Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Σεπ-2018 07:56

  Ίγκορ Περεπλιότσικοφ: Εξετάζουμε να επενδύσουμε με νέο εργοστάσιο στη Β. Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Εκπονείται το business plan, το εργοστάσιο θα έχει στόχο τις αγορές της Μεσογείου των Βαλκανίων και της Β. Αφρικής, δηλώνει στο Capital.gr o CEO της εταιρείας που είναι διεθνής ηγέτης στις πλαστικές συσκευασίες. Οι συνέργειες με το λιμάνι και ο ρόλος Σαββίδη.

  Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο

  H Atlantis-Pak θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πλαστικής συσκευασίας τροφίμων. Η εταιρεία που από το 2011 έχει περιέλθει στον όμιλο εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη, έχει ξεκινήσει να εκπονεί επιχειρηματικό πλάνο για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στη Β. Ελλάδα. Τα αποκαλυπτήρια των σχεδίων της Atlantis-Pak για την Ελλάδα κάνει μιλώντας στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ίγκορ Περεπλιότσικοφ.

  Μιλήστε μας λίγο για την Atlantis-Pak και την ιστορία της. Πότε ιδρύθηκε, ποιες είναι οι δραστηριότητές της και πώς πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη;

  Η Atlantis-Pak ιδρύθηκε το 1993 από μια ομάδα ταλαντούχων μηχανικών, χημικών και επιχειρηματιών. Τέθηκε τότε το στοίχημα να ιδρυθούν νέα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο στην αγορά της Ρωσίας. Η Atlantis-Pak ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία άρχισε να παράγει πλαστικά περιβλήματα για σαλάμια στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Η εταιρεία αναπτυσσόταν ενεργά και με σταθερό ρυθμό δημιουργούσε νέα προϊόντα, μερικά από τα οποία δεν είχαν ανάλογά τους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από αυτά τα επαναστατικά προϊόντα ήταν το πορώδες πλαστικό περίβλημα για λουκάνικα. Το 2011, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρηση. Ο κ. Σαββίδης γνώριζε πολύ καλά την εταιρεία Atlantis-Pak, αφενός καθώς διατηρούσε φιλικές σχέσεις με έναν από τους ιδιοκτήτες της, και αφετέρου το εργοστάσιο σαλαμιού "Tavr", το οποίο ανήκε στον κ. Σαββίδη  και για πολλά χρόνια εθεωρείτο πειραματικός χώρος για την Atlantis-Pak. Ο κ. Σαββίδης γνώριζε καλά τις δυνατότητες που έχει η εταιρεία και τι έπρεπε να γίνει ώστε να τις αξιοποιήσει πλήρως. Ως εκ τούτου η συμφωνία επετεύχθη και η Atlantis εντάχθηκε στην Agrocom Group.

   

  atlantis pak2

   

  Θα μπορούσε να αποτελέσει η χώρα μας, και ειδικότερα η Β. Ελλάδα, κέντρο για την περαιτέρω διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή; Θα εξετάζατε επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση που ενδεχομένως να αξιοποιούσαν και συνέργειες με το δυναμικά αναπτυσσόμενο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

  Αδιαμφισβήτητα! H ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής, και εμείς θα εξετάσουμε προσεκτικά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Δεν σας κρύβω πως έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου με στόχο την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου της εταιρείας μας στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο στοχεύουμε να εξυπηρετεί τους πελάτες μας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική. Εκτιμώ πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε περισσότερα να σας πούμε.

  Ποιοι είναι οι πελάτες σας στη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο; Σε ποια προϊόντα βλέπουμε τις συσκευασίες της Atlantis-Pak;

  Όλα τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ρωσίας, τα οποία είναι περισσότερα από 200, και η πλειοψηφία των μεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων είναι σήμερα πελάτες της εταιρείας μας. Η έκταση της παραγωγής της Atlantis-Pak είναι τόσα ευρεία που καλύπτει όλο το φάσμα των περιβλημάτων και των συσκευασιών για όλα τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα τυριά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τόσο πολλούς πελάτες, περίπου δέκα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους θεωρείται μια αξιοσέβαστη εταιρεία, όπως η ΝΙΚΑΣ.

   

  atlantis pak3

   

  Η εταιρεία, εκτός από την ηγετική θέση στη ρωσική αγορά, έχει ισχυρές διεθνείς βλέψεις. Σε πόσες χώρες δίνει το "παρών" η Atlantis-Pak και ποιο είναι το μερίδιό της στη διεθνή αγορά πλαστικής συσκευασίας τροφίμων;

  Τα προϊόντα της Atlantis-Pak μπορούν να βρεθούν παντού όπου οι άνθρωποι τρώνε σαλάμι και λουκάνικα. Σήμερα τα προϊόντα μας διανέμονται σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου. Εκτιμούμε ότι το μερίδιο της Atlantis στην παγκόσμια αγορά των πλαστικών περιβλημάτων ανέρχεται στο 15%.

   

  atlantis pak4

   

  Έχετε εμπορική παρουσία στην Ελλάδα; Υπάρχουν πλάνα για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης σας στην αγορά;

  Η εμπορική μας παρουσία στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη. Φυσικά έχουμε μόνιμους πελάτες και αυτοί παραγγέλνουν τακτικά τα προϊόντα μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι τόσο χώρα του σαλαμιού. Η κατανάλωση σαλαμιών κατά κεφαλήν στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη για παράδειγμα απ' ό,τι στη Γερμανία ή στη Ρωσία. Γι' αυτόν τον λόγο και η αγορά των περιβλημάτων δεν είναι αυξημένη. Όμως τώρα αναπτύσσουμε ενεργά μια νέα κατεύθυνση - τις μεμβράνες φραγμού για τη συσκευασία ευπαθών τροφίμων. Και ως προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι μια πολύ ελκυστική αγορά, καθώς φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία απαιτούν καλή προστασία κατά τη συντήρησή τους.

   

  atlantis pak

   

  Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της αγοράς πλαστικής συσκευασίας φέτος και πώς κινείται η Atlantis-Pak εντός και εκτός Ρωσίας;

  Η παγκόσμια αγορά της πλαστικής συσκευασίας συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά. Εξακολουθούν να είναι βασική κινητήρια δύναμη οι αναπτυσσόμενες αγορές και πρωτίστως η αγορά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν μιλάμε για το εξειδικευμένο μας περίβλημα, τότε εδώ βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι η γρήγορα αυξανόμενη τάση αντικατάστασης των περιβλημάτων με βάση την κυτταρίνη με ανάλογα πλαστικά. Η Atlantis-Pak εξακολουθεί να αναπτύσσεται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Οι πωλήσεις μας στη Ρωσική Ομοσπονδία αυξήθηκαν κατά 7% και οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 19% τους πρώτους 8 μήνες του 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων