Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2009 10:27

  Σε νέες δραστηριότητες επεκτείνεται η Alumil

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Β. Τσίτσα

  Η οικονομική κρίση και η μείωση των πωλήσεων αλουμινίου ωθούν τη διοίκηση της Alumil στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε αναδυόμενες αγορές του εξωτερικού, όπως είναι η ιρανική αλλά και στον εγχώριο κλάδο των φωτοβολταϊκών μέσω της θυγατρικής εταιρείας Alumil Solar. «Δεν βλέπουμε άπραγοι την κρίση να περνά από μπροστά μας. Κρατάμε γερά το πηδάλιο της εταιρείας και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας, παρά τις δυσκολίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Alumil στο Capital.gr.

  Φωτοβολταϊκά 

  Η δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας Alumil Solar στοχεύει στη διεκδίκηση μεριδίου από τον κλάδο κατασκευής φωτοβολταϊκών είτε για οικιακή χρήση είτε στην δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Η εταιρεία διαθέτει τεχνογνωσία στην κατασκευή πλαισίων για φωτοβολταϊκά από τη συνεργασία που είχε με πελάτες της στη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με στελέχη της Alumil υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το προσεχές χρονικό διάστημα. Στόχος της εταιρείας είναι η εμπορία στηριγμάτων αλουμινίου για όλους τους τύπους φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πλαισίων για πάρκα, στέγες, ταράτσες, Φ/Β για ενσωμάτωσή τους στα κτίρια (σε υαλοπετάσματα, αίθρια, πέργκολες, κλπ), καθώς και η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων μέσω του δικτύου της ALUMIL κυρίως στο εξωτερικό. Η Alumil έχει εξασφαλίσει παράλληλα, συνεργασία με κινέζικες εταιρείες και για την προμήθεια πάνελ φωτοβολταϊκών. «Οι κινέζικες εταιρείες αποτελούν μία παγκόσμια δύναμη στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών μηχανισμών και στην κατασκευή πάνελ. Η συνεργασία της εταιρείας με τους κινέζικους κολοσσούς του κλάδου προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Alumil η οποία αν χρειαστεί, έχει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει», τονίζουν επίσημες πηγές της εταιρείας.

  Η αγορά του Ιράν

  Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την πρόθεση εισόδου της εταιρείας στην αγορά αλουμινίου του Ιράν, η οποία πήρε τη μορφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Aloumil και μεγάλου επιχειρηματικού ιρανικού ομίλου. Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του κλάδου διέλασης αλουμινίου. Η Alumil δεν έχει ακόμη καταλήξει στο εταιρικό σχήμα με το οποίο θα εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά αφού και η αρχική συμφωνία με τον ιρανικό όμιλο, χρήζει περαιτέρω ειδίκευσης σε θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί στη χώρα. Έντονο προβληματισμό όμως δημιουργούν οι εξελίξεις στο Ιράν και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της ιρανικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικών δυνάμεων.

  Η εγχώρια αγορά αλουμινίου

  Δεδομένου ότι το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρονιάς και οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι για τον κλάδο, η εταιρεία αναμένει αναθέρμανση της αγοράς αλουμινίου στην οποία ενδέχεται να συμβάλλει αποφασιστικά και το πρόγραμμα επιδότησης αλλαγής προφίλ αλουμινίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο.

  Ο πρόεδρος της εταιρείας κος Γιώργος Μυλωνάς είχε δηλώσει πάντως στη γ.σ. των μετόχων πως η ανάκαμψη θα έρθει από το εξωτερικό, όπου ήδη οι αγορές της δυτικής Ευρώπης σταδιακά ανακάμπτουν και μετά την εξάντληση των αποθέματα αυξάνουν οι παραγγελίες προς την Alumil, ενώ είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι πολλά εργοστάσια διέλασης πολυεθνικών ομίλων, έχουν κλείσει. Αν και οι πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 είχαν αρνητική πορεία που πλησίασε στο -32,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων στελεχών της εταιρείας, παρουσίασαν ανάκαμψη κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο όπου και εμφανίζονται μειωμένες κατά 20-25% σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες. «Η εκτίμηση μας είναι πως θα κλείσουμε το οικονομικό έτος δίχως να καταγράψουμε ζημιές ενώ ευελπιστούμε να πλησιάσουμε τα ίδια επίπεδα πωλήσεων με το 2008», αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας.

  Διαπιστώνουν επίσης πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται σε αντίθεση με την κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους όπου η μεγάλη μείωση του τζίρου,και η πτώση των τιμών που παρατηρήθηκε στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, έχει ήδη περιοριστεί. Παράλληλα, η Alumil συμμετείχε στην κατασκευή τμημάτων του νέου μουσείου της Ακρόπολης «γεγονός που γεμίζει με περηφάνια τους ανθρώπους της εταιρείας αφού συμμετείχαμε στην κατασκευή του καλύτερου μουσείου στον κόσμο», αναφέρουν στελέχη της εταιρείας.

  Ο όμιλος Alumil στο πρώτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά 35,2% (στα 42,1 εκατ. ευρώ έναντι 65 εκατ. ευρώ) και ζημίες προ φόρων 6,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ