Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 07:33

  Στην αγορά "βγαίνει" ιστορικό κτήριο στην Ομόνοια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Επενδυτές θα αναζητήσει το προσεχές διάστημα το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκμετάλλευση του διατηρητέου ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα απέναντι από το Ρεξ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε, πριν από μερικές ημέρες, η Σύγκλητος.

  Στο παρελθόν, το Πανεπιστήμιο, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου (κληροδότημα Αντ.Παπαδάκη), είχε δρομολογήσει την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου, με τις σχετικές μελέτες να προβλέπουν την προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων (πέμπτου και έκτου) και δώματος.

  Ωστόσο, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι της Αθήνας ζητούσαν την ακύρωση των εργασιών που σχεδίαζε το Πανεπιστήμιο με αύξηση του όγκου, με το σκεπτικό ότι το κτήριο πρέπει να παραμείνει διατηρητέο. Ως αποτέλεσμα, οι όποιες αρχικές εργασίες πραγματοποιούνταν, ανεστάλησαν, ενώ το 2015 το ΣτΕ με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για την αποκατάσταση του κτηρίου χωρίς προσθήκη ύψους.

  Το κτήριο κληρονομιάς Αντ. Παπαδάκη, έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και διατηρητέο και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιόροφο, Α' όροφο, Β' όροφο, Γ' όροφο και δώμα-στέγες, συνολικής επιφανείας 3.574,40 τ.μ. Βρίσκεται σε οικόπεδο 820 τ.μ.

  Το κτήριο επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Οι εργασίες επισκευής

  Σήμερα στο κτήριο υλοποιούνται εργασίες επισκευής που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την παράταση που χορήγησε στην ανάδοχο τεχνική εταιρεία το Πανεπιστήμιο. Η υλοποίηση των εργασιών αυτών αποσκοπεί στην άρση της επικινδυνότητας και τη διευκόλυνση πρόσβασης στο κτήριο, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς το κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

  Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου και σε δεύτερη φάση θα ανατεθεί το έργο της ανακατασκευής στους προτιμητέους επενδυτές.

  Στόχος του Πανεπιστημίου είναι ο επενδυτής να ανακατασκευάσει το κτήριο και να προχωρήσει στην μακροπρόθεσμη μίσθωσή του. Δεδομένου ότι στο κληροδότημα Παπαδάκη έχει απομείνει περιορισμένη ρευστότητα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ -ποσό δεσμευμένο για την παροχή φοιτητικών υποτροφιών την επόμενη διετία-ο επενδυτής θα αναλάβει το κόστος των μελετών και της ανακατασκευής.

  Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εκμετάλλευση του κτηρίου αναμένεται να προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω της καλής τοποθεσίας του. Στο διατηρητέο, που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 λειτουργούσε, έως το 1967, το ιστορικό ξενοδοχείο Μαζέστικ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων