Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 15:10

  Χρ. Μεγάλου: Δέσμευσή μας νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρ. Μεγάλου: Δέσμευσή μας νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ φέτος

  Η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος συνιστά ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική Οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει μετά την πολυετή ύφεση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

  Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς θα συντελέσει, ως η μεγαλύτερη τράπεζα, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. "Έχουμε δεσμευτεί για νέες χρηματοδoτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ το 2018. Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020 τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2017 και 2 δισ. ευρώ το 2016", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Όπως είπε, στο τέλος του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει ενεργητικό της τάξεως των 70 δισ. ευρώ, θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρος και θα παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε ότι με τις αποφάσεις του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, τίθενται οι βάσεις για επιστροφή στην κανονικότητα και σε ανάπτυξη για τη χώρα μας. Όπως είπε, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που προσέφερε στην Ελλάδα το Eurogroup εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει ήπιες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

  "Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και το θετικό παγκόσμιο κλίμα που επικρατεί, για να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

  Οι ιδιωτικοποιήσεις, που είναι σε εξέλιξη, και η έγκαιρη εκτέλεσή τους είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα προς τις αγορές, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε θετικά παραδείγματα για το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον σιδηρόδρομο και την Εγνατία οδό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να δούμε περισσότερα για μεγάλα έργα, όπως αυτό του Ελληνικού", τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου. 

  Όπως είπε, εξίσου σημαντική είναι συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προσβλέπουν στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

  Οι επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς

  Όπως ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, το 2017 η Τράπεζα βελτίωσε τη ρευστότητά της, μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενισχύθηκε σημαντικά κεφαλαιακά. Όπως είπε, η υλοποίηση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας έχει ήδη ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,4%.

  Η διαδικασία αποεπένδυσης από τις διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες στο τέλος του 2017 αποτελούσαν μόνο το 5% του ενεργητικού, συνεχίζονται σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

  Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει με επιτυχία δύο πωλήσεις προβληματικών δανείων, οι οποίες ανοίγουν νέους δρόμους για τη δημιουργία μιας λειτουργικής δευτερογενούς αγοράς NPLs που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο. "Οι συγκεκριμένες συναλλαγές μειώνουν τα προβληματικά μας δάνεια κατά περίπου 2 δισ. ευρώ με θετικό αποτέλεσμα στα κεφάλαια και την κερδοφορία μας", τόνισε ο κ. Μεγάλου.

  Τέλος, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020, το οποίο έχει ως κύριους στόχους :

  - τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα,
  - τη δημιουργία κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα
  - τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης
  - την  αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων