Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 07:46

  Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές ρύπων, ακόμη μεγαλύτερο το βάρος για τους λιγνίτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές ρύπων, ακόμη μεγαλύτερο το βάρος για τους λιγνίτες

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου των ρύπων συνεχίζεται και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες στη μεγαλύτερη αγορά ρύπων στον κόσμο ICE, ενδοσυνεδριακά η τιμή των futures ξεπέρασε τα 25 ευρώ ο τόνος και ενδοσυνεδριακά πλησίασε ακόμη και τα 26 ευρώ (25,76 ευρώ ο τόνος). Στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης η τιμή διαμορφώθηκε στα 25,15 ευρώ ο τόνος, που συνιστά υψηλό δεκαετίας.

  Η άνοδος αυτή πάντως δεν θεωρείται ευκαιριακή, αλλά αντίθετα αποδίδεται στην τελευταία μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων, που αποσκοπεί στον περαιτέρω περιορισμό της προσφοράς από το 2019.

  Ως αποτέλεσμα οι αγοραστές δικαιωμάτων θεωρούν ότι πρέπει να καλύψουν εγκαίρως τις θέσεις τους, την ίδια στιγμή που αρκετοί δικαιούχοι, όπως η βιομηχανία, εμφανίζονται απρόθυμοι να διαθέσουν τα δικαιώματά τους. Ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς οδηγεί τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. 

  Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η τελευταία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ενδέχεται να φτάσουν τα 30 ευρώ ο τόνος πριν το τέλος του 2019. 

  Οι τιμές έχουν πραγματοποιήσει ράλι από τα 5 ευρώ το τόνος πέρυσι στα 25 ευρώ και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA τα δικαιώματα εκπομπής αναδεικνύονται στο commodity με τη μεγαλύτερη απόδοση το 2018. Η άνοδος, επισημαίνει η έκθεση προέρχεται κυρίως από την εισαγωγή του αποθεματικού σταθεροποίησης της αγοράς (market stability reserve) το οποίο αποτελεί και το βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των τιμών μέσω της μείωσης των διαθέσιμων δικαιωμάτων. 

  Σύμφωνα με την ανάλυση, πολλές μεγάλες εταιρείες ενέργειας ακόμη δεν έχουν αντισταθμίσει επαρκώς τις ανάγκες τους για το 2019 και μετά και όσο συνεχίζουν να αγοράζουν δικαιώματα για να καλύψουν τις θέσεις τους, οι τιμές θα ανεβαίνουν. 

  Domino effect

  Οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο των ρύπων επηρεάζουν άμεσα τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία επιβαρύνεται με σημαντικές εκπομπές λόγω του ρυπογόνου λιγνίτη. Πέρα από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, το νέο περιβάλλον τιμών για τους ρύπους δημιουργεί νέα δεδομένα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και για τις υπό απόσυρση παλιές μονάδες σε Αμύνταιο και Καρδιά.

  Για τις πωλούμενες μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, η άνοδος των ρύπων μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους λειτουργίας, μείωση της ανταγωνιστικότητας των μονάδων και κατά συνέπεια επηρεάζει τους υπολογισμούς για το τίμημα. 

  Το ενδιαφέρον είναι ότι από την αρχή του έτους οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 15 ευρώ ο τόνος, που μεταφράζονται σε περίπου 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα αύξηση του μεταβλητού κόστους για τις μονάδες που βρίσκονται υπό πώληση.

  Τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα για τις υπό απόσυρση μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς, για τις οποίες οι ΔΕΗ αλλά και το υπουργείο ενέργειας έχουν ζητήσει παράταση λειτουργίας. Με επιβάρυνση εκπομπών πάνω από 1,8 τόνους/μεγαβατώρα, η αύξηση του μεταβλητού κόστους φτάνει τα 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθιστώντας τα συγκεκριμένα εργοστάσια πλήρως αντιπαραγωγικά και μη ανταγωνιστικά.

  Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει παράταση των ωρών λειτουργίας από τις 17,500 που έχουν χορηγηθεί κατά παρέκκλιση μέχρι το 2019, στις 32,000. Τα συγκεκριμένα εργοστάσια δεν πληρούν τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εκπομπές και για αυτό θα πρέπει είτε να αναβαθμιστούν είτε να κλείσουν. Το Αμύνταιο αναμένεται να συμπληρώσει τις ώρες λειτουργίας εντός του Οκτωβρίου, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν για να δοθεί εξαίρεση.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων