Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Σεπ-2018 08:10

  Ο άγνωστος "x" επενδυτής της Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο άγνωστος "x" επενδυτής της Folli Follie

  των Αλεξάνδρας Γκίτση - Παναγιώτη Στάθη

  Το πρώτο από μια σειρά δικαστικών επεισοδίων που θα ακολουθήσουν, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Folli Follie "παίχτηκε" χθες Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κτήριο 5, αίθουσα 2, των Δικαστηρίων που βρίσκονται στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

  Στην περίπτωση της Folli Follie κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως, οι βασικοί πιστωτές που την στηρίζουν είναι δύο θυγατρικές που έχει στο Λουξεμβούργο, ενώ η ύπαρξη ενδιαφερόμενου επενδυτικού σχήματος, δηλώθηκε μεν από στελέχη της εταιρείας και τους δικηγόρους αυτής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά ο επενδυτής δεν κατονομάστηκε. Οι μάρτυρες υποστήριξαν πως το επενδυτικό σχήμα έχει καταθέσει δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 35,5% των Αττικών Πολυκαταστημάτων (σ.σ. το συγκεκριμένο ποσοστό κατέχεται από τη Folli, είναι όμως ενεχυριασμένο στις Τράπεζες), αλλά και για το σύνολο της Folli Follie. Σύμφωνα με τους ίδιους, το τίμημα που προσφέρεται για το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα κινείται στα επίπεδα των 60-70 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα 46 εκατ. ευρώ για το οποίο το έχουν ενεχυριάσει οι τράπεζες, όπως αναφέρθηκε.

  Για κάποιους νομικούς αλλά και επιχειρηματικούς κύκλους, το "χαρτί” ύπαρξης επιχειρηματικού σχήματος χρησιμοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια προσπάθεια της πλευράς Folli Follie να επιτύχει διατήρηση της προσωρινής προστασίας των προληπτικών μέτρων και της προστασίας από τον εκπλειστηριασμό του 35,5% που κατέχει στην Αττικά Πολυκαταστήματα και έχει ενεχυριαστεί από τις Τράπεζες. Τελικά σε προσωρινή προστασία παραμένει το 25,5% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και αυτό γιατί το 10% που κατέχει η Folli Follie Συμμετοχών και το οποίο είναι ενεχυριασμένο από τις Τράπεζες, μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου, πλέον δεν προστατεύεται. Οπότε οι Τράπεζες μπορούν, αν και εφόσον επιθυμούν να το ρευστοποιήσουν.

  Η διαδικασία, τα αναπάντητα ερωτήματα και η απόφαση

  Χρειάσθηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες ακροαματικής διαδικασίας προκειμένου η Πρόεδρος της Έδρας να δώσει τη δίμηνη παράταση προσωρινής προστασίας. Μόνο που η παράταση που έδωσε, αφορά μόνο τη Folli Follie, αφού η πρόεδρος με την απόφασή της ανακάλεσε την προστασία που είχε δοθεί αρχικά και στα φυσικά πρόσωπα, ενώ απέρριψε τις αιτήσεις προστασίας που είχαν καταθέσει την Τρίτη, η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. 

  Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας, όπου οι τόνοι αρκετές φορές ανέβηκαν, ειπώθηκαν πολλά, και οι δύο πλευρές άνοιξαν αρκετά "χαρτιά" με τη "βοήθεια" και της Προέδρου η οποία γνώριζε εις βάθος την υπόθεση, κάτι που φάνηκε και από τις ερωτήσεις που απεύθυνε προς τους μάρτυρες, τόσο για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης όσο και για τους ελέγχους που διενεργούνται αυτό το διάστημα από σειρά ελληνικών θεσμικών φορέων αλλά και ξένων οίκων, όπως τον έλεγχο forensic evaluation που διενεργεί η Alvarez & Marsal.

  Ειδικά για τελευταίο θέμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Ο κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως δεν γνωρίζει τι είναι αυτός ο έλεγχος και σε τι αφορά.

  Ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης του αιτήματος της Folli Follie, για διατήρηση των μέτρων προστασίας, στάθηκαν στις προοπτικές που έχει η εταιρεία και στον κίνδυνο κατάρρευσής της αν δεν δοθεί (δινόταν) η δίμηνη παράταση προστασίας. Σημείωσαν δε πως "είναι καλύτερα να δοθεί ο επιπλέον χρόνος των δύο μηνών ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια ανεύρεσης λύσεων σε συνθήκες συνεννόησης, παρά να βγει απόφαση που θα οδηγούσε σε βίαια ρευστοποίηση της επιχείρησης." "Είναι καλύτερα να κάνεις αναδιάρθρωση από το να κάνεις βίαιη ρευστοποίηση", σημείωσαν.

  Ο κ. Ζαχαρίου υποστήριξε πως οι πωλήσεις της εταιρείας καταγράφουν ανάπτυξη 7% τους πρώτους μήνες του 2018, χωρίς όμως να προσδιορίσει από ποιες αγορές προέρχεται αυτή η ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων, στην ύπαρξη εμπορευμάτων, αλλά και στις μηνιαίες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για την αγορά εμπορευμάτων οι οποίες υπολογίζονται στα 15 εκατ. ευρώ. Σημείωσε επίσης πως έχει προσληφθεί η Deloitte για εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των θυγατρικών της ενώ είπε πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. 

  Γιατί οι Τράπεζες τάχθηκαν κατά του διατήρησης της προστασίας

  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της ακροαματικής διαδικασίας ήταν η σθεναρή στάση των δικηγόρων του Ελληνικού Δημοσίου, του ΕΦΚΑ, και των Τραπεζών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά του αιτήματος της Folli Follie για τη διατήρηση της προσωρινής προστασίας.

  Οι Τράπεζες τις τελευταίες ημέρες κατήγγειλαν τις δανειακές συμβάσεις επικαλούμενες την ανακρίβεια των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie. Το θέμα όμως είναι ότι σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πιστωτές και τους ομολογιούχους, σημαντική μερίδα των οποίων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της προσωρινής προστασίας, οι Τράπεζες μέσω του ενεχύρου που έχουν στο 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα, είναι εξασφαλισμένες. Είναι όμως έτσι; Οι δικηγόροι των Τραπεζών, αμφισβήτησαν εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα της Folli Follie, ενώ δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν ούτε να "κουρευτεί” το συγκεκριμένο ποσό που τους οφείλει η εταιρεία σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, ούτε να αποπληρωθούν σε βάθος 10ετίας. Δήλωσαν όμως διατεθειμένοι να εξετάσουν την πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να πληρωθούν από τη Folli Follie για το "επίμαχο" ποσοστό της Αττικά Πολυκαταστήματα που έχουν ενεχυριάσει. Διευκρίνισαν ωστόσο πως η πρόταση αυτή πρέπει να είναι γραπτή και συγκεκριμένη, απαντώντας σε επίμονη ερώτηση δικηγόρου της πλευράς της Folli Follie, συμπληρώνοντας πως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει δύο μήνες νωρίτερα.

  Απάντηση έδωσαν και για τον λόγο για τον οποίο δεν δέχθηκαν να ενεχυριάσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie, όπως π.χ. το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης Dufry. Ο λόγος όπως ανέφεραν, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες εκποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού.

  Η τύχη των εργαζομένων

  Η τύχη των εργαζομένων της Folli Follie, η οποία θα μπορούσε σε πρώτη ανάγνωση να βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο εφόσον η εταιρεία βρισκόταν χωρίς δικαστική προστασία, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί κι εφόσον βρεθεί, επενδυτής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία παρατάθηκε επί δίμηνο η προσωρινή διαταγή προληπτικής προστασίας από τους πιστωτές. Όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, "πιλότος” για την απόφαση του δικαστηρίου ήταν – προφανώς – και αυτή η παράμετρος, η οποία άλλωστε τέθηκε από τους εργαζόμενους που εμφανίστηκαν υπέρ της παράτασης προστασίας. Ανάλογα είχε πράξει κατά το παρελθόν η Δικαιοσύνη και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων (π.χ ΔΟΛ) μέχρι να βρεθεί επενδυτής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων