Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Αυγ-2018 08:30

  Έντονες διεργασίες προ της πώλησης του "Υγεία"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έντονες διεργασίες προ της πώλησης του "Υγεία"

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μια από τις σημαντικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών για τον όμιλο Marfin Investment Group Συμμετοχών ΑΕ (MIG) θα πραγματοποιηθεί το μεθεπόμενο Σάββατο, 25 Αυγούστου. Στη γενική συνέλευση, η διεξαγωγή της οποίας αναβλήθηκε ήδη μια φορά, θα συζητηθεί και θα ζητηθεί η έγκριση των μετόχων για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής (70,38%) που κατέχει η εταιρεία στο "Υγεία”, στην "Hellenic Healthcare SARL", ελεγχόμενης από το CVC Capital.

  Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει ήδη γίνει γνωστό, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου από τη MIG. Το CVC Capital Partners προσέφερε αρχικά 197,97 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%), δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε μη δεσμευτική πρόταση από το σχήμα Apostolopoulos Holdings - H.I.G Capital 0,95 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση διεξαγωγής νομικού και οικονομικού ελέγχου έλεγχος (due diligence) και άλλες αιρέσεις. Ακολούθως το CVC Capital κατέθεσε βελτιωμένη, δεσμευτική, πρόσφορά με τίμημα στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας το προσφερόμενο ποσό στα 204,4 εκατ.ευρώ.

  Το δ.σ. της MIG σε έκτακτη συνεδρίασή του, αφού άκουσε την αξιολόγηση των προτάσεων από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της εταιρίας (Rothschild) και συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα των δύο προτάσεων, αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή την βελτιωμένη πρόταση της CVC, και να προχωρήσει στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών του Υγεία.

  Η γ.σ. των μετόχων καλείται τώρα να επικυρώσει τη συναλλαγή (σ.σ. ακολούθως απαιτείται η έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού), κάτι που θα διαπιστωθεί στις 25/8, όταν και θα συζητηθεί το 7ο θέμα της ημερήσιας διάτασης (Έγκριση διάθεσης συμμετοχών της εταιρείας - μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της MIG στην "Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών ‘Υγεία’ Α.Ε." στην "Hellenic Healthcare S.A R.L"). Η πώληση του Υγεία εκτιμάται από την αγορά πως ενισχύσει κεφαλαιακά τη MIG και θα επιτρέψει να αποδεσμευτεί από δανεισμό. Στο τέλος του 2017 τα δάνεια του Ομίλου Υγεία ανέρχονταν σε 131 εκατ.ευρώ.

  Η μετοχική σύνθεση της MIG αποτελεί οδηγό για την επικείμενη γ.σ. και το ζήτημα των εγκρίσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 31,2% του συμμετοχικού ομίλου, ξένοι θεσμικοί το 13,6%, εγχώριοι θεσμικοί το 2% και το 53,1% μοιράζεται σε λοιπούς επενδυτές.

  Την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, παραμονή 15Αύγουστου, αναρτήθηκε στο site της MIG σχέδιο απόφασης για το επίμαχο θέμα της γενικής συνέλευσης που κατατέθηκε από μετόχους που εκπροσωπούν "συνολικά ποσοστό μεγαλύτερο του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας”. Οι μέτοχοι αυτοί προτείνουν τη μη έγκριση της συναλλαγής μεταβίβασης του Υγεία στο CVC.

  Πρόκειται για τους μετόχους Jochen Muller και Deutsche Bank AG Frankfurt Clients A/C, οι οποίοι εμφανίζεται να έχουν αποκτήσει το ποσοστό που κατείχε η Dubai Financial Group στη MIG (9,9%). Δημοσιεύματα έφεραν τους μετόχους αυτούς να συνδέονται με Έλληνα επιχειρηματία από το χώρο της μεταλλουργίας, ενώ με νεότερη ανακοίνωση ο Jochen Muller εμφανίζεται να κατέχει άμεσα ποσοστό 4,54%.

  Οι εν λόγω μέτοχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν, στην πώληση του Υγεία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το προτεινόμενο τίμημα διάθεσης υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής αξίας του Υγεία, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην πρόσφατη βελτιωμένη πρόταση της εταιρείας συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος Α.Ε., ήτοι πλέον του 1 ευρώ ανά μετοχή.

  Πόθεν προκύπτει η συγκεκριμένη πρόταση; Στη πρόσφατη γενική συνέλευση του Υγεία, νομικός εκπρόσωπος της Apostolopoulos Holdings (κάτοχος του 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και εκ των διεκδικητών του Υγεία) αιτήθηκε και του επετράπη να αναγνώσει επιστολή της πλευράς Αποστολόπουλου, σύμφωνα με την οποία δύναται να βελτιώσει την πρόταση που έχει καταθέσει ακόμη και άνω του 1 ευρώ...

  Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση που να κάνει λόγο για την κατάθεση τέτοιας δεσμευτικής προσφοράς. Κατά συνέπεια, μένει να αποδειχθεί ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε μία εβδομάδα από σήμερα, δεδομένων και των ισχυρών συσχετισμών δυνάμεων στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων