Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2010 08:58

  Οι Γάλλοι "κοιτούν" ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Την 1η Ιουλίου, οπότε αναμένεται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δ. Ρέππας να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ Μπισερό για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εγκαινιάζεται ο γύρος των γαλλικών διερευνητικών επαφών για την πώληση των «πακέτων» των ελληνικών εταιρειών υποδομών.

  Πέραν της θυγατρικής του ΟΣΕ στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, στη «λίστα» των Γάλλων βρίσκονται και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ελληνικές εταιρείες, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

  Οι Γάλλοι έχουν μεριμνήσει να εγκατασταθούν «από νωρίς» στην Ελλάδα, ώστε σήμερα να βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα (συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές) για να διεκδικήσουν το 10% και 23% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. 

  Μάλιστα, μετά και το ανοιχτό παράθυρο που άφησε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για παραχώρηση του μάνατζμεντ των δύο ελληνικών εταιρειών – φιλέτων, οι υποψήφιοι μνηστήρες διαθέτουν περισσότερα κίνητρα. Και αυτό διότι η απόκτηση ποσοστού εταιρείας, χωρίς το μάνατζμεντ, σε μία χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, ενισχύει σημαντικά το ρίσκο για τον επενδυτή και κατά συνέπεια συρρικνώνει το ενδιαφέρον.

  Οι Γάλλοι μνηστήρες

  Έτσι ισχυρό «παρών» στις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να δώσουν οι γαλλικοί κολοσσοί Veolia Environnement και Suez Environnement, το νούμερο «ένα» και «δύο» της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων.

  Η πρώτη έχει υπογράψει με τον όμιλο MIG στρατηγική συμφωνία για την πραγματοποίηση επενδύσεων – μαμούθ στον τομέα του περιβάλλοντος, ενώ η GDF Suez, κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2008, συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ενέργειας. 

  Αλλά και η θυγατρική της Suez Environnement συνεργάζεται από κοινού στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα με την Intrakat. 

  Ας σημειωθεί ότι οι επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ ανέφεραν στην πρόσφατη γενική συνέλευση ότι θα συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υποδομών. Πέρυσι πάντως, στο πλαίσιο της πώλησης του 23% της ΕΥΑΘ, ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος είχε συμμετάσχει σε κοινοπραξία με τη Suez Environnement για την διεκδίκησή του.

  Όσον αφορά τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, προς στιγμήν παραμένει άγνωστο, εάν η γαλλική SNCF ενδιαφέρεται σοβαρά για την απόκτηση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μίας εταιρείας με συσσωρευμένο έλλειμμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, υπεράριθμο προσωπικό και χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας. 

  Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων είχε υπογράψει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, προϋπολογισμού 210 χιλιάδων ευρώ, η οποία έληξε τον περασμένο Ιανουάριο. Κι ενώ η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας σε θέματα σιδηροδρόμων, η SNCF έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων το προβάδισμα, καθώς διαθέτει εκ των έσω εικόνα για τον ΟΣΕ.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:25 22/08

  Υποχώρησαν τα κέρδη εξαμήνου της John Wood

  Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου της John Wood Group, αντίστοιχα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, εξαιτίας μιας δύσκολης αγοράς πετρελαίου/φυσικού αερίου.

  10:10 22/08

  Πτώση 21% στα κέρδη της Sky Network Television

  Πτώση 21% κατέγραψαν τα κέρδη της Sky Network Television Ltd, καθώς εγκαταλείφθηκε η προγραμματισμένη συγχώνευση με τις τοπικές (στη Νέα Ζηλανδία) δραστηριότητες της Vodafone Group.

  10:01 22/08

  Αυξήθηκαν 30% τα κέρδη προ φόρων της Persimmon

  Η Persimmon PLC ανακοίνωσε αύξηση 30% στα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου, καθώς πούλησε περισσότερα σπίτια σε υψηλότερες τιμές, και ανακοίνωσε ότι είναι σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες...

  09:48 22/08

  Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κέρδη της Antofagasta

  Κατακόρυφη αύξηση των κερδών της εμφάνισε η Antofagasta, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές του χαλκού, τον αυξημένο όγκο των πωλήσεων και τη σφιχτή διαχείριση του κόστους, ενώ τριπλασίασε και την...

  12:31 21/08

  Αυξήθηκαν 54% τα κέρδη της Sasol στην χρήση

  Η νοτιοαφρικανική εταιρεία πετροχημικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων Sasol ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη 12μηνου που έληξε στις 30 Ιουνίου, επικαλούμενη τη μείωση του κόστους καθώς ανακάμπτουν οι...

  11:09 21/08

  Rosneft: Απέκτησε το 49% της ινδικής EOL

  Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, η Rosneft, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία μια συμφωνία για την απόκτηση του 49% της ινδικής εταιρείας διύλισης Essar Oil Limited (EOL).

  10:29 21/08

  Στην Total η Maersk Oil έναντι 4,95 δισ. δολαρίων

  Η Total SA έχει συμφωνήσει να αγοράσει την μονάδα αερίου και πετρελαίου της AP Moller-Maersk A/S έναντι 4,95 δισ. δολαρίων, σε μία ακόμη ένδειξη ότι επιταχύνεται ο ρυθμός των deals στον ενεργειακό...