Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 08:43

  Νέες επενδυτικές ευκαιρίες αναζητά ο όμιλος Fourlis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέες επενδυτικές ευκαιρίες αναζητά ο όμιλος Fourlis

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Τουρκική αγορά, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίση, διερευνά ο όμιλος Fourlis, ο στόχος του οποίου με ορίζοντα το 2025 είναι η περαιτέρω γεωγραφική επέκτασή (σ.σ. σήμερα δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Τουρκία) και η προσθήκη νέων λιανικών δραστηριοτήτων.

  Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Βασίλης Φουρλής, μιλώντας σε αναλυτές στην καθιερωμένη ενημέρωση στην ΕΘΕ για τα μεγέθη του α’ εξαμήνου του 2018, ανέφερε πως στόχος είναι καμιά γεωγραφική αγορά να μην ξεπερνά το 30% των λειτουργικών κερδών του ομίλου και καμιά λιανεμπορική δραστηριότητα να μην υπερβαίνει το 50% των λειτουργικών κερδών. 

  Παράλληλα ανέφερε πως στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ενίσχυση του e-commerce, απ’ όπου σήμερα ο όμιλος αντλεί πάνω από το 3% του τζίρου του. Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων σε βάθος πενταετίας σε συνδυασμό και με το λανσάρισμα e-shops σε όλες τις χώρες που σήμερα δραστηριοποιείται.

  Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου αποφάσισε την υλοποίηση επενδύσεων 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του logistic center της Intersport, αλλά και για το άνοιγμα on line καταστημάτων της φίρμας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία.

  Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου μέσω διαδικτύου αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά τα έπιπλα. Ήδη για την ΙΚΕΑ (σ.σ. λειτουργεί ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αγγίζουν το 9% του συνολικού της τζίρου.

  Πέρα από την ενίσχυση του δικτύου των e-shops, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία ενός pick up point κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία και 4 ακόμη καταστημάτων Intersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία.

  Σήμερα, λειτουργούν 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 εξ αυτών στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και ένα στη Σόφια Βουλγαρίας και 7 σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ σε Ρόδο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή και δύο στην Βουλγαρία (Βάρνα και Μπουργκάς). Ο όμιλος FOURLIS αριθμεί 128 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών, -σ.σ. το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 50 καταστήματα στην Ελλάδα, 29 στη Ρουμανία, 24 στην Τουρκία, 7 στη Βουλγαρία και 4 στην Κύπρο-, ενώ λειτουργούν 12 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 2 στην Τουρκία.

  Σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση του ομίλου στην Τουρκική αγορά η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως σήμερα διαθέτει μικρή έκθεση στη γειτονική χώρα και πως έχει πραγματοποιήσει κινήσεις θωράκισης από την κρίση της τοπικής οικονομίας και τη διολίσθηση του τοπικού νομίσματος. Συμπλήρωσε πάντως πως η εν λόγω αγορά παρουσιάζει ευκαιρίες για την INTERSPORT, -σ.σ. το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε αύξηση πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα κατά 12%-, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει εξορθολογισμός των συνθηκών μίσθωσης καταστημάτων στην γειτονική αγορά.

  Για την εσωτερική αγορά ο κ. Φουρλής απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναλυτών εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία απαιτεί επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθεί και ανάκτηση της εμπιστοσύνης. "Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας που αφορά τόσο την ίδια την οικονομία, όσο και τις ελληνικές επιχειρήσεις και το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης τους" ανάφερε χαρακτηριστικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων