Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2009 10:26

  Κάνει πίσω η κυβέρνηση για ΟΠΑΠ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:52

  Το θέμα της εφαρμογής του νέου φόρου 10% στα τυχερά παιχνίδια και ιδιαίτερα όσον αφορά το "Στοίχημα" εμφανίζεται διατεθειμένη να επανεξετάσει η κυβέρνηση, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των πρακτόρων αλλά και των θεσμικών χαρτοφυλακίων όπως αποτυπώθηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ που έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

  Αν και οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν συζητούν την κατάργηση των μέτρων που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, ωστόσο εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, μειώνοντας το αρχικό ύψος του φόρου.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει σε ρύθμιση σχετικά με την εφαρμογή του νέου φόρου 10% στα τυχερά παιχνίδια και ειδικά στο “Στοίχημα”.

   
  Με τη ρύθμιση αυτή θα διευκρινίζεται ότι ο φόρος θα επιβάλλεται στα κέρδη που αποκομίζει ο παίκτης και όχι από το σύνολο του ποσού και του κέρδους.

  Για παράδειγμα, εάν ένας παίκτης παίξει 100 ευρώ στο “Στοίχημα” και το κέρδος του είναι 50 ευρώ, το ύψος του φόρου θα είναι 5 ευρώ, δηλαδή το 10% του κέρδους των 50 ευρώ, και όχι 15 ευρώ όπως σχεδιαζόταν, δηλαδή το 10% στο σύνολο των 150 ευρώ (100 αρχικό ποντάρισμα και 50 κέρδος). 

  Αναστέλλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι πράκτορες

  Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Με αφορμή την απόφαση του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Χρ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε:

  «Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις δύο ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι, η νέα φορολογία 10% των παιγνίων αφορά μόνον τα καθαρά κέρδη του παίκτη και όχι το σύνολο της επιστροφής, οι πράκτορες της ΟΠΑΠ Α.Ε., καθώς και οι υπάλληλοί μας, συμφώνησαν να αναστείλουν για την ώρα τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία των τεχνικών προτάσεων που το Υπουργείο ζήτησε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. με στόχο την ορθή και προσφορότερη εφαρμογή του νόμου».
   


  Σε ό,τι αφορά τους πράκτορες νωρίτερα το Capital.gr είχε αναφέρει τα εξής:
  Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως σε χθεσινή συνδιάσκεψη αντιπροσώπων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της ΟΠΑΠ και της Ομοσπονδίας πρακτόρων ΟΠΑΠ, κατέστη απολύτως σαφές ότι η από τον νόμο επιβληθείσα φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών που διεξάγει η ΟΠΑΠ, αφορά αποκλειστικά τα καθαρά κέρδη των παικτών, αφού αφαιρεθεί η αξία στοιχηματισμού.
   
  Όπως σημειώνουν, “αυτή ήταν η δέσμευση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον ίδιο τον νόμο, αυτό θα καθορίζεται και με απόφαση του, που θα ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων του νόμου αυτού. 

  Για τα υπόλοιπα σημεία (ύψος φόρου, τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου, αφορολόγητα ποσά κλπ) θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της ΟΠΑΠ και της ΠΟΕΠΠΠ, που θα καταθέσει τις προτάσεις της, πριν την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση”.

  Επιφυλακτικοί οι πράκτορες

  Οι ενώσεις των πρακτόρων και το προεδρείο της ΠΟΕΠΠΠ εκφράζουν την επιφύλαξή τους αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου να μεταβάλει το σχεδιασμό του και να προχωρήσει στην φορολόγηση μόνο των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια. 

  Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Κυριάκο Τοπτσίδη να αναφέρει στο Capital.gr πως είναι πολύ πιθανή η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων που από χθες έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα μηχανογραφικά κέντρα του ΟΠΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
  Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει δράση προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των πρακτόρων και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εταιρείας. 

  Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι πράκτορες αναμένουν έγγραφες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ότι η φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια θα περιοριστεί τελικά μόνο στα κέρδη και ότι θα γίνει πράξη η σύσταση της ομάδας εργασίας η οποία θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της ΟΠΑΠ και της ΠΟΕΠΠΠ. 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ