Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Μαϊ-2008 08:49

  McCreevy: Ο Επίτροπος που "στριμώχνει" την κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  «Βασικός μέτοχος», «φρουτάκια», «τροπολογία για το 20%», «μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια». Ζητήματα που δοκίμασαν τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και που όλες τους έχουν ένα κοινό σημείο: τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Charlie McCreevy, ο οποίος εξ ονόματος της Κομισιόν φροντίζει να τηρείται και στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

  Πριν από λίγα 24ωρα ο Ιρλανδός Επίτροπος συναντήθηκε για άλλη μια φορά με υπουργούς της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ανευρεθεί λύση σε ζητήματα που έχει δημιουργήσει η ελληνική νομοθεσία. Εκτός από τα "πρώτης γραμμής" θέματα που συζητήθηκαν, όπως η τροπολογία για το 20% και το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια, ο McCreevy "προειδοποιεί" τη χώρα μας και για αλλά δύο εξίσου σημαντικά ζητήματα: την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων που η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά να πραγματοποιήσει και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της οδηγίας Μπολκενστάιν. 

  Η "τροπολογία του 20%" αποτελεί την λυδία λίθο της υπόθεσης εισόδου της MIG στον ΟΤΕ. Με την τροπολογία αυτή απαιτούνταν η εκ των προτέρων έγκριση από την κυβέρνηση της συμμετοχής επενδυτών σε ποσοστό άνω του 20% στο κεφάλαιο εταιρειών στρατηγικής σημασίας. Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος επίτροπος McCreevy είχε εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία του με τη ρύθμιση, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης (αποτελεί προπομπό παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο) από την Κομισιόν. Η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή διαμήνυσε πως η συγκεκριμένη τροπολογία που περιορίζει στο 20% τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε τέως κρατικές επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται ως «εθνικής σημασίας», όπως ο ΟΤΕ, εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Το θέμα ήταν από τα πρώτα που συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση McCreevy – Αλογοσκούφη, από τη στιγμή όμως που ο στόχος να «μπλοκαριστεί» η αύξηση του ποσοστού της MIG στον ΟΤΕ πάνω από το 20% και κυρίως τώρα που ολοκληρώθηκε το deal με την Deutsche Telekom φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τροποποίηση της διάταξης. Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται να εμμένει στη «σκληρή» γραμμή της μη αλλαγής του νόμου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές, το επόμενο βήμα είναι η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

  Το ενδεχόμενο αυτό δεν φάνηκε να ανησυχεί τα κυβερνητικά στελέχη, πλην όπως έχει φανεί τόσο στην περίπτωση του «βασικού μετόχου» όσο και στα «φρουτάκια», η κατάληξη του θέματος συνηγορεί σε συμμόρφωση της κυβέρνησης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Η  Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για τα «φρουτάκια» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ο σχετικός νόμος του 2002 που ουσιαστικά εισηγούταν την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους, κρίθηκε ότι παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως την οδηγία 98/34/EK. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νόμου προκειμένου ο νόμος 3037/2002 να καταστεί συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο και την απόφαση που έλαβε το Ευρωδικαστήριο.

  Το μονοπώλιο

  Στην περίπτωση του μονοπωλίου που βάσει νόμου διέπει την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών, η διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν είναι μεγαλύτερη. Η χώρα μας μαζί με άλλα 12 ευρωπαϊκά κράτη βρίσκεται σε διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για "περιορισμούς που εφαρμόζουν στις αγορές τυχερών παιχνιδιών" σύμφωνα με την άποψη των Βρυξελλών. Η Κομισιόν έχει αποστείλει τελική προειδοποίηση, απαιτώντας την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε ορισμένους τύπους αθλητικού στοιχήματος στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες ο επίτροπος επέμεινε σε θέματα προβολής του ΟΠΑΠ και "ανοίγματος" της αγοράς σε συναφείς εταιρείες άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. 

  Η ελληνική πλευρά διατείνεται πως η ισχύς του μονοπωλίου είναι επιβεβλημένη για λόγους κοινωνικής πολιτικής και προτίθεται σε συνεργασία με τους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων κρατών-μελών να προασπίσει "με απολύτως συντεταγμένο τρόπο και με κάθε πρόσφορο μέσο τα δικαιώματά της". Ωστόσο, έχει αφήσει ανοικτό παράθυρο ώστε να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο προχωρώντας σε επανανομοθέτηση των σχετικών κανόνων ώστε να δημιουργήσει ένα πιο συνεπές και συστηματικό πλαίσιο. 

  "Υπέρμαχος του φιλελευθερισμού"
   
  "Η φιλοσοφία μου είναι να αφήνονται οι αγορές να αποφασίζουν μόνες τους και εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις". Σε αυτή τη φράση περικλείεται η φιλοσοφία του Ιρλανδού Επιτρόπου ο οποίος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει χειριστεί σημαντικής σημασίας και μεγέθους ζητήματα, εκ των οποίων κορυφαίο όλων θεωρείται η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ε.Ε. ή πιο γνωστή ως «οδηγία Μπολκενστάιν». 

  Επιλογή του προέδρου της Ε.Ε. Ζοζέ Μπαρόζο για την θέση του Επιτρόπου για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, ο McCreevy φημίζεται για αρκετούς στις Βρυξέλλες ως "υπέρμαχος του φιλελευθερισμού", ο ίδιος όμως θεωρεί πως πάνω από όλα πρέπει να διασφαλίζονται συνθήκες ανταγωνισμού σε κάθε τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ η τήρηση του κοινοτικού δικαίου από όλα τα κράτη-μέλη είναι προαπαιτούμενο. 

  Ως Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1997 – 2004 ήταν ο πρωταγωνιστής σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως "ιρλανδικό θαύμα". Μείωση της φορολογίας, αύξηση των δαπανών σε υγεία, εκπαίδευση, συντάξεις, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μείωση της ανεργίας συνηγόρησαν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ιρλανδικής οικονομίας, αν και στην συνέχεια αρκετοί ήταν οι επικριτές του μοντέλου που είχε τότε υιοθετηθεί. 

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:22 24/09

  Χώρα για γερά επιχειρηματικά νεύρα η Τουρκία

  Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Βερολίνου - Άγκυρας έχουν αφήσει αποτύπωμα και στις επιχειρηματικές σχέσεις. Το κλίμα ανασφάλειας αναστέλλει νέα επενδυτικά σχέδια. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες απλά...

  22:57 21/09

  Βάζει πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου

  Η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θέτει πλαφόν τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ στα ετήσια πακέτα αποδοχών που λαμβάνουν τα μέλη του διοικητικού της...