Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Οκτ-2018 07:55

  Η επόμενη μέρα για την Εθνική Ασφαλιστική μετά τo "όχι" στην Gongbao

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η επόμενη μέρα για την Εθνική Ασφαλιστική μετά τo "όχι" στην Gongbao

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ανοιχτό και το 2019 θα συνεχίσει να παραμένει το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς χθες ναυάγησε και η προοπτική εξαγοράς της από τον κινεζικό όμιλο Gongbao. Πλέον, στην παράταση που σιωπηρώς εξασφάλισε από την DGComp για το 2019, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιήσει plan B για την διάθεση του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής, ανοίγοντας εκ νέου την βεντάλια των εναλλακτικών επιλογών.

  Παράλληλα, όμως, ενδέχεται να ανοίξει και "μέτωπο" με την Gongbao, η οποία, με οργισμένη ανακοίνωσή της μετά την απόρριψη της προσφοράς της για την Εθνική Ασφαλιστική, διατηρεί το δικαίωμά της να κινηθεί δικαστικώς.

  Το "κουβάρι" της Εθνικής Ασφαλιστικής δύσκολα φαίνεται να ξεμπερδεύει, καθώς εξαρχής η διαδικασία έχει κινηθεί σε περισσότερες μεταβλητές παρά σε σταθερές. Η πρόσφατη απόπειρα πώλησης του 75% της ασφαλιστικής εταιρίας τερματίστηκε από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξαιτίας αβεβαιοτήτων για το τίμημα και για την απόδοση της συμφωνίας στο σκέλος του bancassurance.

  Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, μετά την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ, μετά την περιπέτεια με το Exin Group, ήταν ιδιαίτερα δύσπιστη ως προς την καταβολή του τιμήματος από την Gongbao, αλλά και για το πώς ένας όμιλος χωρίς εμπειρία στις ασφάλειες θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει για την μητρική Εθνική Τράπεζα, τα έσοδα από την συνεργασία στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

  Σημειώνεται ότι η Gongbao πρόσφερε 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει από δανεισμό προερχόμενο από την κινεζική ICBC, από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους διεθνώς. 

  Μετά την απόρριψη της προσφοράς αυτής, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καλείται να βρει εξίσου ελκυστικό τίμημα είτε ανοίγοντας εκ νέου τη διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή, είτε ενεργοποιώντας την επιλογή της δημόσιας προσφοράς. Εξαρτώμενη από το κλίμα στις αγορές, το οποίο, μάλιστα, τώρα είναι παραπάνω από απαγορευτικό, η πιθανή δημόσια προσφορά θα πρέπει να συνδυαστεί και με ιδιωτική τοποθέτηση. 

  Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει πρώτα να έχει βρει επενδυτικό σχήμα που θα αγοράσει με ιδιωτική τοποθέτηση το 50% - 60% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το υπόλοιπο 15% - 25%, το πολύ, να διατίθεται μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο.

  Στην περίπτωση που ούτε αυτές οι προσπάθειες ευδοκιμήσουν και παρέλθει άπρακτος ο χρόνος της παράτασης που έδωσε η DGComp, η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι ένα ελκυστικό "θήραμα" για μεγάλους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους που θα σπεύσουν να την εξαγοράσουν με τίμημα πολύ χαμηλότερο από αυτό των Κινέζων (οι εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών αποτιμώνται σε P/BV 0,3 – 0,4).

  Σε όλη αυτή τη διαδικασία που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να ξαναμπεί για την αποεπένδυσή της από την Εθνική Ασφαλιστική, θα πρέπει να προστεθεί και η δικαστική διαδικασία που επιφυλάσσεται να ξεκινήσει η Gongbao. Η οργισμένη αντίδραση του κινεζικού ομίλου στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για διακοπή των συζητήσεων, αφήνει αρκετές αιχμές για το κατά πόσον υπάρχει θέληση, αλλά και σύμπνοια απόψεων εντός του Δ.Σ. της ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  "Θεωρούμε ότι η απόφαση και οι λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό.

  Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κ. Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις", αναφέρει η Gongbao με χθεσινή ανακοίνωσή της.

  Η εταιρία μιλάει ανοιχτά και για ασύμμετρη αντιμετώπισή της σε σύγκριση με την ΕΧΙΝ.

  "Σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

  Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Gongbao. Για να τονίσει ότι παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, η Gongbao στήριξε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική, συνεχίζοντας να συμμετέχει στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους. Και αυτό διότι θεώρησε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. 

  Η Gongbao επισημαίνει την συνεχή στήριξη της ICBC, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας κινεζικός όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα. Και καταλήγει αποδίδοντας ευθύνες στον CEO της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνά και στην ΕΤΕ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής "για την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες (εννοεί παροχή χρηματοδότησης) έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC". 

  Πληροφορίες του Capital.gr, φέρουν τους Κινέζους να μην έχουν στα χέρια τους γραπτώς ούτε ένα αρχικό sales and purchase agreement όλο αυτό το διάστημα των 4 μηνών που βρίσκονται σε αναμονή για μία απάντηση της ΕΤΕ στην προσφορά τους. Αν κινηθούν δικαστικά κατά της ΕΤΕ, αναμένεται να ζητήσουν να τους καταβληθούν όλα τα έξοδα που πραγματοποίησαν για την διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθ΄ όλο το μέχρι στιγμής διάστημα.

  Περαιτέρω, αν και είναι δύσκολο να αποδειχτεί, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αποζημίωση για το ότι υπέστησαν ζημία από την απώλεια άλλης επένδυσης, επειδή καλόπιστα επικεντρώθηκαν στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων