Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2009 14:31

  Α. Φιλιππίδης: "Η χώρα θα αντέξει"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Έφης Καραγεώργου

  “Η χώρα θα αντέξει, χρειάζονται όμως θυσίες από όλους. Δεν είμαστε Ιρλανδία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Άγγελος Φιλιππίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  Ερωτηθείς για το τι μέτρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και αν η χώρα κινδυνεύει, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε χαρακτηριστικά: “Η χώρα θα αντέξει” και τάχθηκε κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών λέγοντας:

  “Σε όλα τα Βαλκάνια και στην Κύπρο οι φορολογικοί συντελεστές είναι της τάξης του 10%, σε εμάς είναι υψηλότεροι και αν τους αυξήσουμε ακόμα παραπάνω, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα- αν παταχθεί βέβαια η φοροδιαφυγή- όμως η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι εκείνη που θα φέρει τα μεγαλύτερα έσοδα μακροπρόθεσμα, διότι έτσι κινείται η οικονομία και έρχονται οι επενδύσεις”.

  Υπογράμμισε ότι “οι θυσίες θα πρέπει να γίνουν από όλους” και έφερε μάλιστα και το παράδειγμα της μείωσης των μισθών που ανακοίνωσε τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  “Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό, ότι μια αδύναμη οικονομία υπονομεύει την εθνική κυριαρχία. Μπορεί να μη βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως κάθε χαμένη επένδυση είναι μια χαμένη μάχη”.

  Ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε ακόμη ότι σε περιόδους κρίσης τα κράτη θα πρέπει να εφαρμόζουν το μοντέλο Κέυνς, να στηρίζουν δηλαδή την κατανάλωση, αυτό που κάνει και ο Ομπάμα. 

  Ξεχωριτά ο κ. Φιλιππίδης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι, το Τ.Τ. δημιούργησε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) στον κόσμο, ύψους 750 εκατ. ευρώ και τον τελευταίο μήνα ρευστοποιεί σταδιακά, μην επιτρέποντας έτσι να ανέβει το ασφάλιστρο κινδύνου καθώς τα CDS αποτυπώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας χώρας.

  Το Τ.Τ. έχει το μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα και τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, σημείωσε.

  Για τη συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας -Τ.Τ. ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε τα εξής: “Πετύχαμε το Τ.Τ. να είναι αυτόνομο και να αποτελεί πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να σχολιάσω τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης”.

  Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σημείωσε ότι η κ. Κατσέλη προσπαθεί “σε μία πιάτσα που χτυπιέται” όμως οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν τις λιγότερο δυνατές παρενέργειες, ούτως ώστε να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

  Αναφορικά με την κρίση και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε “Δεν είμαστε Ιρλανδία. Η Ιρλανδία αναπτύχθηκε 120% στηριζόμενη σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και όταν κατέρρευσε το σύστημα κατέρρευσε και η οικονομία της. Δεν ισχύει αυτό στην Ελλάδα”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων