Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Ιουν-2018 08:39

  Γιατί η Διπλή Ανάπλαση παραμένει στο σημείο μηδέν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί η Διπλή Ανάπλαση παραμένει στο σημείο μηδέν

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθήνας μπορεί κάποιος να εντοπίσει, ακόμη, την πλήρη περιγραφή του έργου της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας. "Με την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων χωροθετούνται δύο νέοι Υπερτοπικοί - Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών”, αναφέρεται. Δώδεκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η μεγάλη αυτή παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, παραμένει μακέτα.

  Μακέτα παραμένει και το εμπορικό κέντρο-τμήμα της Διπλής Ανάπλασης - που σχεδίαζε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και έχει μεταβιβαστεί στην Alpha Bank κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Ωστόσο, το εγχείρημα παραμένει καταδικασμένο. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Alpha Bank έχει συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες  για την εμπορική εκμετάλλευσή του.

  Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπορικό κέντρο συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει πρώτα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Αυτό το δύσκολο ψηφιδωτό, που διαθέτει πολυάριθμους πρωταγωνιστές, με αντικρουόμενα συμφέροντα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αξιοποίηση του έργου στον Βοτανικό είναι δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία. 

  Η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική έχει υποβάλει αγωγή κατά του Δημοσίου για τη μη υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης, διεκδικώντας 475 εκατ. ευρώ. Όπως μετέδωσε, χθες, το Capital.gr, η αγωγή δεν έγινε δεκτή ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε από το Εφετείο, για τυπικούς λόγους (ο δικηγόρος της τράπεζας δεν προσκόμισε καταστατικό και ως εκ τούτου η αγωγή απορρίφθηκε).

  Το σκεπτικό της αγωγής της εταιρείας είναι ότι το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελεί νόμο του κράτους που ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το έργο ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικό αδιέξοδο.

  Πλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επανέγερση της αγωγής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μερική άρση της εκχώρησης, κίνηση που είναι απαραίτητη για να επανέλθει η ενεργητική νομιμοποίηση.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων