Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Οκτ-2018 09:34

  Εθνική Τράπεζα: Τέλος στις συζητήσεις με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εθνική Τράπεζα: Τέλος στις συζητήσεις με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:33

  Για το 2019 μετατίθενται οι αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη λήξη των συζητήσεων με την Gongbao Group για την πώληση της θυγατρικής της. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα τώρα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως. 

  Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως σχετικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "η ΕΘΝΙΚΗ", η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ("ΕΤΕ") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

  Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η διαπραγμάτευση φέρεται ότι έλαβε τέλος διότι η Εθνική Τράπεζα δεν είχε τις εγγυήσεις που ζητούσε για την προέλευση των κεφαλαίων της Gongbao. Παράλληλα δε το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θα διακρατούσε ένα ποσοστό 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής, δημιουργούσε ευλόγως προσδοκίες στην τράπεζα για τη μεγιστοποίηση του οφέλους από τη συμφωνία με τον αγοραστή της Ασφαλιστικής στο σκέλος του bancassurance. Όπως φαίνεται, η Εθνική Τράπεζα δεν εξασφάλιζε τον στόχο αυτόν δεδομένου ότι η Gongbao δεν είναι ασφαλιστικός όμιλος. 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει από την DGCom παράταση για να βρεθεί λύση στο θέμα της θυγατρικής ασφαλιστικής, το οποίο είχε ουσιαστικά χρονικό περιθώριο βάσει του restructuring plan να λυθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την IPO να παραμένει ως εναλλακτική, μαζί με την επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την εύρεση αγοραστή. Ωστόσο, η δημόσια προσφορά μετοχών της ασφαλιστικής μέσω του χρηματιστηρίου είναι λύση που εξαρτάται από τις αγορές και δεν διασφαλίζει εγγυημένο τίμημα στην Εθνική Τράπεζα. 

  Σκληρή απάντηση από την Gongbao

  Σε μια αιχμηρή ανακοίνωση - απάντηση προχώρησε η Gongbao μετά την απόφαση της ΕΤΕ να βάλει τέλος στις συζητήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική. 

  Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει: 

  "Στις 16 Οκτωβρίου 2018, λάβαμε μια επιστολή (η "Επιστολή") από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ("ΕΤΕ"), σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ ("ΔΣ της ΕΤΕ") συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα. Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "Η ΕΘΝΙΚΗ" ("Εθνική Ασφαλιστική").

  Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση.

  Τα τελευταία δύο έτη, παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, υποστηρίξαμε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους, καθώς θεωρήσαμε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Στη σχέση αυτή, είχαμε την συνεχή στήριξη της ICBC. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζικος όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα.

  Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. Ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες έως 450 εκατ. Ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως.

  Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων