Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 12:04

  Ποια είναι τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του EY Entrepreneur Of The Year

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς απαρτίζουν τα μέλη της ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία και την εξέλιξη της κάθε υποψηφιότητας, στο πλαίσιο του θεσμού EY Εntrepreneur Of The Year.

  Πράγματι, η επιλογή του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2017 – στην οποία πρέπει να τονιστεί ότι η διοργανώτρια του διαγωνισμού ΕΥ δεν συμμετέχει – είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εθνικής Κριτικής Επιτροπής.

  Την Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Chipita και πρώην νικητή του διαγωνισμού το 2011, συνθέτουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, τραπεζικού, ακαδημαϊκού, θεσμικού και δημοσιογραφικού χώρου, αποτελώντας εγγύηση διαφάνειας και εγκυρότητας, τόσο της διαδικασίας του διαγωνισμού, όσο και της ανάδειξης των νικητών.

  Το Capital.gr παρουσιάζει τα βιογραφικά των μελών της Κριτικής Επιτροπής:

  Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Chipita

  O Σπύρος Θεοδωρόπουλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1976, ασχολούμενος με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E.

  Το 1981, αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA, τότε εταιρείας παραγωγής snacks (γαριδάκια), και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%.

  Το 1990, εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita, μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν.

  Το 1994, η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη, η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες, κυρίως, όμως, με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό.

  Το 2006, η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, τη GOODY’S και τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007, η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 01/09/2006 έως τις 15/04/2010 ο κ. Θεοδωρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

  Το καλοκαίρι του 2010, ο κ. Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, εξαγοράζει εκ νέου την Chipita.

  Σήμερα, είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ καθώς και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

  Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ.

  Γεώργιος Κ. Αρώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail, Wholesale Banking and International Network, Alpha Bank

  O Γεώργιος Αρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Οικονομικά και είναι κάτοχος MBA, major in Finance, του ALBA. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2004 ως επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής. Στις 17 Μαΐου του 2006 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής, στις 31 Οκτωβρίου του 2008 Γενικός Διευθυντής και το Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail, Wholesale Banking and International Network. Στις 22 Mαρτίου του 2011 εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

  Εργάστηκε για 15 έτη σε πολυεθνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο διάστημα στην ΑΒΝ ΑΜRO στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για 6 χρόνια, εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα σε διευθυντικές θέσεις και από το 2002 μέχρι το 2004 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής.

  Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της Alpha Ασφαλιστικές Πρακτορεύσεις, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών Alphalife AAEZ, ABC Factors και Αlpha Finance, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας AXA Ασφαλιστική. Από τον Αύγουστο του 2013 είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενώσεως Τραπεζών.

  Ευθύμιος Βιδάλης, Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν

  Τον Αύγουστο του 2012, ορίστηκε Διαπραγματευτής, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, για την επανεκκίνηση των Συμβάσεων Παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2013. Η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων ολοκληρώθηκε το 2017.

  Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος (2001-2011) και Εντεταλμένος Σύμβουλος/COO (1998-2001) της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. και μέλος του Δ.Σ. για 15 χρόνια. Εργάστηκε στην εταιρεία Owens Corning, στις ΗΠΑ, για περίπου 20 χρόνια σε διάφορες θέσεις Διοίκησης.

  Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας), από το 2006 έως το 2016, και ιδρυτής και Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ) από το 2008 έως το 2016. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσµου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), από το 2005 μέχρι το 2009.

  Είναι μέλος των Δ.Σ. της Alpha Bank, ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και Future Pipe Industries του Ντουμπάι.

  Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (BA) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Harvard.

  Γεώργιος Ι. Δουκίδης, καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Ο κ. Δουκίδης είναι καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Επίσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος και διευθυντής της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ.

  Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του ΟΠΑ, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει, με τους 40 ερευνητές του και τα 35 διεθνή ερευνητικά έργα που έχει εκτελέσει με επιτυχία, είναι από τα μεγαλύτερα στην ειδίκευσή του στα ευρωπαϊκά Business Schools. Η ερευνητική αριστεία του ELTRUN έχει αναγνωρισθεί με τρία διεθνή βραβεία: European Microsoft Retail Application Development (RAD) Award 2002, European Case Study Award 2099 στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management" και το European ECR Award In Retail Innovation το 2015.

  Είναι πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MSc στην Επιχειρησιακή Έρευνα και διδακτορικού στα Πληροφοριακά Συστήματα από το London School of Economics (LSE), όπου και δίδαξε την περίοδο 1982-1990. Έχει διδάξει σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα και 10 βιβλία με διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα, έχει διατελέσει guest-editor επτά φορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει επιβλέψει με επιτυχία 18 υποψήφιους διδάκτορες.

  Είναι επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΕΛΚΑ, μέλος του Δ.Σ. του ECR-Hellas, μέλος της επιτροπής απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και Πρόεδρος του ΤΑΝΕΟ και της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. Τα τελευταία 30 χρόνια, έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης σε πάνω από 50 τοπικούς ή διεθνείς οργανισμούς, σε θέματα όπως επιχειρηματική ανάπτυξη, καινοτομία και αναδιοργάνωση.

  Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Chairman & CEO TEMES S.A.

  Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne.

  Από το 1997, ηγείται της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε., του φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας της Costa Navarino, στην οποία σήμερα κατέχει τη θέση του Πρόεδρου & CEO. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Hilton Αθηνών.

  Επίσης, είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ Α.Τ.Ο.Ε.Ε. (εταιρείας συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (Aegean Airlines), της CHIPITA A.E. και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

  Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού "The Hellenic Initiative”.

  Λάρα Μπαράζι, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς
   
  Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Διεθνές Εμπόριο και τα Οικονομικά, και του Πανεπιστημίου Columbia των Η.Π.Α, με πτυχίο στα Οικονομικά και την Αγροτική Ανάπτυξη.
   
  Πριν έρθει στην Ελλάδα, εργάστηκε στις τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές στην τράπεζα Credit Lyonnais Bank στη Νέα Υόρκη. Η κα Μπαράζι είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς από το 1998.
   
  Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (Σ.Ε.Θ), επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταμίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ). Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών Ευρώπης (FEAP) και σύμβουλος του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) και του IUCN (International Union for the Conservation of Nature) σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.
   
  Το 2011, έλαβε το Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.
       
  Είναι παντρεμένη, έχει δύο κόρες και μιλάει άπταιστα Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά.

  Μπάμπης Παπαδημητρίου

  Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία ως σχολιαστής στο χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Έχει, επίσης, αρθρογραφήσει και συνεχίζει την πορεία του σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

  Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Ιστορία στο Παρίσι και έχει κατά καιρούς συνεργασθεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

  Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Διευθύνων Σύμβουλος της NATIONAL CAN HELLAS A.E., Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ
   
   
  Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Διευθύνων Σύμβουλος της NATIONAL CAN HELLAS A.E. και Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ (βελτιωτικά εδάφους).

  Είναι, επίσης, μέλος Δ.Ε. του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), Γ’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Παράλληλα, είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), μέλος Δ.Σ. του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου, μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), μέλος Δ.Σ. του Ολυμπιακού Μουσείου, μέλος του Συνδέσμου Ανωτάτων Στελεχών Διαχείρισης Πιστωτικών Κινδύνων.

  Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το University of Stirling (UK) και BSc in Business Studies & Economics από το University of Surrey (RIHE). Είναι Certified Lead Assessor για συστήματα BSEN ISO, από το Scottish Quality Management Center του University of Stirling και έχει παρακολουθήσει το INSEAD Executive Education Program (Negotiation Dynamics & Strategic Management, International Federation of Purchasing & Supply Management – Certificate in Purchasing and Supply Chain Management).

  Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.  

  Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος της Fourlis A.E. Συμμετοχών

  O Βασίλης Φουρλής γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Master’s Degree in Economic Development and Regional Planning από το University of California/Berkeley και Master’s Degree in International Business από το Boston University/Brussels.

  Είναι Πρόεδρος της εταιρείας Fourlis A.E. Συμμετοχών. Επίσης, είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών House Market A.E. (IKEA) και Frigoglass A.E.

  Είναι, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης.

  Το 2004 του απονεμήθηκε το βραβείο "Επιχειρηματικότητας Κούρος" από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων