Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Ιουλ-2018 08:41

  "Σωσίβιο" ρευστότητας αναζητά η Μπάμπης Βωβός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Σωσίβιο" ρευστότητας αναζητά η Μπάμπης Βωβός

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στον τέταρτο όροφο του εμβληματικού πύργου Atrina στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι έχει μεταφερθεί εκ νέου το στρατηγείο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ). Ο γυάλινος αυτός ουρανοξύστης, 80 μέτρων, που κατασκεύασε το 1981 ο Μπάμπης Βωβός και σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας, παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν της εταιρείας, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2006. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια τίποτα δεν θυμίζει τις καλές ημέρες της εταιρείας που, τρία χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, της μεγαλύτερης έως τότε εάν ληφθεί υπόψη το μεγάλο μέγεθος των υποχρεώσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ, παλεύει για την επιβίωση.

  Θηλιά ρευστότητας

  Όπως ανέφερε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΜΒΔΤ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άρης Βωβός, η εταιρεία βρίσκεται "σε δύσκολη θέση από πλευράς ρευστότητας". Οι πηγές εσόδων είναι περιορισμένες, το ύψος των προσόδων από μισθώματα σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται σε 80.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία δέχτηκε εσχάτως ένα δικαστικού χαρακτήρα χτύπημα "κάτω από τη ζώνη". Ο λόγος για την αγωγή κατά του Δημοσίου για τη μη υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης, με την οποία διεκδικούσε ποσό ύψους 475 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απόρριψή της από το Εφετείο Αθηνών εξαφάνισε κάθε προσδοκία για την είσπραξη της διεκδικούμενης αποζημίωσης –ή τμήματος αυτής–, που θα επέτρεπε τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, o οποίος διαμορφώνεται σε περίπου 235 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μεγέθη στις 31/12/2016. Όπως εξήγησε ο κ. Βωβός, η απόρριψη της αγωγής έγινε για τυπικούς λόγους, επειδή ο δικηγόρος της τράπεζας (σ.σ.: κατέστη διάδικος στη δίκη, έπειτα από άσκηση κύριας παρέμβασης) δεν προσκόμισε το καταστατικό που απαιτείται ώστε να αποδεικνύεται ότι αυτός που έχει υπογράψει το πληρεξούσιο εξουσιοδοτεί την τράπεζα.

  Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου της συμφωνίας εξυγίανσης, που επικυρώθηκε το 2015, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Κι αυτό δεδομένου ότι η θετική έκβαση της δικαστικής υπόθεσης αποτελούσε μια από τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας. Πλέον, η ΜΒΔΤ θα προβεί στην επανέγερση της αγωγής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μερική άρση της εκχώρησης, κίνηση που είναι απαραίτητη για να επανέλθει η ενεργητική νομιμοποίηση.

  Τα ακίνητα

  Με τα δεδομένα αυτά, η εταιρεία προχωρά στην αξιοποίηση ακινήτων της που, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπα με γραφειοκρατικά προσκόμματα. Συγκεκριμένα, δρομολογεί την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του ημιτελούς, εδώ και 14 χρόνια, κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι. Το κτίριο παραμένει "φάντασμα" από το 2004, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, ανέστειλε τις κατασκευαστικές εργασίες, επειδή απουσίαζε η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος της Σαπφούς, με το οποίο γειτνιάζει το ακίνητο. Πλέον, η μελέτη οριοθέτησης έχει καταρτιστεί, αλλά εκκρεμεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Αμαρουσίου.

  Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι για την ώρα η ΜΒΔΤ θα πρέπει να περιοριστεί στην αποπεράτωση του υφιστάμενου κτίσματος, δηλαδή των τεσσάρων υπογείων, του ισογείου και του πρώτου ορόφου, διαδικασία για την οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια. Στόχος της εταιρείας είναι η πώληση του κτιρίου σε τίμημα που τοποθετείται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τίμημα 5,6 εκατ. ευρώ.

  Επιπλέον, η εταιρεία προσβλέπει στην αξιοποίηση της έκτασης στον Πόρο, κάτι που αποτελεί "μεγάλο στοίχημα". Τα σχέδια προβλέπουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων, με έμφαση στον θεματικό τουρισμό. Για το ακίνητο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξει είτε "κούρεμα" είτε κεφαλαιοποίηση δανείων.

  Οι πλειστηριασμοί

  Η διάθεση στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας –ακόμα και αυτών που αποτελούν τμήμα της προσωπικής περιουσίας του ιδρυτή της εταιρείας, Χαράλαμπου Βωβού– αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των πιστωτών της.

  Έτσι, πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστό ότι η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό του κ. Βωβού βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Alpha Βank, είχε ξεκινήσει, αρχές του 2017, η εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων της διώροφης κατοικίας, που βρίσκεται στην πλατεία 25ης Μαρτίου και στη λεωφόρο Διαμαντίδου 1, σε οικόπεδο επιφάνειας άνω του 1 στρέμματος. Για το ακίνητο έλαβαν χώρα δύο διαδοχικές εκποιήσεις, σε τιμή εκκίνησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου. Η πρώτη υπήρξε άγονη, ενώ τη δεύτερη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το οίκημα άλλαξε χέρια, με την ταυτότητα του πλειοδότη και το ύψος του τιμήματος να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Σημειώνεται ότι η ιδιοκτησία αποτελείται από υπόγειο 340 τ.μ., με χώρο στάθμευσης, μπαρ και πισίνα, ισόγειο 340 τ.μ., που διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο σαλόνια με τζάκι και πρώτο όροφο 225 τ.μ. με έξι υπνοδωμάτια.

  Ακόμα, την άνοιξη το Greco Fund, του οποίου διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Dromeus, απέκτησε, έναντι 26 εκατ. ευρώ, δύο κτίρια γραφείων, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι και στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με τη Λ. Κηφισίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων