Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Σεπ-2018 09:42

  Τα 5 φαβορί για το "Ερρίκος Ντυνάν"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα 5 φαβορί για το "Ερρίκος Ντυνάν"

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Η αξιολόγηση των προτάσεων για την απόκτηση του "Ερρίκος Ντυνάν" βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με την PwC, που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της πώλησης. Υπενθυμίζεται πως οι μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ημιθέα Α.Ε., που κατέχει και λειτουργεί το νοσοκομείο, κατατέθηκαν στις 3 Αυγούστου.

  Ο διαγωνισμός περνά πλέον στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση. Οι πληροφορίες θέλουν οι ενδιαφερόμενοι που αποκτούν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του νοσοκομείου –πληροφορίες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν το παρόν επενδυτικό ενδιαφέρον θα περάσει στο επόμενο στάδιο και στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών- να είναι συνολικά πέντε.

  Μεταξύ των επικρατέστερων διεκδικητών φέρεται να βρίσκεται η Farallon, που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica και δείχνει να αναζητά τις νοσηλευτικές υποδομές για να συμπληρώσει το διαγνωστικό της κομμάτι, και το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι Mubadala. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται σύρω στα μέσα του Οκτωβρίου.

  Η προοπτική του Δημοσίου

  Και η "υποψηφιότητα" του Ιδρύματος Ωνάση, περνά στην επόμενη φάση της διαδικασίας, μια προσφορά που οδηγεί στην ένταξη του νοσοκομείου στο εθνικό σύστημα υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει, εξάλλου, ανακοινώσει πως έχει έρθει σε συμφωνία με το Ίδρυμα για την επανένταξη του "Ερρίκος Ντυνάν" στον δημόσιο τομέα. Η ένταξη του "Ερρίκος Ντυνάν" στο ΕΣΥ αποτελεί μια προοπτική που αποτιμάται θετικά από τους εγχώριους παίκτες, καθώς θα θέσει το νοσοκομείο της Μεσογείων εκτός ανταγωνισμού στον ιδιωτικό χώρο. Τονίζεται πως το "Ερρίκος Ντυνάν" διαθέτει 462 κλίνες νοσηλείας, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ.

  Στον αντίποδα, όπως λέει το ρεπορτάζ, οι εγχώριοι όμιλοι της ιδιωτικής περίθαλψης, ήτοι ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ, η Ευρωκλινική, η Βιοϊατρική, αλλά και το fund CVC Capital Partners μετά το deal για την απόκτηση του Υγεία, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν φέρονται να προχώρησαν στην υποβολή μη δεσμευτικής πρότασης. Όπως ανέφεραν στο "Κ" στελέχη από τον χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ο υψηλός δανεισμός του "Ντυνάν" αλλά και οι επιπλέον επενδύσεις που θα απαιτούνταν για τον εξοπλισμό και την επιστροφή του νοσοκομείου στην κερδοφορία ήταν οι βασικοί λόγοι για την υποχώρηση από τη διαγωνιστική διαδικασία.

  Σημειώνεται πως πάνω από 20 υποψήφιοι φέρονται να είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας. Η PwC αρχικά είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, ανοίγοντας  

  τον δρόμο για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, με τη συμμετοχή ομίλων από τον κλάδο του real estate, δεδομένου πως είχε δοθεί η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, δηλαδή για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές.  Θεωρείται ότι μέχρι και το τέλος του έτους ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί.

  Το τίμημα

  Στελέχη τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το "Ερρίκος Ντυνάν", μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

  Το timing του διαγωνισμού, άλλωστε, θεωρείται θετικό μετά τις τελευταίες κινήσεις του fund CVC, που πριν από τη συμφωνία για το Υγεία είχε προχωρήσει στην εξαγορά του Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare, ενώ και η ευρύτερη αγορά της ιδιωτικής υγείας δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω της προσπάθειας για απεξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ και περισσότερες συνεργασίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

  Το "Ερρίκος Ντυνάν" πέρασε στην Ημιθέα Α.Ε. (ελέγχεται 100% από την Τράπεζα Πειραιώς) έναντι 115 εκατ. ευρώ το 2014. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης (το 2014 το νοσοκομείο βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ) προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

  Ο συνολικός δανεισμός της Ημιθέα, σύμφωνα με την οικονομική χρήση του 2017, ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,7 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την Πειραιώς. Τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της βελτίωσης της δομής του ισολογισμού, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, μετατράπηκε μέρος του βραχυπρόθεσμου δανείου σε μακροπρόθεσμο δάνειο. Ειδικότερα, εκδόθηκε κοινό, έγχαρτο ομολογιακό δάνειο συνολικής ονομαστικής αξίας 78 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, με αρχικούς ομολογιούχους δανειστές τις Τράπεζα Πειραιώς και Πειραιώς Leasing Α.Ε.

  Βελτίωσε αποτελέσματα

  Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Ημιθέα για τη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του νοσοκομείου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Η διοίκηση της Ημιθέα σημείωνε πως η σταθερή βελτίωση των μεγεθών, καθώς και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, βάσει του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, επέτρεψαν την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης.

  Η Ημιθέα διανύει το τέταρτο έτος του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου που είχε εκπονηθεί με την έναρξη της διαχείρισης του νοσοκομείου και, σύμφωνα με τη διοίκηση, όλοι οι λειτουργικοί (αριθμός εσωτερικών ασθενών, αριθμός εξωτερικών ασθενών, αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων) και οι οικονομικοί δείκτες (έσοδα, λειτουργική κερδοφορία) είναι βελτιωμένοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων