Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Σεπ-2018 08:19

  Και η Folli Follie Συμμετοχών ζητά προστασία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Και η Folli Follie Συμμετοχών ζητά προστασία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:39

  Των Παναγιώτη Στάθη - Αλεξάνδρας Γκίτση

  Εκδικάζεται σήμερα στο κτήριο 5 και στην Αίθουσα 2 της Ευελπίδων, η αίτηση της Folli Follie για δίμηνη παράταση της προστασίας της από τους πιστωτές μέχρι την κύρια συζήτηση υπαγωγής της στο Άρθρο 106Α του πτωχευτικού κώδικα.

  Εκτός από την Folli Follie, αίτηση για προληπτικά μέτρα προστασίας κατέθεσαν, όπως εμφανίζεται στο πινάκιο, και η Folli Follie Συμμετοχών αλλά και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

  Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με την αίτηση προστασίας και της Folli Follie Συμμετοχών αλλά και της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, η εταιρεία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να "μεταφέρει" την υπόθεση σε άλλο νομικό καθεστώς, καθώς η Folli Follie Συμμετοχών έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

  Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για το θέμα της προσωρινής διαταγής και την παράτασή της, κατά μέγιστο διάστημα 2 μηνών. Σε αυτό το θέμα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εταιρεία έχει  ήδη στο πλευρό της τους τουλάχιστον 1.850 εργαζόμενους οι οποίοι επιθυμούν –και θα το εκφράσουν στο δικαστήριο– να ισχύσουν τα προληπτικά μέτρα προστασίας μέχρι να εξαντληθούν, εντός των νόμιμων χρονικών ορίων, τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση για την ομαλή συνέχεια της λειτουργίας της. Ουσιαστικά για να εξασφαλιστούν, ει δυνατόν, οι θέσεις εργασίας.

  Θα αντιδράσουν οι τράπεζες

  Ο σοβαρός αντίλογος θα είναι από την πλευρά των τραπεζών όπως διαφαίνεται από το γεγονός ότι απαίτησαν τα δάνειά τους, ύψους 45,6 εκατ. ευρώ, λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση της προστασίας έναντι των πιστωτών της. Η ενέργεια των τραπεζών η οποία έγινε για λόγους προστασίας, αφορά εξόφληση των δανείων τα οποία δεν έχουν καταστεί "κόκκινα".

  Στο δικαστήριο, λοιπόν οι τράπεζες προφανώς θα ζητήσουν την απόρριψη των μέτρων προστασίας δηλαδή τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής.

  Μέγιστη διάρκεια 4 μήνες

  Η αίτηση προστασίας, την οποία υπέβαλε το καλοκαίρι η Folli Follie αποτελεί συνήθη πρακτική και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την ποινική έρευνα του εισαγγελέα Δραγάτση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσωρινή διαταγή αποτελεί ένα είδος "capital control” που επιβάλλει μέσω του δικαστηρίου η εταιρεία στους πιστωτές της, έως ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση, για να μην βρεθεί μπροστά σε ένα κύμα μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για να επιτευχθεί όμως αυτό το ιδιότυπο "capital control” θα πρέπει να συμφωνήσει κατ’ αρχήν ένα 20% των πιστωτών.

  Χαρακτηριστικά η νομοθεσία (πτωχευτικός κώδικας) αναφέρει πως "τα προληπτικά μέτρα, δύνανται να διαταχθούν και πριν από την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας, άπαξ, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων - Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΕΤΑΑ - ΤΑΝ), εφόσον προσκομίζεται από τον αιτούντα έγγραφη δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας και συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της επείγουσας περίπτωσης ή του επικειμένου κινδύνου κατά τις διατάξεις των άρθρων 682 επ. ΚΠολΔ. Τα προληπτικά μέτρα που διατάσσονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο ή τυχόν προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε ισχύουν έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση κατ` ανώτατο όριο έως τέσσερις (4) μήνες συνολικά από την έκδοση της απόφασης ή τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής, οπότε παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν, απαγορευομένης της παράτασης ισχύος τους." 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων