Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 07:35

  Να γλυτώσει από τη χρεοκοπία τα ΕΛΤΑ καλείται η νέα διοίκηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Να γλυτώσει από τη χρεοκοπία τα ΕΛΤΑ καλείται η νέα διοίκηση

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Παρελθόν αποτελούν, από χθες, η πρόεδρος Ευφροσύνη Σταυράκη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ιωάννης Ζαρολιάγκης, μετά την αντικατάσταση τους από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΣΥΠ). Οι δύο πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φέρονται να χρεώνονται, μεταξύ άλλων, το αλαλούμ, του περασμένου Μαΐου, με την μη απόδοση ποσών από είσπραξη λογαριασμών ρεύματος ΔΕΗ.

  Σύμφωνα όμως, με τον αντίλογο η απελθούσα διοίκηση των ΕΛΤΑ, επί των ημερών της (από τον Φεβρουάριο του 2016), κατάφερε να θέσει σε τροχιά αναδιάρθρωσης την κρατική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η κλεψύδρα στερεύει γρηγορότερα για το management εταιρειών που εμφανίζουν μεγέθη χρεοκοπίας.

  Δύσκολη εξίσωση

  Τα αποτελέσματα του 2017 αποδεικνύουν γιατί η αποστολή της νέας διοίκησης της εταιρείας, με πρόεδρο τον Πολυχρόνη Γριβέα και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ηλία Αθανασίου δεν θα είναι εύκολη, με την εταιρεία να εμφανίζει:

  - καθαρές ζημιές 15,5 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ το 2016

  - ίδια κεφάλαια μικρότερα του ½ του καταβλημένου Μετοχικού της Κεφαλαίου με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920.

  - συνολικές υποχρεώσεις (557,4 εκατ. ευρώ) που υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά 173,7 εκατ. ευρώ. 

  - κόστος πωληθέντων ιδιαίτερα υψηλό που διαμορφώνεται σε 298 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του 2017 ανήλθε σε 340,7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, πέρυσι η εταιρεία για να έχει έσοδα 340,7 εκατ. χρειάστηκε να ξοδέψει 298 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μικτό κέρδος 43,1 εκατ. ευρώ. Το οποίο "εξανεμίζεται” και μετατρέπεται σε καθαρές ζημιές ύψους 15,5 εκατ. ευρώ.

  -περιθώριο μικτού κέρδους 11,3%.

  -απαιτήσεις από καθολική υπηρεσία (η υποχρέωση για αποστολή και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αντικειμένων) 252,8 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 έως και 2017. Ωστόσο, οι ορκωτοί ελεγκτές διατηρούν επιφύλαξη για τη δυνατότητα αναγνώρισης του συγκεκριμένου ποσού.

  Οι αγωγές

  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δικαστικές αξιώσεις που έχουν εγερθεί κατά των ΕΛΤΑ. Ξεχωρίζει αυτή πρώην  Γενικού Διευθυντή των ΕΛΤΑ που διεκδικεί 3,4 εκατ. ευρώ ως πνευματικά του δικαιώματα για τη χρήση από τα ΕΛΤΑ Ταχυδρομικού Κώδικα, του οποίου θεωρεί-"αβάσιμα” κατά την εταιρεία- ότι είναι πνευματικός δημιουργός.

  "Η αγωγή αυτή εκδικάσθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και απορρίφθηκε. Κατ’ αυτής έχει ασκηθεί έφεση από τον αντίδικο η οποία έχει συζητηθεί και εκδόθηκε επ’ αυτής προδικαστική απόφαση. Η συζήτηση της υπόθεσης επαναφέρθηκε με κλήση του ενάγοντος, αναβλήθηκε και συζητήθηκε στο Εφετείο Αθηνών στις 07/12/2017. Αναμένεται να απορριφθεί” σημειώνουν τα ΕΛΤΑ.

  Ορισμένες ακόμη αγωγές που ξεχωρίζουν αφορούν:

  -τη διεκδίκηση από ομάδα συνταξιούχων  9,4 εκατ. ευρώ που κατά τους ίδιους αποτελεί τη διαφορά αποζημίωσης που έλαβαν κατά την αποχώρησή τους από τα ΕΛΤΑ και της αποζημίωσης του Κ.Ν. 2112/1920

  -η διεκδίκηση 17,8 εκατ. ευρώ απο την κοινοπραξία εταιρειών που κατασκέυασε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής Αττικής (ΚΔΑ), υπόθεση που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 2000

  - τη διεκδίκηση άνω του 1 εκατ. ευρώ από ομάδα υπαλλήλων ως αποζημίωση των ημερών της

  κανονικής άδειας που δεν έλαβαν για τα έτη 2010-2016 (κατά περίπτωση), προσαυξημένη κατά 100%.

  Τα ΕΛΤΑ υιοθέτησαν, τον περασμένο Απρίλιο, σχέδιο αναδιοργάνωσης που προβλέπει την άμεση μείωση του ταμειακού ελλείμματος, την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των εσόδων, την μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 12,5% και την εθελούσια έξοδο. Από την κοινή συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων, η εταιρεία εξοικονομεί 2,5 εκατ., σε μηνιαία βάση και έχει εισπράξει 45 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία. Έχει τέλος, ξεκινήσει διαδικασίες προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και

  Ενημέρωσης για να διασφαλιστεί η εκταμίευση του υπολειπόμενου ποσού 82,9 εκατ. από το συνολικά εγκεκριμένο ποσό (€ 127,9 εκ.) από την ΕΕΤΤ για τις χρήσεις 2013-2015.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων