Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 08:32

  Intralot: Το μεταβατικό 2018 και οι νέοι στόχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Intralot: Το μεταβατικό 2018 και οι νέοι στόχοι

  Ως "μεταβατικό” έτος σε πολλά μέτωπα χαρακτηρίζεται το 2018 από τη διοίκηση της INTRALOT, καθώς η χρονιά σηματοδοτεί την είσοδο νέων δεδομένων για τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ και για το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

  Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2018, η διοίκηση σημειώνει στην οικονομική έκθεση πως το 2018 είναι ένα μεταβατικό έτος για την Intralot Inc., καθώς υπάρχει ένα μπαράζ σημαντικών λειτουργικών αλλά και νομοθετικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις δραστηριότητες στην αμερικανική αγορά, το έργο-ορόσημο στο Ιλινόι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος της χρονιάς, κάτι που θα απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος πόρων αλλά και επενδύσεων. Παράλληλα, ο ελληνικός όμιλος συνεχίζει μια ισχυρή παράδοση σε ανανεώσεις και επεκτάσεις συμβολαίων στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη επεκτείνει (μέσα στο 2018) τα έργα σε Γουαϊόμινγκ και Νιού Χαμπσάιρ, μέχρι το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

  Σε νομοθετικό επίπεδο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγόρευε στις πολιτείες την πραγματοποίηση αθλητικού στοιχηματισμού (PASPA), θεωρείται πως ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά αθλητικού στοιχήματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της INTRALOT, στο δεύτερο μισό του 2018 οι προσπάθειές θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της επιτυχούς τεχνολογικής μετάβασης στο έργο του Ιλινόι, καθώς και στην είσοδό μας στην αγορά του νόμιμου αθλητικού στοιχηματισμού στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με 13 συμβάσεις σε 11 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

  Το α’ εξάμηνο του 2018, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 42,2 εκατ.ευρώ (+1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο τα έσοδά μας ανήλθαν σε 41,6 εκατ.). Σε τοπικό νόμισμα, παρουσιάζεται διψήφια αύξηση στις δραστηριότητές στις ΗΠΑ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 (της τάξης του +13%) λόγω της καλύτερης επίδοσης στον τομέα των αριθμολαχείων (υψηλά επίπεδα τζάκποτ), των βελτιωμένων συμβατικών όρων (λ.χ. Αϊντάχο) και των υψηλότερων πωλήσεων εξοπλισμού σε σχέση με πέρυσι (λόγω της Μασαχουσέτης), η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αρνητική διακύμανση του αμερικάνικου δολαρίου έναντι του ευρώ (περίπου 12% υποτίμηση έναντι του ευρώ σε σχέση με πέρυσι – βάσει των μέσων όρων για τις αντίστοιχες περιόδους) με αποτέλεσμα οριακή αύξηση των πωλήσεων. Τα έσοδα στις ΗΠΑ για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018 αντιστοιχούσαν στο 7,8% των συνολικών εσόδων του ομίλου INTRALOT.

  Νέα πλατφόρμα

  Ως μέρος του μεταβατικού 2018, η INTRALOT στο επόμενο διάστημα θα συνεχίζει να επεκτείνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο εστιάζοντας στη Νέα Πλατφόρμα Αθλητικού Στοιχηματισμού που αποτελεί ένα "ενιαίο” προϊόν για όλα τα κανάλια διανομής (omni-channel). Η νέα λύση αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την αγορά του αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ, τόσο για τις κρατικές λοταρίες όσο και για casino operators.

  Το λανσάρισμα του Lotos 10, του συστήματος 3ης γενιάς που στοχεύει στην αξιοποίηση των προτερημάτων τόσο της λιανικής όσο και της διαδικτυακής αγοράς παιγνίων, πολλαπλασιάζοντας την εμπορική αξία και παράλληλα μειώνοντας τα κόστη ανάπτυξης και εγκατάστασης, είναι προγραμματισμένο να τεθεί "live " στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου του ΟΠΑΠ στις αρχές του 2019 αλλά και νέων αναμενόμενων έργων. Κατά συνέπεια, αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, το δεύτερο μισό του 2018 και η αρχή του 2019 είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την επιτυχή υλοποίηση του Lotos 10 στα διάφορα έργα του ομίλου.

  Παράταση στην Τουρκία

  Σε ό,τι αφορά στο συμβόλαιο στην Τουρκία, προ ημερών η θυγατρική Inteltek (45% Intralot – 55% Turkcell) υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον κρατικό τούρκικο οργανισμό SporToto με τους ίδιους εμπορικούς όρους. Η επέκταση αυτή δίνει το χρονικό περιθώριο στο τουρκικό κράτος για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού για το νέο συμβόλαιο.

  Τα συνολικά έσοδα για την Τουρκία το a’ εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ (έναντι 42,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017, το 8,1% των συνολικών εσόδων του Ομίλου Intralot). Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι η δυναμική των δομικών στοιχείων της Τουρκικής οικονομίας θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση και ότι οι δραστηριότητες της Intralot δεν θα επηρεασθούν σημαντικά.

  Να σημειωθεί τέλος πως η διοίκηση αναμένει πως μέσα στο 2018 ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο ομίλου θα αυξηθεί, κυρίως λόγω της επέκτασης και ισχυροποίησης της παρουσίας στις ΗΠΑ, της δημιουργίας αποθέματος και της κατανομής πόρων/ effort για νέα έργα, της απόφασής για επενδύσεις σε λογισμικό (AMELCO), της αποπληρωμής μακροχρόνιας έντοκης υποχρέωσης και των αντίξοων συναλλαγματικών συνθηκών που θα επηρεάσουν τα επίπεδα EBITDA που σχετίζονται με ταμειακά διαθέσιμα, ενώ γίνεται λόγος για νέα συμβόλαια που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου έως το τέλος του 2018 - αρχές 2019.  

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων