Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 07:36

  Τι κρίνει τη διεκδίκηση του Esperia

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι κρίνει τη διεκδίκηση του Esperia

  Χρειάστηκαν σχεδόν πάνω από δύο χρόνια αναμονής από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που εδώ και καιρό βολιδοσκοπούσαν το το εννεαώροφο ακίνητο επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω στο κέντρο της Αθήνας μέχρι να πάρουν τελικά θέση στο διαγωνισμό του ξενοδοχείου Esperia Palace. 

  Ήδη το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, όπου ανήκει το κτίριο που στέγασε μέχρι το 2010 τη τετράστερη μονάδα, αποφάσισε τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια, ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός και ανάδοχος θα αναδειχθεί το σχήμα που -εφόσον πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό -θα προσφέρει το υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα.

  Ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί από το διαγωνισμό θα προβεί σε εκτέλεση εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του ακινήτου, για τη λειτουργία του ξενοδοχείου με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

  Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού θα είναι 54.210 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα καταβάλλεται ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 6 εκατ. σε ένα οικονομικό έτος. 

  Οι προσφορές θα είναι κλειστές. Ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου καθορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα έτη με συμφωνία των δύο μερών. Είχε προηγηθεί η διερεύνηση πιθανού ενδιαφέροντος όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας, μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη έως τις 8 Ιουνίου. Όπως διευκρίνιζε το υπουργείο Εργασίας, θα ακολουθήσει αμιγώς εμπορικός διαγωνισμός για ιδιώτες όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενώ η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αυτή την πρόσκληση δεν σήμαινε αποκλεισμό από την τελική διαγωνιστική διαδικασία. 

  Ο διαγωνισμός για το Esperia Palace αναμενόταν από το 2016, με το ακίνητο να χαρακτηρίζεται "φιλέτο" στο ξενοδοχειακό χώρο, εξαιτίας της θέση του πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και των δυνατοτήτων από πλευράς υποδομών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο Τουρισμός της Αθήνας ανεβαίνει συνεχώς και νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου λαμβάνουν χώρα, η διεκδίκηση της μονάδας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. 

  Οι πληροφορίες θέλουν μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών να είναι ο γαλλικός όμιλος Accor, που δραστηριοποιείται εδώ και τριάντα χρόνια κυρίως με το ξενοδοχείο Novotel στην Ομόνοια, ο όμιλος Hyatt, που δείχνει να αναζητά ακόμη μια ισχυρή τοποθέτηση στο κέντρο της πόλης μετά το Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού και ο όμιλος Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, που έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επεκτείνει την παρουσία του και στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας μετά το Μακεδονία Παλλάς.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων