayoshi Son, τον μεγαλομέταχο της Sprint να παραδώσει στους Γερμανούς την εξουσία. Θα κάτσει ο Son να περιμένει τη Deutsche Telecom να ορίσει το βήμα για τη συγχώνευση; Δεν είναι έκπληξη ότι η Sprint εξετάζει εναλλακτικές προοπτικές, μια εκ των οποίων είναι η εξαγορά της Charter. Στο παρελθόν, ο Son βρισκόταν σε συνομιλίες με την Charter, με προτάσεις για συνεργασία, αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή η Charter απέκρουσε τις προτάσεις του. Η απόκτηση της Charter θα αποτελούσε μια κίνηση στρατηγικής από πλευράς του Son, καθώς θα του έδινε το πλεονέκτημα στις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την T-Mobile.

  Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, John Malone, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Charter, έχει και αυτός εκφράσει από την πλευρά του ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη συγχώνευση των ενσύρματων εταιρειών με αυτές των ασύρματων επικοινωνιών. Μάλιστα υπογράμμισε τα τεράστια οφέλη αυτών των κινήσεων, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά από αντίστοιχες συγχωνεύσεις στην Ευρώπη.

  Μια συγχώνευση των Charter/Sprint θα άφηνε την T-Mobile να είναι η μοναδική από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δεν θα είχε ιδιόκτητο ενσύρματο δίκτυο. Θα την άφηνε σε δύσκολη θέση ακόμα και απέναντι από τους χαμηλού κόστους ανταγωνιστές της, όπως οι AT&T και Verizon, καθώς αυτές οι δύο εταιρείες διαθέτουν δίκτυα οπτικών ινών σε αρκετές περιοχές. Από την πλευρά της, η Deutsche Telecom θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Son, όσο ακόμα υπάρχει το περιθώριο για μια συμφωνία επωφελή και για της δύο εταιρείες. Εάν η  T-Mobile περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Sprint/Charter, τότε θα έχει απολέσει μεγάλο μέρος από τα διαπραγματευτικά της επιχειρήματα. Από την πλευρά της η Sprint δείχνει να θεωρεί ότι θα ωφεληθεί σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις- στη σύμπραξη με την T-Mobile ή τη συγχώνευση με την Charter.

  Πως όμως θα αντιδράσουν οι επενδυτές όταν όλα αυτά καταλήξουν κάπου; Στην περίπτωση συνεργασίας Sprint και T-Mobile, η εταιρεία που θα προέκυπτε θα είχε μια πολύ καλή θέση στον τομέα του 4G, ενώ θα είχε μια καλή αφετηρία σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις. Το πιθανότερο είναι ότι οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών θα έβλεπαν κέρδη. Αν η Sprint αποκτήσει την Charter, βραχυπρόθεσμα δεν θα υπήρχαν πολλά οφέλη, αλλά θα πλασαριζόταν καλύτερα στο μελλοντικό 5G σκηνικό. Σε αυτό το σενάριο, οι μέτοχοι της Sprint μακροπρόθεσμα θα ήταν οι κερδισμένοι, όταν την ίδια ώρα αυτοί της T-Mobile θα συγκαταλέγονταν στους χαμένους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  -1.268,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  93,8 δισ. $

  -17,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  -1.108,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  80,5 δισ. $

  -900,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  79,0 δισ. $

  -428,3 εκ. $