Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 08:08

  Στη DG Comp ο φάκελος των Νηρέα – Σελόντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη DG Comp ο φάκελος των Νηρέα – Σελόντα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) κατατέθηκε ο φάκελος της συμφωνίας πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες στις Νηρέα και Σελόντα, προκειμένου να ληφθούν  οι προβλεπόμενες διοικητικές εγκρίσεις.

  Η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές περί ελέγχου συγκεντρώσεων αποτελεί μια από τις βασικές αιρέσεις για την ολοκλήρωση του Project Nemo, της παραχώρησης δηλαδή από τις τράπεζες του 74,34% και του 79,62% των Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα στην Andromeda Seafood Limited, μέλος του ομίλου Andromeda που πλειοδότησε στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό.

  Η αίτηση έγκρισης της συναλλαγής και από την DG Comp κρίθηκε, σύμφωνα με πηγές που μετέχουν στη διαδικασία, απαραίτητη λόγω των συμμετοχών που διαθέτει η Amerra και σε έτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι εγκρίσεις θα κρίνει και το χρόνο μεταβίβασης των μετοχών των δύο εταιρειών στον νέο ιδιοκτήτη και, κατά συνέπεια, το χρόνο υλοποίησης των υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων προς τους μετόχους των Νηρέα και Σελόντα. Στο πλαίσιο αυτό θα διαπιστωθεί και ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και για τον Περσέα που αποτελεί μέλος του ομίλου Σελόντα.

  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., αν και δεν υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, υπάρχει η πρόβλεψη πως κάποιες από τις δραστηριότητες (λχ. Ιχθυογεννητικοί σταθμοί) θα παραχωρηθούν σε τρίτους, ώστε να πληρωθούν απαιτήσεις περί ελέγχου συγκεντρώσεων. Νηρέας και Σελόντα έχουν υψηλή συγκέντρωση στο σκέλος των  ιχθυογεννητικών σταθμών και εκτιμάται πως ορισμένοι θα μεταβιβαστούν, με εταιρείες του κλάδου να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτές.

  Οι νέοι ιδιοκτήτες, η Amerra Capital Management (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda, με τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων που θα κατευθυνθεί για τη βελτίωση της παραγωγής και λειτουργικής δραστηριότητας των εταιρειών και την εισαγωγή  νέας τεχνολογίας. Το business plan προβλέπει κοινό εμπορικό brand, δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό ψάρι ("Fish from Greece”) και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων με νέα είδη.

  Η Amerra που υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολαρίων, έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της το 2009. Αντίστοιχα, η Mubadala που αποτελεί το sovereign fund του Αμπου Ντάμπι διαθέτει χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων επενδεδυμένο σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

  Οι γενικές συνελεύσεις

  Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων και των ομολογιούχων του Νηρέα στο πλαίσιο των οποίων εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού των 19,9 εκατ. ευρώ του 2017 και η έκδοση νέου 19,3 εκατ. ευρώ, µετατρέψιµου σε νέες ονοµαστικές µετοχές της εταιρείας, ενώ εγκρίθηκε και η παραίτηση του Αριστείδη Μπελλέ από τη θέση του προέδρου της εταιρείας.

  Μετά την ανασυγκρότηση του δ.σ. σε σώμα, ο κ. Αντώνης Χαχλάκης θα εκτελεί καθήκοντα Προέδρου και CEO. Στο περιθώριο της γ.σ., η διοίκηση του Νηρέα έκανε λόγο για μια απαιτητική χρονιά με μεγάλες προκλήσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω Τουρκίας, εξέφρασε την εκτίμηση ωστόσο πως όλοι οι στόχοι θα επιτευχθούν. Στο σύνολο της χρονιάς οι επενδύσεις της Νηρεύς θα ανέλθουν στα 10 εκατ. ευρώ.

  Αντίστοιχα την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η γ.σ. της Σελόντα, στη διάρκεια της οποίας επίσης εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της γενικής συνέλευσης. Η διοίκηση ανέφερε πως το 2018 οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 14 εκατ ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενετικής επιλογής που υλοποιείται καθώς και στην βελτίωση όλων των παραγωγικών δεικτών που έχει επιτευχθεί.

  Αίτημα μετόχων να συζητηθεί παρασχεθούν στοιχεία για τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της εταιρείας δεν έγινε δεκτό από τη γ.σ. καθώς, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η εταιρεία δεν είναι συμβαλλόμενη στη συμφωνία τραπεζών επενδυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων