Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 07:46

  Μ. Σχοινάς: Οι 3 προτεραιότητες για το τελευταίο έτος της θητείας της Κομισιόν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ. Σχοινάς: Οι 3 προτεραιότητες για το τελευταίο έτος της θητείας της Κομισιόν

  Αποστολή στις Βρυξέλλες Χάρης Φλουδόπουλος

  Η υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πολιτικών πρόληψης των κρίσεων, η δημιουργία νέου πλαισίου για τις κοινοτικές επιχορηγήσεις αλλά και η αντιμετώπιση του ανοδικού φαινομένου του λαϊκισμού, συνθέτουν το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων για το επόμενο έτος, που είναι και το τελευταίο για την τρέχουσα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε ενημέρωση που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

  "Αυτή η ομάδα της Επιτροπής χρειάστηκε να διαχειριστεί πρωτοφανείς διαδοχικές βαθιές πολυκρίσεις (ελληνική κρίση, μεταναστευτικό, Κριμαία, τζιχαντιστική τρομοκρατία, Brexit, εκλογή Trump) όμως η Ευρώπη ωστόσο αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από όσο ήλπιζαν οι εχθροί της. Δε λέμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα αλλά θα πρέπει να είναι κάποιος κακόπιστος για να ισχυριστεί ότι η Ευρώπη είναι σε χειρότερη θέση από πριν 4 χρόνια” ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

  Ο ίδιος σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τον τελευταίο χρόνο της θητείας της υπογράμμισε ότι βασικοί στόχοι είναι:

  Πρώτον να περάσει η ΕΕ από τη διαχείριση των κρίσεων σε ένα μοντέλο πιο βιώσιμων ευρωπαϊκών πολιτικών που θα λύνουν τα προβλήματα πριν φτάσουμε σε περιβάλλον κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό με τον αρμόδιο Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο σχεδιάζεται μια ολιστική προσέγγιση που θα ξεκινά από τις χώρες προέλευσης και ιδίως στην Αφρική και η οποία θα συνδέει τις χρηματοδοτήσεις και την αναπτυξιακή βοήθεια με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα βοηθούν ώστε να μείνουν οι νέοι στις χώρες τους. Παράλληλα σχεδιάζονται δράσεις για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αλλά και η δημιουργία εντός της ΕΕ ενός συστήματος επιμερισμού των ροών ώστε να μη σηκώνουν όλο το βάρος οι χώρες στα σύνορα της Ένωσης.

  Η δεύτερη προτεραιότητα για το προσεχές 12μηνο αφορά στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του θεσμικού κύκλου και συγκεκριμένα στην επίτευξη συμφωνίας για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της επόμενης 7ετίας 2020 - 2027. Το τρέχον πλαίσιο ολοκληρώνεται το 2019 και θα πρέπει να ξαναδούμε τις χρηματοδοτήσεις με έμφαση στις νέες επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία, πράσινη ενέργεια και ποιοτική γεωργία ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

  Τέλος τρίτη προτεραιότητα είναι η προσέγγιση του φαινομένου της αυξανόμενης παρουσίας και επιρροής των  ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αποτελεί ανησυχητικό αλλά όχι κυρίαρχο φαινόμενο, θα το δούμε να αποτυπώνεται και στις ευρωεκλογές ωστόσο εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος. Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη είδαμε δύο φορές το ίδιο έργο να παίζεται, η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια να πειραματιστεί πρέπει να έχουμε επαρκείς απαντήσεις, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. 

  Χ. Στυλιανίδης: Επόμενη πρόκληση στο μεταναστευτικό η Αφρική

  Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη στο μεταναστευτικό, μετά την Συρία, θα προέλθει από την Αφρική, ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χ. Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή της προσέγγισης και των εργαλείων που χρησιμοποιεί η ΕΕ προκειμένου να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη καθώς στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια περίοδο που μεγάλα κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα αποσύρονται, δηλώνει παρούσα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι στην Αφρική, χρειαζόμαστε ριζοσπαστική προσέγγιση εάν σκεφτούμε ότι χώρες όπως η Νιγηρία που σήμερα μετρά 180 εκατ. πληθυσμό το 2050 θα φτάσει τα 450 εκατ. όσο περίπου όλος ο πληθυσμός της Ευρώπης, ανέφερε ο Επίτροπος. 

  Για την Ελλάδα και την προσφυγική κρίση ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι δόθηκαν για ανθρωπιστική βοήθεια 820 εκατ. ευρώ κυρίως μέσω του έργου ΕΣΤΙΑ που προσφέρει στέγη με ενοικίαση διαμερισμάτων και κάλυψη των βασικών αναγκών για τους μετανάστες. 

  Οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι τα κονδύλια που δόθηκαν από την ΕΕ έπιασαν τόπο, με το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης η Ευρώπη αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα και δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ ένα έκτακτο εργαλείο βοήθειας, σήμερα οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 97%, τον ερχόμενο Μάρτιο που τελειώνει η ανθρωπιστική βοήθεια, τα κονδύλια που δίνονται θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω άλλων καναλιών για το μεταναστευτικό, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων