Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Σεπ-2018 07:50

  Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

  Για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει οδηγηθεί η σύμβαση παραχώρησης, για 37 έτη, του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης στην κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ινδικής GMR Airports Limited που έχει υποβάλει προσφορά ύψους 480 εκατ. ευρώ.

  Η εξέλιξη είναι σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης (14/9) του υπουργείου Υποδομών για ανακήρυξη του σχήματος ως οριστικού αναδόχου, με το εκτιμώμενο πράσινο φως του Ανώτατου Δικαστηρίου να οδηγεί στην κατάθεση της σύμβασης προς κύρωση στη Βουλή. 

  1 δισ. η συνολική αξία της επένδυσης

  Η συνολική αξία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, που αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για τον εγχώριο τουρισμό, τοποθετείται στο 1 δισ. ευρώ (εάν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες ασφάλισης, η αμοιβή του Ανεξάρτητου Μηχανικού, η δαπάνη για την μεταφορά του παλαιού αεροδρομίου κτλ), αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις.

  Ο αερολιμένας που θα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στα όρια του Δήμου Μίνωα-Πεδιάδος θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο-κορεσμένο-αεροδρόμιο "Ν.Καζαντζάκης” και θα εξυπηρετεί αεροσκάφη τύπου B747 και Α330.

  Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τη μέθοδο της παραχώρησης, υιοθετώντας, ως ένα βαθμό, το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

   Ο όμιλος GMR

  Ο όμιλος GMR λειτουργεί σήμερα τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια με δυναμικότητα 80 εκ. επιβατών (μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι του Νέου Δελχί), ενώ μέχρι πρόσφατα κατείχε και το 40% στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης.

  Mε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 10 δισ. ευρώ, συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους, παγκοσμίως, στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων και δραστηριοποιείται, ακόμη, στην ενέργεια, με παραγωγική δυναμικότητα 7000 MW, στα οδικά έργα, στις αστικές αναπτύξεις και στη μεταλλεία.

   Δημ. Δελεβέγκος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων