Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 12:59

  Folli Follie: Καταγγελία δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Folli Follie: Καταγγελία δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:31

  Στην καταγγελία των δανείων που έχουν χορηγήσει στη Folli Follie Group προχώρησαν οι πιστώτριες τράπεζες, κίνηση με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στις πιστώτριες τράπεζες η αιφνιδιαστική απόφαση της FFG να αιτηθεί την υπαγωγή της στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρο 106). 

  Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες της FFG (Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς)  καθώς και η Τράπεζα Αττικής, πέραν της καταγγελίας δανείων προς τη Folli Follie, ύψους περίπου 45,6 εκατ. ευρώ, διαφωνούν με την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης και ζητούν να μην παραταθεί το καθεστώς προστασίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της FFG, οι τράπεζες αναφέρουν πως "αν το Δικαστήριο ήθελε να κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρίας, ζητούν την εξαίρεση του ενεχύρου επί μετοχών εκδόσεως της Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας”.

  Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν ενέχυρο το ποσοστό της FFG στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως εξασφάλιση έναντι δανείων. Το ποσοστό της FF εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κάτω του 40% καθώς οι βασικοί μέτοχoι της εταιρείας (πλην της FFG) εξάσκησαν το δικαίωμα που κατείχαν μέσω μετατροπής ΜΟΔ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στόχος των πιστωτριών τραπεζών είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και πλήρως, την έκθεσή τους στον όμιλο FFG. Για τον λόγο αυτό, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ομάδα των βασικών μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα να αποκτήσουν το ποσοστό που κατέχει η FFG στην εταιρεία.

  Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι ενημερώθηκε για την θέση των τραπεζών και ξεκινά κατεπειγόντως διαβουλεύσεις προκειμένου να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να υποστηρίξουν την εταιρεία (και την αίτησή της) κατά τη συζήτηση της αίτησης την 12η Σεπτεμβρίου 2018.

  Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Folli Follie αναφέρει:

  Η Follie Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρία (η Εταιρία) παρέχει την ακόλουθη πρόσθετη ενημέρωση στην αγορά σε σχέση με τις δραστηριότητές της.

  Ενέργειες των πιστωτών της Εταιρίας

  Oι τράπεζες Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. επέδωσαν στην Εταιρία δηλώσεις καταγγελίας των υφισταμένων συμβάσεων πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό της Εταιρίας, κηρύσσοντας άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το χρεωστικό κατάλοιπο του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού κάθε πίστωσης, νομιμοτόκως από την επίδοση κάθε δήλωσης καταγγελίας, ως εξής: 

  (α) Alpha Bank ΑΕ €5,057,999.77 (επίδοση 6 Σεπτεμβρίου 2018);

  (β) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, €21,497,428.29 and $2,552,996.40 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018),

  (γ) Eurobank Ergasias ΑΕ, €6,503,683.33 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018), και

  (δ) Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, €10.034.651,53 (επίδοση 10 Σεπτεμβρίου 2018)

  Την Τετάρτη η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο 

  Αναφορικά με την εκκρεμή αίτηση της εταιρίας υπό το άρθρο 106(α)6 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθεμία από τις ανωτέρω τράπεζες και η Τράπεζα Αττικής ΑΕ (από κοινού, οι "Ελληνικές Τράπεζες") κατέθεσαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 κύριες παρεμβάσεις κατά της Εταιρίας, με αίτημα:

  (1) την απόρριψη της εκκρεμούς αίτησης της εταιρείας και την μη παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής,

  (2) αν το Δικαστήριο ήθελε να κάνει δεκτή την αίτηση της Εταιρίας, την εξαίρεση του ενεχύρου των Ελληνικών Τραπεζών επί μετοχών εκδόσεως της Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της Εταιρίας, καθώς και

  (3) την απαγόρευση στην εταιρεία να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της Εταιρίας υπέρ των πιστωτών της.

  Οι κύριες παρεμβάσεις των ελληνικών τραπεζών θα συζητηθούν την 12η Σεπτεμβρίου 2018 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μαζί με την εκκρεμή αίτηση της εταιρείας.

  Κατεπείγουσες διαβουλεύσεις με τις τράπεζες

  H εταιρεία, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ξεκινά κατεπειγόντως διαβουλεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τη θέση τους και να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να υποστηρίξουν την Εταιρία (και την αίτησή της) κατά τη συζήτηση της αίτησης της Εταιρίας την 12 Σεπτεμβρίου 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων