Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 08:10

  Οι κινήσεις των παλαιών μετόχων στον Νηρέα και τα ερωτήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με στόχο "να προστατεύσουμε τους μετόχους μειοψηφίας και κατ΄ επέκταση τα συμφέροντά μας”, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Αριστείδης Μπελλές, επτά μέτοχοι της Νηρεύς, όλοι της "παλαιάς φρουράς” της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών αποφάσισαν να λειτουργούν εφ' εξής συντονισμένα σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Amerra Capital του συνόλου των μετοχών που τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή οι τράπεζες, κατέχουν στην εισηγμένη.

  Εν πρώτοις, το μπλοκ των μετόχων που αθροιστικά κατέχουν το 12,26% του μετοχικού κεφαλαίου του Νηρέα προτίθεται να μην παραχωρήσει τις μετοχές του στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που θα καταθέσουν οι νέοι ιδιοκτήτες, μόλις υλοποιηθεί το closing της συναλλαγής για την παραχώρηση των ποσοστών που κατέχουν οι τράπεζες στον Νηρέα, αλλά και τη Σελόντα.

  Τι σημαίνει αυτό; Σε πρώτη φάση, ότι δυσκολεύει το εγχείρημα εξόδου των δύο εταιρειών από το Χρηματιστήριο. Ο νόμος απαιτεί τη συγκέντρωση του 90% του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να κατατεθεί αίτηση για διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο. Αν και το πλαίσιο της συμφωνίας των τραπεζών με το επενδυτικό σχήμα Amerra Capital anagement - Mubadala Investment Company, δεν αποτελεί υποχρέωση η διαγραφή των μετοχών του Νηρέα και της Σελόντα από το Χρηματιστήριο, εντούτοις αυτή ήταν η πρόθεση των νέων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ο σχεδιασμός τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος εξυπηρετείται σαφώς καλύτερα δίχως τις υποχρεώσεις και τους εν πολλοίς περιορισμούς που πηγάζουν από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

  Περαιτέρω, γίνεται λόγος για πρόθεση όχι να εμποδιστεί η συμφωνία, αλλά να ελεγχθούν οι διαδικασίες που αφορούν στο τίμημα που θα προσφέρουν οι νέοι ιδιοκτήτες και αυτό να μην συνδεθεί με την πορεία άλλων εταιρειών, καθώς και με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για επενδύσεις και άλλους σκοπούς.

  Όπως έγραψε το Capital.gr., στις από κοινού και συνδυασμένες (en block) ενέργειες συμφώνησαν επτά μέτοχοι της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο ιδρυτής και μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος Αριστείδης Μπελλές, η οικογένεια Χαβιάρα, επίσης εκ των ιδρυτών της εταιρείας, καθώς και η Linnaeus, η εταιρεία του εκλιπόντα Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukidze, που είχε αποκτήσει μετοχές του Νηρέα και άλλων εταιρειών του κλάδου, επιδιώκοντας, χωρίς να το πετύχει, προ δεκαετίας να φέρει εις πέρας μια τριπλή συγχώνευση μεταξύ Νηρέα, Σελόντα και Δία.

  Οι μετοχές που κατείχε η Linnaeus, καθώς και ο έλεγχος του fund έχουν περάσει στους κληρονόμους του Bendukidze, τη σύζυγο και το γιο του εκλιπόντος. Ο υιός Bendukidze εμφανίζεται να έχει αναλάβει το σκέλος των διαπραγματεύσεων με τους υπόλοιπους μετόχους της Νηρεύς.

  Τα σενάρια για τη Σελόντα

  Με δεδομένο ότι το Linnaeus συνεχίζει να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% στη Σελόντα θεωρείται ασφαλές να προβλέψει κανείς ότι ανάλογη κίνηση ενδέχεται να υλοποιηθεί και στην περίπτωση της έτερης εταιρείας που θα περάσει στον έλεγχο των Amerra-Mubadala. Οι παλαιοί ιδιοκτήτες της Σελόντα, αδελφοί Στεφανή, εμφανίζονται να κατέχουν ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 5,5% και μαθηματικά προκύπτει ένα ποσοστό που πλησιάζει το κρίσιμο 10%.

  Οι κινήσεις αυτές ήδη έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από την αγορά, αλλά και τις τράπεζες. Ορισμένοι μίλησαν για κινήσεις εντυπωσιασμού που, σύμφωνα με την άποψή τους, χωρίς αποτέλεσμα που εν τέλει αποσκοπούν στη βελτίωση του τιμήματος που θα προσφέρει το σχήμα Amerra-Mubadala. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ενέργεια με ημερομηνία λήξης, καθώς λόγω των σχεδιαζόμενων ΑΜΚ και συγχωνεύσεων σε Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα τα ποσοστά τους θα υποστούν dilution. Περαιτέρω, στον Νηρέα υπάρχουν ομολογιακά  μετατρέψιμα σε μετοχές που αν εξασκηθούν θα μειώσουν έτι περαιτέρω τα ποσοστά τους.   

  Άλλοι, τέλος, δηλώνουν προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο συνολικό deal. Στέλεχος της αγοράς με συνολική γνώση των διεργασιών γύρω από τη συμφωνία πώλησης, ποια θα είναι η αξία των μετοχών αυτών σε περίπτωση που οι νέοι επενδυτές αποφασίσουν να ματαιώσουν το deal, θυμίζοντας ταυτόχρονα πως οι δύο εταιρείες πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών ως αποτέλεσμα επιλογών των πρώην ιδιοκτητών τους.

  Τέλος να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση της πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες στις Νηρέα και Σελόντα που βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων προχωρά ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Στη DG Comp ο φάκελος των Νηρέα-Σελόντα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων