Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουν-2009 08:54

  ΔΕΗ: Από την ανάγκη μείωσης προσωπικού στις προσλήψεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αλλαγή πολιτικής ή στροφή λόγω ανάγκης; Η προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πρόσληψη 4575 νέων υπαλλήλων μέσα στο 2009 και το 2010, έρχεται μετά από μια ακόμη σύγκρουση της διοίκησης και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα στην επιχείρηση. Από το συνολικό αριθμό των προσλήψεων, μόνο χίλιες για το 2010, ανακοινώνονται για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ήδη δρομολογηθεί με προκηρύξεις ή είχαν ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόγραμμα προσλήψεων για το προσεχές 18μηνο, δεν παύει να είναι ένα πρόγραμμα «μαμούθ» που όχι μόνο θα καλύψει επικείμενες συνταξιοδοτήσεις αλλά θα αυξήσει το προσωπικό της επιχείρησης.

  Και όμως, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, κάθε άλλο παρά για ανάγκη αύξησης του προσωπικού είχε μιλήσει. Για την ακρίβεια, στις πρώτες επαφές που είχε με τον τύπο, είχε αναφερθεί στην ανάγκη η ΔΕΗ να προσεγγίσει τις «καλύτερες πρακτικές» που εφαρμόζονται σε άλλες ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα μάλιστα, είχε φέρει ως παράδειγμα την Πορτογαλική EDP η οποία έχοντας περίπου την ίδια εγκατεστημένη ισχύ σε MW με τη ΔΕΗ, έχει περίπου το μισό προσωπικό από τη ΔΕΗ, η οποία έχει σήμερα περί τους 23 χιλιάδες εργαζόμενους.

  Ερωτηθείς μάλιστα τότε εάν σκόπευε να προχωρήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου (είχε ήδη εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για περίπου 200 ανώτερα στελέχη επί διοικήσεως Μανιατάκη), είχε τονίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Ο στόχος της μείωσης του προσωπικού, θα μπορούσε να επιτευχθεί με πάγωμα των προσλήψεων, μέσω της συνταξιοδότησης προσωπικού που δεν θα αντικαθίσταται, είχε αφήσει τότε να εννοηθεί ο κ. Αθανασόπουλος.

  Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζει το γεγονός ότι εμμέσως η ΔΕΗ παραδέχεται την ύπαρξη προβλήματος στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας λόγω ελλείψεων στο προσωπικό. Η ακριβής διατύπωση στο επίμαχο δελτίο τύπου σχετικά με τις προσλήψεις είναι ότι ελήφθη υπόψη «η αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων ασφαλούς εκτέλεσης της εργασίας πρόβλημα προσωπικού». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, η ίδια ανακοίνωση κατέληγε απολογούμενη για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσλήψεων που ήδη «τρέχει» σημειώνοντας ότι «για το γεγονός αυτό, η Επιχείρηση εκφράζει την λύπη της για την ταλαιπωρία των υποψηφίων, αλλά και για την καθυστέρηση της ενδυνάμωσης των Μονάδων της με νέο ανθρώπινο δυναμικό». Κάτι βεβαίως που είχε απορρίψει κατηγορηματικά μόλις προ δεκαημέρου η διοίκηση της ΔΕΗ, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ