Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 08:06

  Alpha Bank: Αυξημένες προβλέψεις που θα καλυφθούν από αύξηση εσόδων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Alpha Bank: Αυξημένες προβλέψεις που θα καλυφθούν από αύξηση εσόδων

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Αύξηση των προβλέψεων, η οποία όμως θα καλυφθεί από αύξηση των εσόδων, ανακοίνωσε χθες στους αναλυτές ξένων οίκων η διοίκηση της Alpha Bank, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2018. Πλέον η Τράπεζα ανεβάζει τις εκτιμήσεις της για το κόστος πιστωτικού κινδύνου στις 220 – 240 μονάδες βάσης, από τις 190 μ.β. που εκτιμούσε ένα τρίμηνο πριν.

  Αναφερόμενη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στην Ελλάδα κατά 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι απομένει ως στόχος για το β΄ εξάμηνο του 2018 η περαιτέρω μείωση των NPEs κατά 2,9 δις. ευρώ. Αυτή θα επιτευχθεί από την ολοκλήρωση της πώλησης των δύο χαρτοφυλακίων που έχουν δρομολογηθεί (1. χαρτοφυλάκιο Jupiter, εξασφαλισμένων NPLs μικρομεσαίων επιχειρήσεων 1 δις. ευρώ, που είναι στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, και 2. χαρτοφυλάκιο Mercury, ύψους 900 εκατ. ευρώ ανεξασφάλιστων καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων, για το οποίο το data room άνοιξε τον Αύγουστο) και από την υλοποίηση αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Όπως αναφέρθηκε, στο β΄ τρίμηνο 2018 υπήρξε "είσοδος" νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων 660 εκατ. ευρώ λόγω redefault στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και "έξοδος" δανείων 79 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε θεραπεύτηκαν, είτε αποπληρώθηκαν, είτε ρευστοποιήθηκαν. Η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι έχει επενδύσει σημαντικά στον μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου λιανικής, εγκαινιάζοντας στις 2 Ιουλίου σχέδιο αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων με πιο ευέλικτα προϊόντα και αυτοματισμούς. Οι ενδείξεις από το μίγμα των νέων προϊόντων είναι πολύ θετικές και τα αποτελέσματα θα φανούν στο δ΄ τρίμηνο του έτους. 

  Η Τράπεζα ανέφερε ότι δεν θα αυξήσει τις διαγραφές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά τις αναδιαρθρώσεις και τις ρευστοποιήσεις. Αναφερόμενη ειδικά στους πλειστηριασμούς, η διοίκηση της Τράπεζας είπε ότι η Alpha Bank προχώρησε σε 700 πλειστηριασμούς το β΄ τρίμηνο 2018, τέσσερις φορές περισσότερους από αυτούς του α΄ τριμήνου, ενώ ήδη από τον Ιούλιο παρατηρείται συνεχής αύξηση. Ερωτώμενη ποια είναι η αξία των πλειστηριασμών στους οποίους έχει προχωρήσει η Τράπεζα, η διοίκηση την εκτίμησε στα 300 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, αν η ίδια είχε συμμετάσχει σε κάποιους πλειστηριασμούς. 

  Η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι η Alpha Bank προχώρησε σε πωλήσεις ακινήτων (εμπορικά, οικιστικά) 55 εκατ. ευρώ (πωλήθηκαν πάνω από το book value), ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει επιπλέον πωλήσεις ακινήτων (εμπορικά) 70 εκατ. ευρώ.  

  Αναφορά έγινε στη μείωση των εξόδων, με την διοίκηση να ανακοινώνει τη λήψη νέων πρωτοβουλιών για περαιτέρω περικοπές εξόδων τα προσεχή τρίμηνα. Η μείωση του προσωπικού κατά 707 υπαλλήλους το 2018, συνυπολογιζομένης της εθελουσίας εξόδου στην οποία προχώρησε η Τράπεζα τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν ετησιοποιημένο όφελος 27 εκατ. ευρώ.

  Σε ερώτηση για την πιστωτική επέκταση, η διοίκηση της Τράπεζας την εκτίμησε σχεδόν μηδενική το 2018 και με τάσεις σταθεροποίησης το 2019 και αύξησης το 2020 για τα δάνεια σε επιχειρήσεις. 

  Η διοίκηση της Alpha Bank, τέλος, έδωσε έμφαση στη βελτίωση της ρευστότητας για την Τράπεζα και στην ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.

  Σε επίπεδο ρευστότητας, η απόσυρση του waiver δεν είχε πρακτικά αντίκτυπο στην Τράπεζα, καθώς ο δανεισμός της από την ΕΚΤ παρέμεινε στα 3,1 δισ. ευρώ και το "κενό" του waiver καλύφθηκε από αύξηση των repos στη διατραπεζική αγορά (+ 1,2 δις. ευρώ στο α΄ εξάμηνο και περαιτέρω 1,4 δις. ευρώ από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα). Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των καταθέσεων, κατά 1,2 δις. ευρώ, στο β΄ τρίμηνο.

  Επιπλέον, η Τράπεζα ενισχύθηκε σε ρευστότητα με το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ, ως επιστροφή από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα TLTRO – II, καθώς πέτυχε τους στόχους του προγράμματος  για νέες χορηγήσεις.

  Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, αυτή παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών , με τον δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 18,5%, δίνοντας, όπως αναφέρθηκε, buffer 2,7 δις. ευρώ στην Τράπεζα πάνω από τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βάσει του SREP (12,875%).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων