Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιαν-2018 09:58

  Ο επιχειρηματίας που έφερε την επανάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Ινδίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο επιχειρηματίας που έφερε την επανάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Ινδίας

  Με τον χρόνο για την ανάδειξη του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς", που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους θεσμούς αφιερωμένους στην επιχειρηματικότητα, να μετράει αντίστροφα, το Capital.gr ανατρέχει στην ιστορία απόλυτης επιτυχίας του Uday Kotak, του Ινδού με περιουσία ύψους 10,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Forbes.

  O Kotak προΐσταται της Kotak Mahindra, μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ινδία, η οποία έχει γιγαντωθεί, ύστερα και από την εξαγορά, το 2014, των δραστηριοτήτων της ING στη χώρα.

  Χάρη στην επιτυχημένη πορεία του, ο Uday Kotak, ο οποίος κατάφερε, για πρώτη φορά στην επιχειρηματική ιστορία της Ινδίας, να μετατρέψει σε τράπεζα μία εταιρεία που δεν ανήκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ανακηρύχθηκε "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" στην Ινδία το 2013, αλλά και νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού, ΕΥ World Entrepreneur Of The Year™ το 2014.

  Το 1985, σε ηλικία 26 ετών, ο Uday ξεκίνησε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που έμελλε να γίνει ο ινδικός τραπεζικός κολοσσός Kotak Mahindra Finance Ltd.

  Την εποχή εκείνη στην Ινδία, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν αποτελούσαν ούτε καν στίγμα στον ορίζοντα, αλλά, το 2003, η Kotak Mahindra Finance υπήρξε η πρώτη μη τραπεζική χρηματοπιστωτική εταιρεία στα χρονικά, που μετατράπηκε σε τράπεζα.

  "Όταν ξεκίνησα την Kotak ως εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (επικεντρωμένη στην προεξόφληση απαιτήσεων), το 97% του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ινδίας ανήκε στις τράπεζες του δημόσιου τομέα. Η δραστηριότητα της προεξόφλησης απαιτήσεων ήταν νόμιμη, εκείνη την εποχή, για τον ιδιωτικό τομέα, και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ενθάρρυνε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Εμείς λοιπόν, πριν από 32 χρόνια, επιστρατεύσαμε τη δημιουργικότητά μας και ξεκινήσαμε μία μικρού βεληνεκούς επιχείρηση", έχει αναφέρει, μιλώντας σε φοιτητές για το επιχειρηματικό ξεκίνημά του.

  Τότε, η εταιρεία διέθετε μόλις τρεις υπαλλήλους, με τον όμιλο Kotak Mahindra Bank, που παρέχει ένα διαφοροποιημένο εύρος υπηρεσιών,  να απασχολεί σήμερα 46.000 άτομα.  

  Το Μάρτιο του 2017, η τράπεζα εγκαινίασε το "811", μία ηλεκτρονική εφαρμογή που παρέχει λογαριασμούς μηδενικού υπολοίπου (σ.σ.: χρησιμοποιούνται για πληρωμές προσωπικού, κτλ.), με στόχο το διπλασιασμό των πελατών της τράπεζας στα 16 εκατομμύρια.

  "Η Kotak Bank δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, εάν δε σκεφτόμασταν διαφορετικά. Καθώς βγαίνετε από το κουκούλι σας, θα πρέπει να βρίσκετε δημιουργικές λύσεις, να τολμάτε να είστε διαφορετικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε προκλήσεις, αλλά και την αποτυχία" έχει σημειώσει ο Uday Kotak.

  Ο Ινδός κροίσος διαθέτει πλούσιο έργο στην ανάπτυξη των κοινοτήτων που βρίσκονται στο περιθώριο και στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύει ότι η εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες της Ινδίας. Για το σκοπό αυτό, έχει ιδρύσει ίδρυμα προαγωγής της εκπαίδευσης, που επικεντρώνεται στις ανάγκες παιδιών πολύ φτωχών οικογενειών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων